Код "Серина" или "Пазете се от чернокожите клиенти" | webcafe.bg
Webcafe

Код "Серина" или "Пазете се от чернокожите клиенти"

webcafeLifecafe, по Vox
17.01.2019, 16:55 (обновена 21.01.2019, 14:14)
shopping

Снимка: © Getty Images

Умишлено ли е лошото отношение към цветнокожи купувачи

"Забранено за кучета, негри и мексиканци". По време на ерата на Джим Кроу расистките табели на магазините определено са носили ясни послания за това, че цветнокожи клиенти не са добре дошли. В днешно време обаче е далеч по-трудно да се усети дискриминацията, която цари в магазините на някои от най-известните марки.

Някои цветнокожи клиенти усещат, че биват следени или напротив, умишлено пренебрегвани от продавачите.

По един или друг начин те чувстват негативното отношение върху себе си. Някои брандове са обвинявани, че освен всичко друго служителите им имат кодови думи, които използват, кгоато в магазина влезе цветнокож потенциален купувач. Екипът на Moschino е сред обвиняемите.

Съдебен иск, заведен от бивша чернокожа служителка, твърди, че продавачите на Moschino използват за клиентите си с по-тъмна кожа ключовата дума "Серина" на тенисистката Серина Уилямс. Това обаче е само поредният пример за лошо и пренебрежително отношение към цветнокожи купувачи.

С подобни обвинения се сблъскват и елитни марки като Versace, въпреки че покупателната способност на цветнокожите само в САЩ е оценявана на над 1,3 трилиона долара. Освен това е доказано, че афроамериканците не са по-склонни към обири по магазините от хората с бяла кожа. Но подобни данни не допринасят особено за промяна в нагласата, че цветнокожите са по-малко желани клиенти.

По думите на въпросната бивша служителка на модната марка, думата "Серина" е била само малка част от знаците, които служителите са си разменяли.

Мениджърите са настоявали продавачите да следват тези клиенти из обекта като потенциално съмнителни. Младата жена допълва, че тя самата е ставала обект на расова дискриминация. Според нея цветнокожите и особено жените влагат много време, пари и лоялност в скъпи модни марки, които не показват и елементарно уважение към тях.

В края на съдебния иск посочва, че лично за нея Серина Уилямс е герой и е срамота името й да бъде употребявано за подобни цели.

По думите й служителите на Moschino имали навика да дискриминират тъмнокожите клиенти, но когато ставало въпрос за клиенти, които поглед изглеждат богати и известни, това поведение се променяло.

Магазинът, в който е работила тя, се намира в Холивуд, затова всеки, който е потенциален клиент и е по-тъмна кожа, бива внимателно оглеждан от продавачите. Те проверяват за "издайнически знаци" като диамантени бижута и дрехи на прочути дизайнери и ако такива липсват - си предават един на друг думата "Серина". Кодът означава, че "Серина" трябва да бъде стриктно следена из магазина.

Освен това някои цветнокожи клиенти нарочно демонстрирали пачки с пари, за да докажат, че могат да си позволят изложената стока.

От Moschino отричат всички обвинения и казват, че винаги са се отнасяли с клиентите си по един и същи начин, независимо от расата им.

Те могат да се поучат от случая с Versace от 2016-а година, когато луксозната марка е осъдена по същата причина, отново от неин бивш служител. В съда той описва как цветнокожите клиенти са наричани "D410" - кодът на бранда, с който са обозначени черните тениски. Както можете да се досетите, Versace също отхвърлят подобни твърдения.

Но между цветнокожите клиенти анекдоти за специални кодови названия се предават от уста на уста. Сред тях са пароли като "специална поръчка" или други комбинации от букви и цифри. Дали скъпите брандове учат служителите си на целенасочена дискриминация обаче е почти недоказуемо.

Продавачите винаги могат да се оправдаят, че използват колегиален жаргон, с който просто да комуникират по-бързо и лесно.

Oще: moschino  versace  дискриминация  магазини  марки  модни брандове  модни марки  пазар  пазаруване  цветнокожи  чернокожи 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

29 Mako | 21.01.201918:52

deowin | 18.01.201922:56

Предполагам, че когато формалното ти "образование" е от НСА, не е точно като да си имал твърде много опит с употребата на тези думи в по-строг контекст на строги науки, например математика или формална логика. Или, всъщност, дори опит със самите строги науки. Съответно, би ти се наложило да се опираш на речници за значението на такива думи. Речници, които казват, че "предполагам" е "синоним" на "пресмятам", въпреки че дори човек като теб най-вероятно не би казал "хайде да предположим колко прави 2+2".
=============================

Леле, сега разбрах какъв идиот съм бил.....само дето така и не разбрах, след като "предполагам/пресмятам" не са синоними / дори и контекстуални?.....сигурно е така, щом Бай Свръхо го твърди!/, защо няма пример, доказващ, че "предполагам/допускам" е също такава двойка, която се е привидяла на авторите на синонимния ни речник / какви тъпаци, а?/, ама в строгите науки - нанайси синоними?....
Я да погледна в консистентно строгонаучната част на обяснението на БС за тази несинонимна двойка, там се вижда истината! Ето какво е отпрал нашият Титан на Мисълта:

===
deowin | 18.01.201922:27

Както вече споменах, има качествена разлика между "предполагам, че съдържа неточности" и "допускам, че е възможно да съдържа неточности". Ако толкова държиш на думата "предполагам", предполагам може също да се каже "предполагам, че е възможно да съдържа неточности", но това, поне на мен, ми звучи малко тавтологично. "Допускам" ми се струва по-експлицитно и целенасочено.
===


Аргументите:
1. Както вече споменах.
2. Предполагам /!/
3. Поне на мен ми звучи
4. Ми се струва.

......................................................

Уауууууууу, какво нещо е консистентната наука..........покланям се пред нея / предполагам/.....


Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

28 dedo adji | 19.01.201902:41

Няма гордост. Гордостта е смъртен грях и самозаблуждение.
Да не си свиноподобен не е никакъв повод за гордост, само за леко самодоволство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

27 deowin | 19.01.201900:32

>всеки, за каквото е програмиран
>аз си го местя

Онзи момент, в който сам осъзнаваш собствената си най-висока реално достижима цел в живота, тоест, това, за което си "програмиран"..

>Какво ли ме боли за Версаче, Армани и деосвин?

В контекста на горното наблюдение, очевидно не те боли. Боли те само за онова, дето го местиш.
Само не разбирам откъде тая гордост в собствената ти небрежно самопризната брутална ограниченост.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

26 dedo adji | 19.01.201900:22

... И сега какво правим...?

Ами всеки, за каквото е програмиран.
Свинчопрас продължава да скача в защита на всичко НЕ бяло хетеро мъжко, Ендимион продължава да рови за още данни, аз си го местя а собствениците на бутици инструктират персонала да си отваря очите на 4 около черни клиентки а персоналът си прави кодове за връзка.
Единствената възможна ответна реакция е богатите негърки да обяват бойкот на Версаче и Армани под водачеството на деосвин. Какво ли ме боли за Версаче, Армани и деосвин?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 18.01.201922:56

Предполагам, че когато формалното ти "образование" е от НСА, не е точно като да си имал твърде много опит с употребата на тези думи в по-строг контекст на строги науки, например математика или формална логика. Или, всъщност, дори опит със самите строги науки. Съответно, би ти се наложило да се опираш на речници за значението на такива думи. Речници, които казват, че "предполагам" е "синоним" на "пресмятам", въпреки че дори човек като теб най-вероятно не би казал "хайде да предположим колко прави 2+2". Или "вярвам", но надали "предполагаш в християнския бог". Но това, което ти трябва, ще го прочетеш дословно и без особена мисъл.
Хайде, давай, повече от очевидно сега ще се впуснеш да обясняваш как туй не е като онуй щото тъй.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

24 Mako | 18.01.201922:41

deowin | 18.01.201922:27


Както вече споменах, има качествена разлика между "предполагам, че съдържа неточности" и "допускам, че е възможно да съдържа неточности".
====================================

Не думай, Мъдрецо!
Я да проверим?

====================================
http://sinonimen.onlinerechnik.com/duma/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BC

====================================


Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 18.01.201922:27

>Преди беше споменал, че чувставата и усещанията не били обективни показатели и поради това не ни вършат работа при доказване на гледна точка.

Точно същото твърдя и сега. Субективни данни мога да служат за формиране на хипотеза или изграждане на модел, който би могъл да се окаже полезен, но не е необходимо да е така. За контраст, логичните следствия от обективни емпирични данни са необходимо толкова истинни, колкото са данните.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 18.01.201922:27

>Научният метод е да приема третия вариант

Съгласен.

