Анджелина Джоли и Лейди Гага - "твърде бели", за да изиграят Клеопатра | webcafe.bg
Webcafe

Анджелина Джоли и Лейди Гага - "твърде бели", за да изиграят Клеопатра

webcafeLifecafe, по Vox
15.01.2019, 16:42 (обновена 18.01.2019, 12:27)
Олимпия

Снимка: © IMDB

Владетелката може да е била цветнокожа и не много красива

Как е изглеждала Клеопатра? Дебатът за почти митичната владетелка на Египетското кралство отново е на дневен ред, след като в интернет се завихри спор дали Лейди Гага или Анджелина Джоли са по-подходящи за ролята в нов евентуален проект на Sony.

Засега обаче дискусиите са предимно между феновете на двете звезди, а филмът все още е в сферата на предположенията.

Факт е обаче, че значимите роли на Холивуд са запазени предимно за мъже, така че образът на Клеопатра е невероятен шанс за всяка актриса.

Споровете този път обаче най-вероятно ще надскочат претенциите коя актриса ще изиграе най-добре ролята и ще стигнат до това дали въобще за ролята е подходяща светлокожа жена. В образа на Клеопатра сме виждали актриси като Клодет Колбер, Вивиан Лий и, разбира се, Елизабет Тейлър.

В Златната ера на киното се смята, че една плътна очна линия и черната перука са достатъчни, за да трансформират която и да било бяла жена в Кралицата на Нил.

През 1999-а Леонор Варела поема ролята в мини телевизионен сериал, което отбелязва малък прогрес по въпроса. Актрисата е от чилийски произход, не е със снежнобяла кожа и е с по-екзотични черти. Но 20 години по-късно малцина си спомнят за нейното превъплъщение на Клеопатра за сметка на това на Елизабет Тейлър.

Упоритият отказ за ролята да бъде наета цветнокожа жена от години изглежда обиден за тези, които искрено вярват, че владетелката не е била бяла. Историците описват Клеопатра като етническа гъркиня, но през последното десетилетие това предположение все повече се подлага на съмнение.

През 2009-а екип от археолози намира останките на жена, за която се предполага, че е принцеса Арсиное, сестрата на Клеопатра.

Изследователите смятат, че останките на Арсиное, открити в Ефес, Турция, показват, че нейната майка, както и тази на Клеопатра, са били африканки. Това, че майката на Арсиное е африканка, е истинска сензация, която хвърля малко повече светлина върху семейството на Клеопатра, както и за връзката между двете сестри.

Година преди това египтоложка на име Сали Ан Аштън прави сензация като представя триизмерно анимирано изображение на Клеопатра. Шокът идва от факта, че кадрите не представят владетелката като бяла, а като цветнокожа жена с афро-плитки. Аштън и екипът й използват методи от криминологията, за да създадат изображението.

Според изследователката Клеопатра не е била с напълно европеидни черти и подчертава, че семейството й е живяло в Египет 300 години, преди тя да се възкачи на трона. Това кара мнозина да се запитат ако има нов филм за нея и в него трябва да участва жена от смесена раса, коя би била тя.

Хора, които вярват, че Клеопатра е била цветнокожа, предлагат имена като Дженифър Лопез, Риана и Приянка Чопра. Трите звезди имат нещо общо помежду си - и трите са красиви.

Истинската Клеопатра обаче може би не е била.

Монета с изсечен неин образ, датирана от 32 година пр. Хр., е открита през 2007-а. На нея тя не изглежда като зашеметяващите богини, които Холивуд ни представя в нейния образ. Вместо това има голям нос, тънки устни и заострена брадичка.

Важно е да се отбележи, че мнението на древните историци до голяма степен се припокрива с описанието и те никога не са я описвали като неземна красавица.

Плутарх например пише, че нейната красота не е несравнима с тази на други жени, но присъствието й е неустоимо, а всичко, което казва и прави, е омайващо.

Новите открития показват, че начинът, по който мислим за Клеопатра, трябва да бъде променен в повече от една насока.

Затова и имена като Лейди Гага и Анджелина Джоли вече не изглеждат напълно подходящ избор за евентуален филм, особено като се има предвид лошият навик на Холивуд да наема бели актьори за роли, в които би трябвало да са цветнокожи техни колеги ("Принцът на Персия", "Боговете на Египет" и други).

А ако египтолозите все повече са на мнение, че Клеопатра е била цветнокожа, не би трябвало да ни учудва, че през 2019-а именно такава жена ще влезе в нейния образ.

Oще: вивиан лий  елизабет тейлър  клеопатра  клодет колбер  леонор варела 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

65 Дракон с кисело зеле | 26.01.201901:15

Ти си пиле със зеле.
Аз съм Дракон.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

64 Specifier | 26.01.201900:45

БЕДНИ, БЕДНИ ФОРУМЕ,

превърна се в менажерия с основни деятели - пиле със зеле и прасе! какво падение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

63 Mako | 24.01.201916:37

deowin | 23.01.201923:23

Все пак, аз не съм точно Mako

============================

Бахти обидата, отивам да поплача в дупката си Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

62 dedo adji | 24.01.201900:24

Лъжеш, прасчо.
Дори, когато някой, уморен и убеден, че не може да води с тебе смислен и почтен , като идиот, дебил и образован от НСА..разговор, си замълчи, ти не спираш и го обвиняваш в гузност и невъзможност да отговори на необоримите ти аргументи, от рода на идиот, дебил и образован от НСА. Само дето не остана кой да ти се хваща на свинските номера. Драконът и Мако са последните, и на тях ще им писне. От мен 2 пъти перване по зурлата ти стигат, ти и от 200 няма да мирясаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

61 Дракон с кисело зеле | 23.01.201923:53

60deowin | 23.01.201923:23

>Разговорът се изчерпа отдавна

Ако мислиш така, защо не престана да коментираш "отдавна"?
---
Отговорих на този въпрос в следващото изречение. Наистина ти е навик да си подбираш каквото ти confirm-ва bias-а от думите на събеседника и да игнорираш останалото, май.
---

Всъщност този отговор е напълно консистентен с отдавна установения ти афинитет към прехвърлянето на отговорност от извършителя на едно действие към потърпевшите.
---
Момент, аз ли чета грешно, или ти наистина се сравняваш с жертва на изнасилване? И отдавна установен от кого? От теб? 0_о?
---

Ако го мислиш, бих казал определено да. Противното се нарича лицемерие. Ти лицемер ли си?
---
(Позоваване на лицемерие. Защото не съм го обидил. Лол.)
Ако те мислех за идиот, щях да го кажа. Изразявам се достатъчно правотекствено. От друга страна, мисля, че се държиш идиотски - и то не от днес. Не знам защо, не ме и интересува, обаче от (поне) няколко месеца насам като те чета, оставам с впечатлението, че си завършил курс по изтрещология и прилагаш наученото в коментарите тук. Доста забавно.
---

Аз изобщо не отричам правото ти да не ми "отговаряш сериозно", като съвсем не ме интересуват причините, поради които би могъл да решиш да го упражниш. Това си е твоя работа, която няма никакво отношение към мен. Последното, което ще чуеш от мен, е дори минимално раздразнение, че не ми отговаряш, било то защото ти е скучно, мислиш ме за идиот, нямаш време, или каквото и да било друго. Все пак, аз не съм точно Mako, че да се влача след теб като бито куче, просейки тояги за милостиня, понеже дори този вид отношение е все пак някакво внимание, по-добре от никакво. Нямам никаква нужда от теб.
---
Толкова дълъг параграф, за да ми кажеш, че нямаш нужда от мен... (И за да отклониш джафкането в посока, в която твоят лай ще е по-силен. Ами, хубаво.)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

60 deowin | 23.01.201923:23

>Разговорът се изчерпа отдавна

Ако мислиш така, защо не престана да коментираш "отдавна"?

>ако не ти харесват "Не, ти" аргументите, не създавай предпоставки за такива

Всъщност този отговор е напълно консистентен с отдавна установения ти афинитет към прехвърлянето на отговорност от извършителя на едно действие към потърпевшите. Типичното "ако не ти харесва да те изнасилват, не носи къса рокля", или пък безумието на италианците, които забраняват монокини на плажа защото можело някой перверзник да гледа от храстите и да лъска.
Мисля, отдавна съм изразил мнението си относно този вид евтино бягство от отговорност за собственото си поведение - недостойно и непочтено е.

>Разликата е, най-вече, че не те нарекох идиот. Трябваше ли да го направя?

Ако го мислиш, бих казал определено да. Противното се нарича лицемерие. Ти лицемер ли си?

