Не, това не е Сашка от Сливница | webcafe.bg
Webcafe

Не, това не е Сашка от Сливница

Антон БировАнтон Биров
13.11.2018, 15:08 (обновена 18.11.2018, 04:05)

1 от 4 снимки Назад Напред

Това не е Сашка Ганева

Снимка: © Getty / Facebook

Задълбочено журналистическо проучване показа: работното й място не е БАН, а тя самата не е от България. Била актриса. Т.е. внимавайте какво споделяте!

Във Facebook от известно време циркулира една от многото подобни снимки, придружени с текст, който трябва да разпали в теб чувство на национална гордост (или всъщност да те разсмее, но за това по-нататък). На снимката е изобразена красива млада жена, а отдолу накратко е разказана и нейната впечатляваща житейска история – че това е проф. Д-р Сашка Ганева от Сливница, която е работила в НАСА и е проектирала нови наночастици за подобряване на ранната диагностика на заболяванията.

Въпреки всичко блестящият млад ум от Сливница е решила да се върне в България, за "да работи в БАН за 2000 пъти по ниска заплата" (тирето липсва в оригинал). Естествено, на незапознатия потребител е обяснено, че никой не говори за проф. д-р Сашка, защото "не е плеймейтка или футболна съпруга".

Налице е и обичайният призив "Моля споделете за да се гордеят повече българи с нея" (отново без запетаи в оригинала).

Проведохме задълбочено журналистическо разследване, което след часове емпирични изследвания доказа, че жената от снимката нито е българка, нито е работила в НАСА, нито сега работи в БАН.

Не се казва Сашка, а Саша, и видиш ли - била актриса. При това във филми за възрастни.

Пуританите не бива да отвръщат поглед, защото за тях този текст ще е най-полезен. Ще им помогне да не изпадат в ситуации, в които несъзнателно разпръскват семето на фалшивите новини чрез своите Facebook профили като споделят снимката с предполагаемата Сашка. Не за друго, ами просто много техни приятели, запознати с творчеството на чаровната млада дама, ще им се присмиват и ще обсъждат помежду си тяхната некомпетентност.

Представете си, че се озовете в неприятната ситуация да скролвате отегчено из Newsfeed-a си и да попаднете на конкретната снимка на Саша Грей, споделена от възрастна приятелка на вашето семейство, майка ви или още по-лошото – собствената ви баба.

Как бихте реагирали? Ще й напишете ли лично съобщение, с което да разкриете измамата? И ако го направите, как бихте обяснили истината без да обясните, че сте запознати с кариерата на младата дама?

Може би сте от късметлиите с подбрани контакти във Facebook и липса на досег с по-масови групи, поради което все още не сте се сблъсквали със споделяната снимка. Тя обаче е от онези дразнещи неща като картинките с тъпи смешки и цитати, които "средният" Facebook потребител доволно решерва наляво-надясно.

Историята на проф. Д-р Сашка Ганева достигна и до профила на публична личност – в случая професорът от УНСС и кандидат за кмет на София на изборите през 2015 г. Михаил Мирчев. 64-годишният преподавател публикува снимката на 10 ноември в 20:43 ч. като я придружава само с надписа "#БългарияЩе".

В 21:10 ч. същата вечер публикацията е редактирана с по-дълъг текст, от който следва да разберем, че Мирчев всъщност е наясно, че написаното на картинката не е истина, а е "фалшива новина". Или е наясно, или в тези 27 минути се е намерил някой, запознат с творчеството на Саша Грей, който да му обясни.

На въпроса "Коя е тази жена, професоре?" той отговаря с краткото и ясно: "Sasha Grey. Била актриса...". Което си е факт, факт си е.

Но дали наясно са онези над 270 души, които са пресподелили снимката от профила на професора, каква точно актриса е Саша?

От част от мъжката аудитория може да се очаква, че е разбрала шегата. Но определено знаеш, че нещо не е наред, когато видиш възрастен мъж, който очевидно има снимки с внуците си, да споделя снимката на Саша Грей в профила си с надпис: "С удоволствие, голяма радост и гордост споделям тази новина!".

Че не знаят какво споделят може да се очаква и от останалите мъже с бели коси, и техните наборки, несъзнателно превърнали се в жертви на една онлайн шега. Много вероятно е синовете и внуците им да могат да им изяснят ситуацията и да помогнат за изтриването на поста. Но тук стигаме отново до въпроса: как да демонстрираш познанията си за хардкор порното пред баба си?

