Да те отлъчат от собствената ти игра заради обвинения в хомофобия | webcafe.bg
Webcafe

Да те отлъчат от собствената ти игра заради обвинения в хомофобия

лебовскиMobilecafe
30.04.2019, 09:14 (обновена 01.05.2019, 17:32)
Маркус Персон

Снимка: © Getty

Създателят на хитовата игра Minecraft Маркус Персон няма да е част от събитията по повод нейната 10-та годишнина заради свои спорни коментари и мнения, споделени в акаунта му в Twitter.

Дори да си създал една от най-успешните игри в историята, в днешния политически коректен климат трябва да бъдеш изключително внимателен какво пишеш в социалните мрежи. В противен случай безспорният ти принос за създаването на хит, довел до печалби от милиарди долари, бързо може да бъде забравен.

Последният пример за това е шведът Маркус "Notch" Персон - създателят на играта Minecraft.

Неговото творение днес има 91 милиона играчи месечно и е втората най-продаваната игра за всички времена след класиката "Тетрис", а през 2014 г. Персон продаде всички права на компанията Microsoft за 2,5 милиарда долара.

Тази година обаче той не е част от плановете на Microsoft за 10-годишнината от създаването на Minecraft като причината за това са негови спорни "коментари и мнение".

39-годишният швед успя да отблъсне доста хора през последните години чрез постовете в своя акаунт в Twitter, където има 3,7 милиона последователи. Там той споделя позиции, водещи до противоречиви реакции – обвиняван е в хомофобия и възхваляване на идеята за привилегиите на белите.

Microsoft обясняват пред Variety, че публичните коментари и твърдения на Персон не отразяват тези на Microsoft, гейм студиото Mojang (което разработва Minecraft) и не са представителни и за самата игра.

Говорителят на Microsoft също така подчертава, че Персон няма нищо общо с разработването на играта, след като е продава както правата за нея, така и компанията Mojong през 2014 г.

Minecraft е безспорен хит - от нея са продадени над 154 милиона копия за различните платформи (към края на 2018-а).

Първият по-конфликтен момент около изказванията на шведа е от лятото на 2017 г. Тогава Notch пише в Twitter, че ако човек е срещу концепцията за Ден на хетеросексуалната гордост, значи "заслужава да бъде застрелян".

Идеята за Ден на хетеросексуална гордост е нещо, за което консерватори в САЩ говорят всяка година около месец юни, когато се провеждат традиционните ЛГБТ празненства, пояснява тогава Fortune. Много потребители обаче приемат туита на създателя на Minecrft за "хомофобски".

По-късно Персон изтрива първоначалното съобщение, но решава да не мълчи срещу последвалите нападки.

"Сериозно, вие, глупаци, не виждате как сегрегацията няма да доведе до нищо повече от налагането на илюзията, че има някакво разделение", пише той на обвинилите го в хомофобия.

Проблемът с личните му позиции обаче не приключва тук. Следващият скандал е от края на 2017 г., когато Notch публикува краткия туит "It's ok to be white" ("ОК е да си бял.").

Това предизвиква реакция както сред потребители, така и медии, които съзират в съобщението "расова гордост" и идея за "привилегиите на белите". Не помагат и последвалите туитове на шведа в отговор на критиките. Там Персон пояснява, че "привилегията е измислица", която се използва за репресии и да кара хората да мълчат.

"Всички сме различни и това е ОК. Слушаме какво имат да кажат различни личности и си помагаме един на друг спрямо индивидуалните ни сили и нужди. Не генерализираме на база цвят на кожата", пише той в отговор на един от недоволните потребители.

Освен това Персон обяснява, че "да вярваш, че базираните на расата привилегии трябва да бъдат следени, се вписва в буквалната дефиниция на расизъм".

Вероятно всички проблеми около това какво пише Персон в личния си акаунт в Twitter са довели и до опита той да бъде заличен от историята на собствената си игра.

Ъпдейт за Minecraft от миналия месец премахна споменаването на шведа от някои места в играта, макар името му все още да може да бъде открито в списъка с разработчиците.

Освен това неговото мнение очевидно са основанието той да не бъде включен в празненствата около годишнината на играта. Microsoft планират специално медийно събитие в шведската столица Стокхолм на 17 май, което ще е посветено на "миналото, настоящето и бъдещето" на играта.

Бъдеще, в което собственият й създател изглежда няма място заради позициите си.


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

1 Specifier | 30.04.201914:24

ИЗЛИЗА, СПОРЕД НЕОМАРКСИСТИТЕ*, ЧЕ

е лошо да си бял.

________________
*според лидерките на неомарксистката Джендър теория (99% лезбийки), "белите мъже" са виновни за всички злини, постигнали човечеството и затова трябва да бъдат наказвани, дори убивани.
   

оценка

+1 -1