Хора масово се ънфрендват заради политически статуси | webcafe.bg
Webcafe

Хора масово се ънфрендват заради политически статуси

webcafeLifecafe, по The Rooster
09.11.2016, 16:51 (обновена 16.11.2016, 19:05)
фейсбук, facebook

Снимка: © Getty Images

Конфликтите в навечерието не изборите, заради разминавания в политическите възгледи, уби много Facebook приятелства.

Докато Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън, Румен Радев и Цецка Цачева и други политически опоненти по широкия свят водят своите битки за държавнически постове, истинската война се разиграва в социалната мрежа.

Вие и всички ваши Facebook приятели сте войниците, които се млатят мощно със средствата на снимки, видеа и дълги политически словoизлияния под формата на статуси и коментари.

Винаги хората са се палили на такива теми, но в последните месеци това се наблюдава още повече, заради събитията в политическия живот по света.

Конфликтите в навечерието не изборите, заради разминавания в политическите възгледи, убиха много Facebook приятелства.

Според Facebook, най-голямата социална медия на планетата, президентските избори в САЩ през 2016-а година са генерирали над 5.3 милиарда поста, коментара и споделяния с участието на близо 110 милиона американци, които участват в разгорещеното обсъждане.

Голяма част от политическите изявления във Facebook са просто вбесяващо фанатичен брътвеж отстрана на неособено компетентни хора, представители на различни социални кръгове.

Любопитен факт относно онлайн войната между републиканци и демократи покрай изборите в САЩ е, че привържениците на Клинтън изглежда са по-склонни да ънфрендват хора от списъците си с приятели заради различия в мненията, отколкото феновете на Тръмп.

9% от поддръжниците на демократите са признали, че са прекратили Facebook приятелство с инакомислещ потребител срещу 6% от електората на републиканците.

Яростта и разделението около тези избори се оказаха по-големи от когато и да било в миналото, а обсъжданията включваха по-скоро корупционни и секс скандали, отколкото политики и икономика.

Тези теми много бързо и лесно отключиха гнева на политически активните и много от тях демонстрираха склонност да бранят убежденията си дори с цената на умишлено изхвърляне на хора с различни мнения от листата си с приятели във Facebook.

Според авторите на "Не те харесвам повече", проучване върху общуването в социалните медии, публикувано през декември 2015-а година, "разсприятеляването преобладава като практика при по-екстремните в идеологическите си възгледи и по-политически активните потребители във Facebook".

"Хората са по-склонни да ънфрендват свои Facebook приятели, защото се чувстват застрашени и обидени от това, което те публикуват или просто защото не са съгласни с възгледите им" - споделят още те.

Въпреки че е разбираемо човек да се освобождава от всякакви източници на излишен стрес и напрежение в ежедневието си, било то и чрез разсприятеляване във Facebook, подобен тип елиминиране на чуждата гледна точка е меко казано с противоречиви ползи.

Да разкараш всички източници на алтернативно мнение и да се обградиш само с единомислещи хора те поставя в изолирана среда, където се чувстваш винаги прав.

Подбирането на контактите в социалната мрежа според вкусовете води до самозаблуждаване, а достъпът до разнообразни гледни точки е принципно важен за формирането на адекватен поглед върху действителността.

Иначе войнстващата нетолерантност между хората в света днес се задълбочава още повече.

Oще: facebook  доналд тръмп  нетолерантност  политически сблъсък  политически статус  разсприятеляване  фейсбук  хилъри клинтън  ънфренд 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани