Монахините, сексуални робини на свещеници | webcafe.bg
Webcafe

Монахините, сексуални робини на свещеници

webcafeLifecafe
06.02.2019, 15:41 (обновена 09.02.2019, 14:12)
Монахиня

Снимка: © Getty

Папа Франциск призна, че проблемът съществува

В Римокатолическата църква има проблем, свързан със сексуалното насилие и то не над деца или млади мъже, а над монахини. Техните насилници са представители на духовенството – свещеници и владици.

Информации за такива случаи – в Индия, Италия, Латинска Америка и Африка – вече е имало. Сега обаче има потвърждение и от главата на църквата – папа Франциск.

Той за пръв публично коментира казуса след посещението си в Обединените арабски емирства. След въпрос относно скорошни публикации по темата папата потвърждава, че има свещеници и владици, които са насилвали монахини.

Франциск разкрива, че това е продължаващ проблем и фактът, че Църквата е наясно с него, няма да го реши изведнъж. Ватиканът обаче работи по въпроса. Според папата той се корени в това, че на жените все още се гледа като на "второ качество хора".

В резултат на действията на Ватикана няколко свещеници вече са били отстранени.

Папата коментира, че може да се направи още повече за справяне с проблема и има воля за това, като "пътят вече е поет".

"Сексуални робини"

По време на своя отговор пред журналисти в папския самолет на връщане от ОАЕ, Франциск припомня, че неговият предшественил Бенедикт XVI е бил "силен мъж", който също е отстранявал свещеници, които са извършили сексуално насилие или са били замесени дори в "сексуално робство".

Папата дава пример с орден на монахини, разпуснат през 2005-а от Бенедикт, след като става ясно, че монахини там са жертви на "сексуално робство" и са били експлоатирани от представители на духовенството. По-късно говорителят на Ватикана Алесандро Джизоти коментира, че става дума за Съзерцателните сестри на Света Жана – малка група от Франция, която се е сблъскала с различни проблеми.

Френският вестник La Croix пише, че през 2013-а представители на същия орден признават, че свещеници са се държали по "начин, който не е съвместим с целомъдрието" с няколко жени от ордена.

Политиката на мълчание

Това обаче изобщо не е единственият подобен случай. Темата за сексуалния тормоз над монахини не е нова, макар да не й се обръща такова внимание, каквото на насилието над деца.

В края на януари т.г. преподобният Херман Гайслер подаде оставка, след като бивша монахиня го обвини, че се е опитал да прави сексуални намеци по време на изповед. Гайслер заемаше важна позиция във Ватикана като отговаряше именно за разглеждането на обвиненията в сексуален тормоз. Самият той отрича да има вина, но подава оставка, за да "предпази църквата".

Извънредно голямата власт на свещениците има вина за тормоза. Статия по темата намери място и в списанието "Women Church World", издание на ватиканския вестник L’Osservatore Romano. Там се посочва, че вина за тормоза има "извънредно голямата власт на свещениеците".

В статията се твърди, че понякога се стига до това монахините да забременеят, а след това биват притискани да направят аборт.

Редакторът на списанието Лусета Скарафия пише, че ако църквата продължи да си затвяря очите за скандала, "угнетяването на жените в църквата никога няма да спре".

Други от примерите са от Африка. Още през 2001-а монахинята Маура О'Донахю разказва за случаи в африкански държави по времето на бума на епидемията от СПИН на континента. По думите й свещеници са злоупотребили с позицията си и са се възползвали сексуално от монахини, за да задоволят нагона си по безопасен за тях начин. В случаи на бременност и там е имало натиск за аборт и отстраняване на монахини като начин да се прикрие стореното.

Монахиня в Индия миналата година обвини владика за това, че я е изнасилил 13 пъти в периода 2014-2016 г. След като тя съобщава за това на полицията, владиката Франко Мулакал е арестуван, а след това е пуснат под гаранция. Предстои да бъде съден.

Ватикана разследва случаи на предполагаем тормоз на свещеници над монахини и в Чили. Настоящи и бивши монахини казват, че жени са били отстранявани от ордена след като са разкривали, че са станали жертва на тормоз.

След всичко това не е изненадващо, че още през ноември от организация, която представлява религиозните ордени на жените в Католическата църква, публично заклеймиха "културата на мълчание и потайност", която спомага за това насилие. От Съюза призоваха монахините да съобщават на полицията при случаи на тормоз.

И ако досега тези случаи са били извън сферата на обществения интерес, потвърждението от страна на папа Франциск не само ще промени това, но може би ще уплаши потенциалните насилници и ще даде увереност на жертвите да говорят за това, което са им причинили представители на духовенството.

Oще: ватикана  монахини  новини  папа  папа франциск  политика  свещеници  свят  сексуален тормоз  сексуално насилие  скандал 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.02.2018, 16:11

1 Бай Хой | 10.02.201910:40

Това е идеалният сценарий за нов филм за възрастни. Много щастлив
   

оценка

+0 -0