Винаги има и по-мек вариант за представяне на Саша Грей под формата на сухи (кхъм) факти:

"Името на жената от снимката не е Сашка Ганева, а Саша Грей. Не е от Сливница, а от градче в Калифорния, САЩ. Не е работила нито в НАСА, нито в БАН. Не е нито доктор, нито професор. Дори не се казва Саша, а Марина. Другото е творчески псевдоним.

Въпреки това заслужава адмирации и уважение. Произлиза от работническо семейство – майка й е на държавна работа, а баща й е механик - мъж, който работи с ръцете си всеки ден. Саша наследява това безстрашие пред лицето на мръсната работа - завършва гимназия на 17 и веднага се захваща със сервитьорстване и търкане на маси.

Заслужава похвали и за това, че сбъдва мечтите си. Спестява достатъчно, за да замине за Лос Анджелис – меката на филмовия бизнес. Там става актриса едва на 18-годишна възраст, а само за няколко месеца всички са толкова впечатлени от нея, че й предвиждат бъдещето на звезда.

Медийните изяви идват една след друга, филмовите роли се трупат, а с тях и отличията. Защото Саша Грей не е просто актриса, а е награждавана актриса. Някои от наградите си е печелила на рекордно ранна възраст. Категориите, в които е отличена, не са толкова важни, важно е признанието за нейния талант и неоспоримата й отдаденост що се отнася до работата.

А Саша Грей има и от двете. Тя жадно се нахвърля върху всеки нов проект и не спира, докато не източи от него и последната капка вдъхновение. За голямо съжаление на зрителите, кариерата й приключва през 2011 г. - едва три години след началото си. За този период обаче тя оставя белег в съзнанията на милиони зрители по света – както мъже, така и жени, които неведнъж е докарвала до края на емоционалното съпреживяване на случващото се на екрана.

Днес Саша все още е във филмовия бизнес, макар и в доста по-скучната и неблагодарна негова половина. А, да – и се е снимала в клип на Еминем."

Факт е, че тази история едва ли ще разпали в дремещия родолюбец искрата на гордост, но е не по-малко позитивна и реално в нея няма нищо невярно. Проблемът с бабата/майката/лелята, споделяща глупости в интернет е решен – просто й изпратете това.

Подобни онлайн шеги могат да се видят с участието и на други популярни лица от филмовата индустрия за възрастни – Миa Калифа, Джена Джеймисън, легендата Рон "Истинския Супер Марио" Джеръми и дори гологлавия Джони Синс. В различните сюжети, разпространяващи се онлайн, последният е от пожарникар-герой до лекар, извършил невиждана до момента операция. И, естествено, тези му успехи трябва да бъдат споделени с всичките ви приятели във Facebook.

Синс наистина се е изявявал в тези професии, но само като роля за някой от филмите/клиповете с негово участие и то за кратко – преди да разпали страстите в току-що спасената от пламъците "девица" или да изпробва нов сексуално стимулиращ метод за лечение върху своята "пациентка".

В българската онлайн гавра с хората, които споделят всичко, което им попадне, Синс е астрофизик:

Споделянето на снимките с подобни заблуждаващи истории из Facebook от хора, които не са наясно с шегата, показва две неща. Първо, податливостта на по-възрастните потребители на социалните мрежи към "фалшивите новини" и тяхното разпространение сред още по-голяма (често сходна) аудитория.

Лъжливото съдържание се споделя без проверка на историята, но е по-лесно да натиснеш Share и да си "горд българин", отколкото да напишеш "проф. д-р Сашка Ганева" в Google.

Проблем е и приемането за достоверен на източник, който очевидно не е запознат с елементарни правила за писане на български. Тук, разбира се, стигаме и до въпроса доколко четящият и споделящ родолюбец владее родния си език.

По-тревожното е, че липсва осмислянето на абсурдите в текста - като това човек да напусне работа в НАСА и да се върне в БАН, където и на метеоролозите не им се стои, за да работи "за 2000 пъти по-ниска заплата".

Но това нежелание да се мисли логично и да се осъзнае реалността, показва и вторият проблем със споделянето на подобни картинки – тази сляпа, глуха и в някои случаи направо тъпа надежда в доброто, в патриотизма, в жертвоготовността. И то от хора, които вярват, че промяната към по-добро може да дойде, когато споделиш някаква си снимка във Facebook.

Амин! И не забравяйте – всеки лайк е една молитва за бъдещето на тези грешни души.

P.S. Същевременно в "На кафе":

Oще: facebook  актриса  забавление  развлечение  саша грей  сашка ганева  социални мрежи  шеги 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

16 sim4o | 16.11.201816:35

TheRock | 16.11.2018 14:09 ..sim4o, ти си в тия 80%.
-------
За майка си кажи как е при това застудяване. Тъжен Мисля я..