Също, не разбирам къде е паралелът.
Аз изобщо не отричам правото ти да не ми "отговаряш сериозно", като съвсем не ме интересуват причините, поради които би могъл да решиш да го упражниш. Това си е твоя работа, която няма никакво отношение към мен. Последното, което ще чуеш от мен, е дори минимално раздразнение, че не ми отговаряш, било то защото ти е скучно, мислиш ме за идиот, нямаш време, или каквото и да било друго. Все пак, аз не съм точно Mako, че да се влача след теб като бито куче, просейки тояги за милостиня, понеже дори този вид отношение е все пак някакво внимание, по-добре от никакво. Нямам никаква нужда от теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

59 Дракон с кисело зеле | 23.01.201922:15

deowin | 23.01.201919:48

Когато един разговор стигне до Хитлер или "NO, U!" аргументи, обикновено считам, че е изчерпал целия си потенциал.
---
Разговорът се изчерпа отдавна. В момента само се заяждаме едни с други от нямане какво да правим. Това би трябвало да е ясно на всички.

Прочее, ако не ти харесват "Не, ти" аргументите, не създавай предпоставки за такива. Леко перифразиране.
Аз към теб: "Няма да ти отговоря сериозно, защото това е доказано контрапродуктивно."
Ти към Мако: "Няма да ти отговоря сериозно, защото си идиот."
Разликата е, най-вече, че не те нарекох идиот. Трябваше ли да го направя?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

58 Mako | 23.01.201921:13

deowin | 23.01.201918:38

Сараказмът
================

Във връзка с казаното от мен по-долу да напомня, че / разбира се/ нямаш и най-бегъл спомен за това какви прозрения сподели със света и възхитените си поклонници-кретени тук, когато с радостни викове откри подобна моя грешка!
Както казах - голяма, консистентна работа си Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

57 Mako | 23.01.201921:07

deowin | 23.01.201919:48

Когато един разговор стигне до Хитлер
================================

Явно намираш за напълно нормално началото на разговора, в което един от хората / ти/ влита с една-едничка цел - да каже на останалите / за пореден път, ти никога нищо друго на другите не казваш/ че са пълни кретени. И разговорът става безпредметен веднага, след като кретените те натикат в ъгъла и за пореден път станеш за смях. Това си нарекъл "стигане до Хитлер".
Факт е, че през цялото време коментираше коментиралите. И практически дума не каза по статията. Която , за разлика от филмовия проект с черната Клеопатра, има "научни" претенции. Една твоя дума не чух за скандалната инсинуация, съдържаща се в твърдението, че "Историците описват Клеопатра като етническа гъркиня, но през последното десетилетие това предположение все повече се подлага на съмнение.". Това, че Клеопатра / заедно със стотиците си документирани роднини, Птолемеите / е от гръко-македонски произход не е поставяно под съмнение от нито един неин съвременник, от нито един хронист от епохата, от нито един признат съвременен познавач на елинизма. Опазването на чистотата на родовата линия в древността е фетиш за аристократите и ако някой си въобразява, че цветът на кожата и расовият произход на най-забележителната и коментирана жена-владетелка от епохата биха могли да останат незабелязани за съвременниците, то този някой определено има ментални проблеми.
За цялата тази абсурдна страна на статията ти и дума не обели.
Нормално, консистентен си: смисълът на живота за теб е концентриран в храчкоотделянето Намига Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

56 Specifier | 23.01.201920:35

АМАН ОТ ЛЕВИЧАРСКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ!

Както справедливо беше отбелязано по-долу, Клеопатра произхожда от елинестичния род на сподвижника на Александър - Птолемей.
Никога не са намирани доказателства за браковете им с "африканки" (има се предвид чернокожи жители на Африка, защото да си "африканец", още не значи, че задължително си чернокож).
Изобщо чернокожите в Египет през цялата му история са рядкост, срещат се предимно, като военопленници.
Народът на древен Египет няма нищо общо с чернокожото население на Средна и Южна Африка. Това е контактна раса, изглежда предимно със семитски характер, науката още не е изяснила напълно генезиса й. Има запазени хиляди и хиляди портрети и скулптори от онова време и много рядко се забелязват някакви негроидни черти, въпреки че смешение безусловно е имало. Да не забравяме, че и досега в Египет живеят чистокръвните им потомци - коптите християни, между 10 и 15 млн.. а те нямат негроидни черти.
Изобщо изключено е, Птолемеите да се сродяват с чернокожи африканци от най-ниското стъпало на обществото.
Случаят е друг - левичарите Неомарксисти хвърлят огромни средства (буквално) за пренаписване на Историята (както наставлява Учителят Маркузе). Трябва да се утвърждава в историята ролята на "угнетените" раси и народи - африканци, индианци и т.н.. А ако не достигат факти - да се измислят. Просто се купуват "научни съвести" и те пишат: "предполага се, че..."
И ето появява се чернокожата Клеопатра...хоп! Целта е този "факт" да влезе в преподаваната история, да се научат децата. После е лесно...
   

оценка

+1 -0