Айс бъкет челъндж за бабаити и псевдохристияни | webcafe.bg
Webcafe

Айс бъкет челъндж за бабаити и псевдохристияни

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
08.01.2015, 09:12 (обновена 14.10.2016, 12:39)
Мъжко хоро

Снимка: © Добринка Стоянова

Докато има глуповати свещеници, зеленясали шадраванчета и общински награди за бабаитлък, винаги ще се намерят и група питекантропи, които да се сбият, за да допълнят ансамбъла

Казват, че на Богоявление небето се разтваряло и Бог можел да чуе душевните копнежи на вярващите. Искрено се надяваме над Ботевград небесният отвор да не е бил твърде голям или Всевишният да е имал някаква по-важна работа в момента, та да не е обърнал внимание какъв нелеп Йордановден им се получи тази година на местните душички.

Да оставим настрана, че пльоскат кръста в две педи дълбок зеленясал градски шадраван, а смелите гмуркачи имат допълнителен финансов стимул от общината, в случай че благословията не им стигне. Ама и попът им определено не го бива в хвърлянето, след като околните кибици са с най-голям шанс да извадят свещената реликва.

Така от първия опит една изненадана девойка неволно успя да се докопа до трофея, без дори да се намокри. Чест прави на момците наоколо, че не я шамаросаха, за да й го отмъкнат. При повторното мятане (понеже жените очевидно не се вписват в богоявленската традиция) нещата вече не бяха толкова миролюбиви и неколцина бабаити се сдърпаха сериозно, подритвайки разпятието из тинята.

Някакъв тупан по анцуг и черни очила тръгна уж да ги разтървава, но после оцени открилата се възможност, успешно блокира притичалото невръстно цигане и докато останалите се раздираха в риторически спор кой кого бута, предаде кръста на объркания свещеник.

Наградата от 200 лв. намери своя герой, шадраванът завря от емоции, майката на циганчето попържи празнично миряните и всички чудно се пречистиха чрез свещения ритуал. По всяка вероятност голям берекет ги чака тази година. Така де, обичаят си е обичай, къде е уточнено, че не действа, когато е изпълнен от малоумници?

Ако Бог съществува, то ботевградският фонтанен резил вероятно му е последна грижа. И мелето в Първомай би трябвало слабо да го вълнува, там изкривиха разпятието от дърпане, а един ром си показа срамотиите. Същото важи за старозагорските веселяци, които измъкнаха освен кръста и няколко зашеметени шарана от локалния водоем. Или пък в Петрич, където използваха багер. Онзи хубавец, който си загуби плувките в Дунав, та трябваше да покриват с пешкир достойнството му, и той сигурно не е твърде съществен в Голямата подредба на нещата.

Всъщност Господ трябва да има доста други ангажименти, за да се притеснява особено какви циркове си разиграваме в негово име и древната символика на една традиция постепенно се превръща в абсурден обърнат айс бъкет челъндж за бабаити и псевдохристияни.

Но Всевишният би трябвало да е свикнал отдавна; търпелив е той към идиотията ни и е оставил грижата да се излагаме изцяло в наши ръце. Там е работата, че и ние подхождаме към нея по същия великодушен начин. Така упражняваме най-ценния си дар - правото на свободна воля - като избираме сме да сме волни тъпаци, при това в името на Висша сила.

Докато има глуповати свещеници, зеленясали шадраванчета и общински награди за бабаитлък, винаги ще се намерят и група питекантропи, които да се сбият, за да допълнят ансамбъла. От друга страна нищо лошо няма в една народна традиция, която насърчава гмуркането в ледени води в търсене на патриотична национална идентичност. Току-виж сме я намерили на дъното на водоема, заедно с някой друг шаран. Но и да не стане, поне действа отрезвяващо, има своя чар, а и се изискват определени физически усилия.

Понякога даже си е повод за гордост, стига гордостта да не беше сред библейските пороци. Както й лакомията, гневът и завистта, които неизбежно съпътстват компетативните обичаи, когато сакралната им символиката бъде сведена до профанна механика.

Но кой ли е Бог, че да ни обяснява какво да правим в моментите, когато държим да му покажем гротескния си респект. И без това не са много.