А ти, Павенце си типичен българо-чесън .. Злобен, малоумен , неблагодарен и тъп, като гъз..
Питаш ти, душко малоумна, нещо си .. АЗ НАПОИТЕЛНО ти обяснявам , с факти и интересни данни ..
Вместо кротко "благодаря" съвсем естествено, за вашего брата е, да се емнете да псувате и злобно да каканижете ..

Друго, да ти кажа, не съм и очаквал от такъв идиот, като тебе .. Тъжен

Все пак - дори и създание, като тебе може да се променя към по-добро.
Хубавото от днешните ти прояви, обаче е, че си поприбрал руските знамена и не се мъчиш, под всяка тема да разсъждаваш за русофилството и Кремъл .. Много щастлив

Виж, че можеш и да си контролираш поведението, като положиш усилие! Много щастлив Пляскане Пляскане Пляскане ДА! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

15 TheRock | 16.11.201814:09

sim4o, ти си в тия 80%.
Пълен дебил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 16.11.201814:05

TheRock | 16.11.201812:52

Кой беше казал, че в България дебилите са 80% от населението?
-------------
Иво Христов: Проф. Иво Христов без задръжки: 80 процента от българите са дебили
OFFNews 07 ноември 2017 в 17:33

Ти, Павенце Роково, с твоя интелект ще питаш и "ами who the fuck е Христов?"

Ето: .. "започва началото на кариерата си покрай СДС в първите години на прехода. В средата на 90-те години е запален седесар, активист на МСДС.
Като такъв е препоръчан на Светослав Лучников, правосъден министър и с негова подкрепа става експерт в Правната комисия на Народното събрание. Като седесарски кадър е в тази комисия три мандата – до 2009 г..."

Лучников, Лучников направи така, в публичното пространство в момента да се мъдри ей този Христов. .. ако си благодарно Роко Павенце - иди и сложи едно цвете пред Паметника и помълчи .. (знаеш, че Лучников има паметник в София, нали ?? Шокиран )

Aбе я знаеш, я не .. айде инфо, нали си мой човек .. Много щастлив Много щастлив

"Паметник на Светослав Лучников - министър на правосъдието в правителството на Филип Димитров (1991-1992) бе открит днес в столицата. Творбата е дело на скулптора Данко Данков .. Светослав Лучников, беше автор или съавтор на : закона за реституцията, както и закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти (Лучников беше несменяем депутат от СДС в периода 1990-2002 година и едно от най-популярните лица на синята формация.
Паметникът бе открит в градинката пред "Райфайзенбанк" на ул. "Цар Иван-Асен ІІ" в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова, както и на настоящи и бивши политици от СДС и ДСБ. .."

Носи много здраве в къщи, Павенце ..
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

13 TheRock | 16.11.201812:52

Кой беше казал, че в България дебилите са 80% от населението?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

12 boian | 16.11.201812:08

Ама как лъснаха плитките мозъчета на Гала и Патрашковица, а?
Найс!!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

11 boris | 16.11.201811:09

Абе, вие се майтапите ама ние българите уж сме големи ебачи, а българките уж са най-красиви на Света - а нямаме даже един порно актьор или актриса известен. Пълна скръб сме..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

10 Dox | 14.11.201822:42

Не, това не е Сашка от Сливница. Това е Сливка от Сашканица, област Шашкънци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

9 SamVaims | 14.11.201818:11

"Илия, подобно на всяка медия (макар и да не е медия) - печатна, ТВ или онлайн, човек би могъл да филтрира съдържанието и да избира какво да чете."

Човече, преди месец гледах сутрешните новини на БТВ. Все едно бях в филм на ужасите... катастрофи, трагедии, умрели хора.
Но всеки сам си избира как да бъде нещастен, нали?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

8 Xaoc | 14.11.201817:31

Илия, подобно на всяка медия (макар и да не е медия) - печатна, ТВ или онлайн, човек би могъл да филтрира съдържанието и да избира какво да чете. На мен пък са ми отблъскващи някои хора, които пишат тъпи коментари по сайтовете (не визирам теб), но все пак си чета сайтовете и гледам да игнорирам скучните статии и малоумните коментари. ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2015, 09:35

7 Илия | 14.11.201817:11

Още от представянето на ФБ преди десетина години и досега не мога да се отърва от неприятното усещане, че той е като махленските сборища, но на съвременно ниво! Само за мен ли е отблъскващ или има и други?
   

оценка

+1 -0