"Бъди добра робиня": показанията на жена, станала част от секс-култа Nxivm | webcafe.bg
Webcafe

"Бъди добра робиня": показанията на жена, станала част от секс-култа Nxivm

Webcafe по CNN
11.06.2019, 16:06 (обновена 14.06.2019, 09:42)

1 от 5 снимки Назад Напред

Алисън Мак

Снимка: © Getty

Според показанията на актриса, представена от прокуратурата само като Никол, актрисата Алисън Мак (на снимката), позната с ролята си в сериала "Смолвил", я е привлякла в секс култа, част от организацията Nxivm.

31-годишна актриса свидетелства пред съда в Ню Йорк, че е била замесена в дейността на тайната секс-организация на групата Nxivm ("Нексиум") от Алисън Мак, известна с ролята си в сериала Smallville.

Жената, представена с името "Никол", твърди, че е била превърната в "робиня" на организацията и е изнудвана да си мълчи.

Прокурорите в САЩ не разкриват фамилното й име, за да защитят самоличността на свидетелката. Жената, която не е обвиняема, в продължение на три дни даваше показания по мащабното дело, свързано с Nxivm – организация, която се рекламира с това, че предлага класове по "самопомощ", в които според прокуратурата са взели участие над 17 000 души по целия свят.

Сред обвиненията срещу основателя на Nxivm – Кийт Раниъри, са такива за рекет, секс трафик, сексуално използване на дете и трафик на хора. Той вече пледира, че е невинен по всички обвинения.

В показанията си Никол разказва, че е работила като актриса в Лос Анджелис в продължение на десетилетие, като се е снимала най-вече в реклами. През 2014 г. решила да се премести в Ню Йорк с идеята, че това може да помогне на кариерата й. Бившият й приятел, актьор в телевизионен сериал, й препоръчал преди това да премине през програма от курсове, носеща името "Източникът". Курсовете се провеждали в северната част на щата Ню Йорк, където протичали и други класове, предлагани от организацията Nxivm.

Никол харесала това, че курсовете комбинират актьорско майсторство и психология. Надявала се, че ще й помогнат да преодолее страховете си при прослушвания. Обяснява пред съда, че "понякога собствените ти страхове пречат да се озовеш в стаята за кастинги" и това било нещо, с което искала да се справи.

Бившият приятел й разказал за успешните и известни хора, свързани с Nxivm – като споменатата вече актриса Алисън Мак; Емилио Салинас, син на бивш мексикански президент; както и Клеър Бронфам, наследничка на голяма алкохолна компания.

Мак и Бронфам също са обвиняеми по делото около Nxivm и още през април се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения. Що се отнася до Емилио Салинас, в своя позиция, публикувана в Twitter през май, той заяви, че не е имал общо с предполагаемото тайно общество на Nxivm.

В показанията си актрисата Никол разказва как от самото начало не се е чувствала комфортно с някои аспекти на Nxivm. Студенти и инструктори носели различни цветове, които да обозначават ранговете им и се покланяли при влизане и излизане от стая. Членовете на групата идолизирали основателя Кийт Раниъри и казвали, че той е най-умният човек в света. На годишното събиране по повод неговия рожден ден, познато като "V-week", защото той бил наричан "Vanguard" (англ. авангард), Никол започнала да се сприятелява със Салинас. Пред него признала и истинските си чувства спрямо организацията. Всичко й е се струвало "малко странно", защото не харесва ситуации, в които някой бива издиган в култ.

В края на петдневния курс я убедили да се запише в допълнителни класове на организацията. Както бившият й приятел, така и Алисън Мак й казали, че ако продължи да бъде ангажирана с "Източникът", ще си осигури място в една вече изградена общност, когато реши да се премести в самия град Ню Йорк през 2015 г.

"Обетът"

Никол разказва, че след преместването й в източната част на САЩ е имала проблеми в кариерата си. В крайна сметка започнала да води курсове за "Източникът", за да изкарва пари. Пред съда прочете откъси от дневника си, в които е споделяла мислите си за самоубийство и опасенията, че местейки се, е "прецакала" всичко.

През февруари 2016 г. тя изпраща имейл на Алисън Мак с притесненията си. Тогава Мак се среща с нея в луксозен хотел в Манхатън, за да обсъдят менторска група само от жени, част от Nxivm, наречена The Vow (Обетът).

Членове, които са служили като "ментори", се притискали едни други чрез страхове, за да станат по-силни физически, ментално и емоционално. По-късно Никол разбира, че групата бива наричана и DOS. Мак обещава на колежката си актриса, че групата ще я накара да се чувства по-добре. За да разбере каквото и да е за организацията, Никол е трябвало да даде "косвена жертва" -информация, която ще нанесе щети на семейството и най-близките й хора.