Oще: бог  богоявление  ботевград  всевишният  йордановден  кръст  първомай  рекавода  сбиване  хвърляне на кръст 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2015, 04:28

10 Joro Mithra.100003436841389 | 10.01.201504:51

Изпитайте някой такъв "християнин" за нещо елементарно, например какви
чудеса е извършил Христос======== чудесата са измислени за да повярват повече фце ,дори самият Той казва на петър да отиде с него за да го научи да лови Души.Чудесата са пълни измишльотини

как се е казвал юдейския цар по него време ======== не е бил юдейски цар,защото тогава е била Римската империя ,затова го съди администрацията на Пилат ,а юдеите го убиват реално ,като казват ,че кръвта му да падне върху тях (след като Пилат ги пита) всичко това обаче е НЕдоказано сфакти

защо се пости ========== постенето не е ристянско изобретение ,т преди тях е практикувано и то не от африканци,съобразено е с 4 те сезона ,юдеите не го познават и не го практикуват ,по късно са го присвоили

каква е историята на Свети Петър, ========= съчинена е от католиците ,няма факти ,дори тези ,които са представени са вмъкнати с много Вяра за да могат римляните да имат права като изначални ристяни ,защото това им е отнето от други църкви
къде и на кого Бог предава Десетте заповеди...====== Моисеевите закони не са важни за ристените а за юдеите.

ристянските цености ,за които много се говори , не се знаят и се използват клишета,както и цялата им религия е измислена и нагласена на по стари религиозни практики.Както и тези български празници наречени ВОДНИ .В Юдея водата е служила само за пиене ...не за къпане Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.01.2015, 04:28

9 Joro Mithra.100003436841389 | 10.01.201504:35

Много тъпа статия,може би авторът е дъновист или сектант.Това не е юдейско-ристянска традиция.Този фен на ристяните дето щял да изпитва по бибелията ,направо кърти мийки!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 19:54

8 todor | 09.01.201516:09

А бре майкале как да си знам аз и историята и всичко за религията като държавата не го преподава? А всичко се поамериканчва а аз,че не знам кой цар бил еди кога си съм крив... Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

7 puebloto | 09.01.201504:45

Смее се ЧАЛГА Е...................................................
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2014, 04:44

6 Майкъл | 09.01.201504:23

Статията е силна ! За разлика от коментарите дотук. Кои били псевдохристияни -- лесен въпрос -- почти всички българи, начело с президенти, министърпредседатели, министри и пр. Сал Филип Димитров май беше не-псевдо. Хора които или "вярват" само запред медиите, или само за празници или само когато са на зор. Това е истината няма какво да се лъжем. Изпитайте някой такъв "християнин" за нещо елементарно, например какви чудеса е извършил Христос, как се е казвал юдейския цар по него време, защо се пости, каква е историята на Свети Петър, къде и на кого Бог предава Десетте заповеди... Да не говорим па ако трябва да кажат десетте заповеди.
Изключително слабата религиозност на българското население за мен е един огромен плюс който го извежда много по-високо от например полското такова. Но защо това лицемерие, защо това преструване, колко всички сме християни и колко "спазваме" традиции и обичаи ??? И което е по-лошо - защо сме толкова нетолерантни към различните хора около нас - цигани, черни, гейове, хора от провинцията, хора от столицата, хора от село, хора от друга религия, хора от друг футболен отбор и т.н. и т.н. а сме неимоверно толерантни към всякакви форми на държавно подтисничество и корупция.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

5 тъп | 08.01.201520:08

Не е проблем религията, нито конкретният обичай, проблем е тази паплач на снимката. Бесен
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 28.12.2014, 22:00

4 Edi Edibe.100008682785359 | 08.01.201519:32

А автоора твърде съществен ли е в голямата подредба? Който не ни харесва обичаите може да си е.. Майката и да напише статия в уебкафе. А за циганина без гащи от 1 до 6 :)
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

3 Scooby Doo | 08.01.201518:26

"Псевдохристияни"
Драго, ти как разбра кой е "псевдо" и кой "истински" християнин?
И как разбираш коя е "истинска" и коя "псевдо" религия?
Как разбираш кой е "истински" и кой "псевдо" Бог?
Абе ши*ани медии престанете да делите хората по религиозни, а и по всякакви други признаци.
Има токова други проблеми в тая държава, за които да пишете.
Или е по лесно: религията ми е много по-добра от религията ти!
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

2 скучко | 08.01.201517:27

Аааа, в Петрич първо пуснаха едно цигане с металотърсач (кръста бе бронзов па и само циганите от маалата имат такива устройства), после пуснаха багера който ептен зарови кръста в тинята на реката, после въргалящите се в тинята наблизо стадо свине, после... ,и най- накрая един, с обучено за издирване на трюфели пес, който свърши работата. Лош или много луд Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

1 Сърце Червено | 08.01.201513:54

Всъщност християнството е една псевдо религия, миш маш от всички религии по света, но за жалост християните се приемат за уникални
   

оценка

+2 -10

Най-коментирани