>Това обаче не е прагматично и разумно

Напълно несъгласен.
Както вече споменах, има качествена разлика между "предполагам, че съдържа неточности" и "допускам, че е възможно да съдържа неточности". Ако толкова държиш на думата "предполагам", предполагам може също да се каже "предполагам, че е възможно да съдържа неточности", но това, поне на мен, ми звучи малко тавтологично. "Допускам" ми се струва по-експлицитно и целенасочено.
Това, което научният метод ти дава, е пълно право да имаш априорно виждане за вероятностното разпределение на съдържанието на неточности в статия на Vox - такова виждане не просто е напълно съвместимо с научния метод, но и абсолютно фундаментално за, например, изграждане на хипотеза, основана на байесови вероятности. Съвсем не съм съгласен, че такава хипотеза, бидейки твърдо в сферата на вероятностите, "не е прагматична". Напротив, прагматична е и то точно до максималното ниво, допустимо от научния метод. Всичко отвъд това са вече предразсъдъци и сляпа вяра.

>Имам проблем със силния уклон на медията

Fair enough, но, все пак, не мисля, че е редно да се използва личната неприязън като аргумент за верността или неверността на дадено твърдение. Защото не е аргумент, както вече илюстрирах, според мен доста ясно.

>защо няма данни

Добър въпрос, но липсата на информация - отново - не доказва нито обратното твърдение, нито някаква злонамереност в селективното събиране на данни, ако си искал да намекнеш такава.

>Къде е доказателството, че дори и всичките 24%, които са се ПОЧУВСТВАЛИ дискриминирани, наистина са били дискриминирани

Да допуснем, че такова доказателство е невъзможно. Това би ли означавало, че хората, почувствали се дискриминирани, всъщност не са били дискриминирани? Защото точно на това почива твоят аргумент - не просто че данните от техните чувства са безполезни (с което също бих спорил), а че са доказателство, че точно обратното е вярно, че няма дискриминация. Ако не мислеше така, щеше да допускаш възможността всъщност да са дискриминирани, възможност, която - поне от моята гледна точка - засега категорично отричаш с думи като "написаното е невярно". Не "може би е", а "е".

>в случая има достатъчно доказателства за не-Х

Doch.
Статистиката, която посочваш, съвсем не се отнася към този конкретен клас кражби, за които става дума в статията. Да обобщаваш своеволно към надмножество, понеже статистиките за надмножеството са лесни за намиране и подкрепят твоята гледна точка, не ми изглежда особено достойно.

>черните са по-склонни към извършване на почти всички видове престъпления

Това вече са свободни съчинения на основата на статистиката. Статистиката сама по себе си не казва абсолютно нищо за "склонност към извършване на престъпления", а дава единствено и само броя извършени престъпления. Всичко отвъд този брой е твоята лична интерпретация на данните, която представлява чудесно начало за формиране на хипотези, но абсолютно не и задължително вярно твърдение. Точно от адвокат не бях очаквал този вид свободно интерпретиране на фактите и своеволно съчиняване на причинно-следствени връзки, обясняващи данните по най-удобния начин в случая.

>намерих едно изследване ... като цяло поддържа тезата, че расата не е определящ фактор сама по себе си

И сега какво правим, след като не си успял да намериш подкрепящи твоето мнение данни?
Не ме разбирай погрешно, от моя гледна точка тези данни не оборват твоето мнение, понеже са силно ограничени. Но очевидно не го и подкрепят.
Не следва ли сега да допуснеш възможността дискриминацията, за която се говори в статията, да съществува, въпреки предварително изградените представи на мнозина, че е подобно отношение е напълно разумно, защото статистиката - каквато все още липсва - уж го била подкрепяла?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

21 boian | 18.01.201921:26

Endymion | 18.01.201920:18

След дълго търсене, най-после намерих едно изследване, което е специално за кражбите от магазини.

................
Не разбирам защо се мъчиш да обясняваш нещо на прасето.
То от факти не се интересува. Напротив, не позволява на нищо да му пречи на "правилните" тези. Явно е някакъв сбъркан "social justice warrior", завалията.
Не се хаби, пич, в крайна сметка, само ще се изпотиш,
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

20 Nenimir | 18.01.201921:22

>Липсата на обективни мерки не означава автоматично, че субективните са безполезни - те дават някакъв модел, и, въпреки че този модел е само модел на реалността като всеки друг, би могъл да е също така полезен.<

Преди беше споменал, че чувставата и усещанията не били обективни показатели и поради това не ни вършат работа при доказване на гледна точка. (ако не помниш какво си казал, ще се поровя да ти го намеря)

Това кой как се чувства и съответните модели за това са по скоро предмет на психоанализата отколкото на сериозни проучвания.
Защото пък ако една група хора се "чувстват" пренебреганти може бо моделът е че искат да се представят за жертви с цел по-добри условия за тях, възможна хипотеза, нали.
   

оценка

+1 -0