Пред съда Никол разказва, че Мак я е убедила да напише писмо, адресирано до местен вестник, в което обвинява собствения си баща в сексуално посегателство.

Едва след като взела клеветническите писма, Мак разказала на Никол, че "Обетът" е доживотен ангажимент и включва това всяка нова жена-член да бъде "леко жигосана, като татуировка". Въпреки това Никол се съгласила да участва и определя това като "дъното" в живота си.

Мак е премълчавала, че на върха на тази група всъщност стоял самият основател на Nxivm Кийт Раниъри. Много от детайлите Никол разбрала на по-късен етап, когато, по думите й, вече "не можеш да се измъкнеш от тази ситуация".

Основателят на Nxivm Кийт Раниъри и Алисън Мак. Снимка: YouTube

След като станала част от групата, на актрисата било казано, че вече е в отношения на "господарка и робиня" с Алисън Мак. Заповядали й да не спи с тогавашния си приятел и да се отдаде на целибат за три месеца. След известно време Никол настояла Мак да я освободи от групата.

Отговорът на актрисата от Smallville бил, че "не може да го направи без значение колко сълзи ще пролее Никол, защото това би я научило, че със сълзи ще може да се измъкне от всичко". Никол останала част от DOS в продължение на още година след този разговор.

Адвокатът на Раниъри – Марк Агнифило, коментира, че клиентът му смята DOS за добра идея и "про-женска" група. Създал я, за да могат жените да имат своя собствена общност, в която мъжете няма да имат роля.

"Сега бъди добра робиня"

Впоследствие Мак дава на Никол задача – да търси контакт с Раниъри, докато той й отговори. Тя изпълнява нареждането и изпраща няколко имейла на основателя на Nxivm, но не получава отговор. Мак й дала насока – неколкократно й писала "Как привличаш вниманието на най-умния мъж в света?".

В крайна сметка Раниъри поканил Никол на разходки, по време на които двамата провеждали дълги, лични разговори. Една сутрин преди една от тези разходки, Мак наредила на Никол да каже на Раниъри, че Никол ще направи всичко, което той поиска от нея. Думите на Мак били "Сега бъди добра робиня".

Раниъри отвел Никол в къща, където поискал от нея да свали дрехите си и отправил коментари относно тялото й. След това я накарал отново да се облече, но и да прикрие очите си. Качил я в кола и я отвел в гориста местност.

Никол твърди пред съда, че е отведена в малка хижа, от която помни само една маса. Там Раниъри отново я накарал да си свали дрехите, след което вързал ръцете и глезените и за ъглите на масата. Все още с превръзка на очите, усетила как някой започва да я задоволява орално. Все още неосъзнала напълно какво й се случва, Раниъри започнал да я разпитва за сексуалния й живот. В този момент тя разбрала, че в стаята има и друг човек.

По-късно разбира, че жена е била тази, която е практикувала орален секс на нея, докато Раниъри е водел разпита си. Става дума за същата жена, за която прокуратурата твърди, че е имала сексуални взаимоотношения с Раниъри, докато е била непълнолетна.

Прокуратурата казва й друго – че случилото се с Никол е било записано на видео, без нейното знание.

Когато Раниъри я попитал дали е добре, тя отговорила с "да". След това основателят на Nxivm я отвел в същата къща, в която първоначално трябвало да покрие очите си и чак там свалил превръзката. Отново я попитал дали е добре. По думите на Никол тя била в шок, но все пак отговорила положително. Раниъри обяснил, че нищо лошо не се е случило. Че тя е млада жена, на която било позволено да е сексуална и в това нямало нищо лошо, тъй като не била във връзка.

Адвокатът на Раниъри поддържа позицията, че сексуалните връзки на клиента му винаги са били със съгласие на отсрещната страна. По време на делото той пита Никол дали основателят на Nxivm се е държал мило с нея. По думите на актрисата Раниъри никога не й е крещял, защото "имал други хора, които да го правят". След случилото се на масата Раниъри й писал. Казал й, че я мисли за "много смела".

По-късно, по думите на Никол, Мак поискала от нея да подпише договор, в който се казвало, че Никол доброволно участва във всички дейности и е наясно с риска от психологически физически травми, "временни и перманентни увреждания, между които и парализа".

Тя така и не подписва договора. След като през 2017 г. най-накрая напуска Nxivm, иска от Мак злепоставящите писма, които същата я е накарала да напише. Мак отказва да ги върне.

Въпреки това пред съда Никол коментира, че от тогава досега не е имало момент, в който да не е благодарна, че вече не е в онази ситуация.

Oще: nxivm  алисън мак  врява  дело  жигосване  кийт раниъри  култ  смолвил 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.