Защо лекарите на звездите правят фатални грешки? | webcafe.bg
Webcafe

Защо лекарите на звездите правят фатални грешки?

webcafeLifecafe, по Guardian
17.06.2016, 23:40 (обновена 17.07.2016, 19:33)
Майкъл Джексън

Снимка: © Getty Images

Елвис Пресли, Майкъл Джаксън и Джоан Ривърс са сред случаите, в които славата е оказала натиск, замаяла е или е разсеяла лекарите и те са допуснали лекарска грешка.

Антъни Мобасър e зъболекар от Бевърли Хилс. За малко да припадне, когато реагира на спешно повикване и открива, че пациентът всъщност е легендарната Елизабет Тейлър.

"Беше невероятно изживяване. Трябва да запазиш спокойствие, но вътре те избива студена пот. Казах си просто, че тя е като всеки друг пациент, и се успокоих."

Това се случва през 1980 г. Оттогава Мобасър е лекувaл много холивудски звезди и дори и до този момент още усеща потръпване.

"Когато лекуваме знаменитости, трябва да излизаме от зоната си на комфорт. Знаменитостите искат много повече от обикновените хора - и това е основателно, защото те са пред камерите и на червения килим. Но трябва да знаете границите си. Ако сгафите, имате проблем."

В някои крайни случаи - проблем с мъртва знаменитост. Елвис Пресли, Майкъл Джексън и Джоан Ривърс са сред случаите, в които славата е оказала натиск, замаяла е или е разсеяла лекарите и те са допуснали лекарска грешкка.

Феноменът си има име: ВИП синдром

Това не е нов проблем. Уолтър Уайнтрауб, лекарят, измислил израза през 1964 г., сочи отдавнашни примери. "Общоизвестните случаи с исторически личности като британския крал Джордж III и баварския крал Лудвиг II ясно демонстрират, че лечението на влиятелни хора е изключително рисково и за пациента, и за лекаря."

Сега, когато разследващите проучват потенциалната роля на лекари от Лос Анджелис и Минеаполис в свръхдозата опиати на Принс, това наблюдение все още е в сила. Лекарите, които нарушават правилата, за да се грижат по специален начин за "специалните" пациенти, могат в крайна сметка да причинят смъртта им.

"Има лекари, които дават неща, лишени от смисъл, примерно хормони на растежа, за да изглежда някой по-млад," казва Дейвид Агъс, специалист по ракови заболявания, който е лекувал Стив Джобс. "И това създава лош имидж на професията."

Преди смъртта си през 2011 съоснователят на Apple е бомбардирал Агъс с шарлатански лекове. Агъс, професор по медицина и инженерство в университета в Южна Калифорния, казва, че ги е отхвърлил като несъстоятелни.

"Предизвикателството е да противоречиш на хората. Медицинската ми практика е малко сурова към пациентите. Тя е базирана на реални данни."

"Стив стотици пъти ме е уволнявал и после ми се е обаждал само час по-късно".

Освен че настояват на неразумни методи за лечение, някои знаменитости притискат лекарите да пропускат инвазивни тестове, или да не споделят информация с колеги, за да защитят личното им пространство.

"Няма съмнение, че хората, които са богати и влиятелни, биват третирани различно от тези, които не са," казва Джон Конъли, президент и изпълнителен директор на Castle Connolly, които правят оценка на квалификацията на лекарите. "Лекарите също могат да се поддават на звездния чар и да бъдат насочвани от влиятелни пациенти в посока, която не е най-добрата."

Трудно е да откажеш на известен пациент, който освен много пари може да донесе и престиж и слава.

Hollywood Reporter използва данни от Castle Connolly, за да публикува годишен списък на "най-добрите лекари в Холивуд", в който звездите посочват зъболекари, онколози, педиатри, акушери и други специалисти за похвала.

В една от статииите Чарли Шийн позира до ортопеда Бал Раджагопалан (още известен просто като "д-р Радж"), и се хвали с "вълшебен" коктейл от стволови клетки, който осигурява "инструменти за регенериране на костите и хрущялите и подмладяване".

Неочакваните смъртни случаи със знаменитости разкриха тъмната страна на взаимоотношенията с лекари

Специалистите по съдебна медицина посочиха като причина за смъртта на Принс "самоинжектиран фентанил", мощен опиат. Разследващите сега проучват пристрастеността на музиканта към лекарства.

Майкъл Тод Шуленберг, лекар от Минесота, му е предписал медикамент. Дни преди смъртта на Принс, Хауърд Корнфелд, специалист по пристрастеността в Калифорния, е изпратил сина си Андрю, който не е лекар, да достави бупренорфин. Шуленберг не е бил регистриран в щата с права да предписва бупренорфин, а изглежда Корнфелд никога не е правил изследване на Принс.

Славата изглежда е изиграла роля в смъртта на Джоан Ривърс през август 2014 по време на рутинна процедура. Лекарите са били толкова повлияни от звездния й статут и са били толкова нервни, че нарушили традиционния протокол. Един от тях е снимал Ривърс на операционната маса, преди сърцето й да спре. Клиниката и докторите от нея поеха отговорност за смъртта й в дело за лекарска грешка.

Лекарят на Майкъл Джексън - Конрад Мъри, е улеснил изпълнението на искането на певеца за пропофол, мощно хирургично обезболяващо средство, за да може той да спи по-добре. Съдебните заседатели обявиха Мъри за виновен за неволно причиняване на смърт, доколкото лекарството е изиграло решаваща роля за смъртта на Джексън през 2009 г.

Като цяло лекарите избегнаха публични обвинения в случая с Джобс

Шефът на Apple отказваше да им позволи да оперират тумор на панкреаса и вместо това настояваше на лечение с веган диета, билкови лекове и акупунктура. Когато в по-късен момент той се съгласи на операция, туморът вече се беше разпространил неконтролируемо.

"За много известни пациенти, които се разболяват, това е първият път, в който те не контролират ситуацията, и е трудно да свикнат с това," казва Агъс, който е започнал да лекува Джобс след утежняването на раковото му заболяване.

"В повечето случаи имате пред себе си популярен човек и той примерно иска билка от Китай, и намира някой, който може да му я осигури. Стив ми е пращал буквално десетки неща, питайки за специални гъби или за лечение в Германия."

Агъс, който е и автор на книги и здравен гуру, лекуващ милиардери от Силициевата долина, казва, че някои от лекарите на Джобс са допускали отклонения от надеждната медицинска наука.

"Няколко доста известни лекари му бяха казали да прави неща, които бяха лишени от смисъл, когато се гледаха реалните данни за състоянието му."

Рик Фридман, специалист по уши, нос и гърло, който заема доста челно място в холивудския списък с елитни доктори в Лос Анджелис, коментира, че прочутите клиенти понякога изкривяват преценката на медиците.

"Лекарите също са хора. Не се съмнявам, че някои остават поразени от звездите, които лекуват, и това пречи на трезвата им преценка"

Като брат на мениджър в киностудио, Фридман казва, че се чувства защитен от преклонението пред звездите, но все пак изпитва потръпване, когато работи с определени пациенти, например попзвезда, изгубила слуха на едното си ухо. "Опитвам се да се владея и да запазвам спокойствие. Казвам им, че уважавам творчеството им и продължавам с работата си. Още помня как рецитирах Хипократовата клетва при дипломирането си. Приемам я много насериозно."

Мобасър си спомня въодушевлението си, когато кънтри-уестърн звездата Мел Тилис го е повикал в 2 часа сутринта да оправи счупен преден зъб в навечерието на важно ТВ участие. "Естествено, че изпитвах тревога. Но все пак оправих зъба. Разчиташ на това, което си учил, и полуаваш отлични резултати. После той ме спомена в шоуто на Джони Карсън и искаше да ми подари кон."

Мобасър казва, че е отказвал да лекува някои прочути пациенти. "Много пъти съм отказвал на знаменитост, ако съм считал, че идва за лекарства. Лекарите трябва да изпълняват дълга си. За съжаление знам за колеги, които се съгласяват. Тогава се намесва моралът - когато искаш да задържиш звездата просто за да можеш да кажеш, че ти е пациент. Виждал съм колеги да го правят, и в дългосрочен план винаги са съжалявали."

Смъртта на Елвис Пресли през 1977 от проблеми със сърцето, свързани с лекарства, е вероятно най-прочутият случай на ВИП синдром

Тогава се изсипа потоп от критики към лекаря му Джордж Константи Никопулос, още известен като "д-р Ник", който почина по-рано тази година. Той на свой ред обвини за пристрастеността на Пресли лекаря на певеца от Западния бряг - Леон Коул, който беше починал няколко месеца преди Пресли.

"Той публично обвини баща ми за всичко, твърдейки, че баща ми е лошият, и че той самият - д-р Ник, винаги се е налагало да оправя кашите и да поддържа Елвис здрав," коментира Дейвид Коул, синът на Леон. "Повечето хора не повярваха на тези глупости, но д-р Ник надживя баща ми с доста години, така че неговата версия е тази, която бе описана в книгите."

Коул казва, че е знаел от покойната си майка, че баща му редовно е осигурявал морфин и квалюд на Пресли. "Д-р Ник също ги осигуряваше, всъщност го правеше почти ежедневно, но баща ми беше подходяща изкупителна жертва, след като умря и не можеше да отвърне на обвиненията."

Смъртта на Леон Коул е потвърждение на тезата, че лекуването на влиятелни хора е опасно и за пациента, и за лекаря. Той е работел почти денонощно, казва синът му. "Беше дотолкова привикнал да предписва наркотици на знаменитости, че се смяташе за защитен от ефекта им, но амфетамините отслабиха сърцето му и в крайна сметка го убиха."

Oще: елвис пресли  лекари  майкъл джаксън  майкъл джексън  медицинска грешка  принс 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 18.06.201623:07

А е трудно да кажеш не на звезда, защото искаш да вземаш тлъстите хонорари!

Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0