В транс матрицата на сестри Уашовски | webcafe.bg
Webcafe

В транс матрицата на сестри Уашовски

големият лебовскиГолемият Лебовски
11.03.2016, 12:54 (обновена 20.03.2016, 08:51)

1 от 3 снимки Назад Напред

уашовски

Огънатата реалност в света на двамата/ двете режисьор/к/и Уашовски наподобява реалността в техния филм "Матрицата"

Казусът "Уашовски" отново плени медийната матрица и насочи погледите към най-странното творческото дуо във филмовия елит.

През 1999-та всички говореха за "Матрицата" - огъващия реалността научно-фантастичен шедьовър на мистериозните и старателно избягващи публичността братя Лари и Анди Уашовски.

Днес филмът е класика и поп-културно богатство, а от братята няма и следа.

На тяхно място са сестрите Лана и Лили Уашовски. Първо Лари стана Лана през 2012-та след дълъг процес на полова трансформация, превръщайки се първия голям, световноизвестен транссексуален режисьор на Холивуд.

Преди дни вече официално и Анди обяви смяната на своя пол, вече под името Лили. Това обаче малцина го очакваха.

"Вдъхновил се е от успеха на "Момичето от Дания" - тази шега беше сред най-популярните, които последваха неочакваната новина. А след това дойде и по-ироничния коментар, че сега двете Уашовски ще измият имиджовото петно, което Кейтлин Дженър сложи върху общността на транссексуалните през последната година.

Лана и Лили си остават странни птици, сега дори може би повече от всякога.

Въпреки че като жени те са по-отворени към обществото и медиите, отколкото като мъже, не очаквайте от тях интензивна публичност и турове из вечерните шоута.

Отвореното писмо на Лили отпреди дни, с което тя обяви новата си полова идентичност съдържа няколко интересни момента.

От една страна по-малката Уашовски възвестява, че обявяването на нейната промяна е било форсирано от медийния глад да се разкаже нейната история.

Журналист от британския таблоид "Дейли Мейл", който е бил наясно с нейния преход от мъж към жена, в контекста на най-шумното откъм публично говорене за транссексуалните време, се е свързал с тогавашния Анди Уашовски, за да разкаже "вдъхновяващата си история".

Разочарованието от нахлуването в личното пространство, дори и с положителни намерения, е разбираемо и релефно очертано в текста на писмото.

От друга страна Лили иска повече гласност, разбиране, приемственост и позитивно отношение към транссексуалните, а това може да стане и чрез медиите. Дори и през "Дейли Мейл".

Най-проблемният момент на почти принудителното признание и разкриване на Лили Уашовски е обвинението към киноиндустрията, която все още демонизирала транс хората.

Тук тя дава пример със злодея Бъфало Бил от шедьовъра "Мълчанието на агнетата".

Филмовият свят обаче не може да бъде обвиняван в систематично и едностранчиво сатанизиране на трансждендър личности.

Нека не забравяме Джил от прекрасната драма "Играчка-плачка". Или образа на Хилари Суонк от "Момчетата не плачат", с който тя спечели първия си "Оскар".

Джаред Лето също бе удостоен с "Оскар" за ролята си на транссексуален в "Клубът на купувачите от Далас".

Стигаме, разбира се, и до "Момичето от Дания" - биографичен филм за първия човек, сменил пола си с операция. И един от хитовете на годината.

Всички тези персонажи са нюансирани, автентични, човешки, написани и изиграни с разбиране, любов и психологическа дълбочина. Все повече високопрофилни, първокласни филми третират транс-темата извън жанровата матрица на психопата с женски дрехи и червило.

Но Уашовски винаги са били крайно отдадени на каузата да въздигат слабите, бедните, малцинствата в битката им с репресивните сили, които доминират в обществото. Дори и с цената на драматична еманципация от реалността.

Братята Уашовски

Всъщност, разводът с действителността е водещ креативен принцип на дуото Уашовски.

Социалната справедливост и флуидните идентичности са основни мотиви в тяхното творчество. Те пробиват в независимото кино през 1996-та с лесбийската драма "Скок".

После идва глобалният триумф на "Матрицата", който, освен всичко друго, е и алегория за двойнствения живот, приемането на новата идентичност и събуждането в една реалност, която няма нищо общо с познатите усещания.

Професионалната им траектория е наситена с попътни знаци за собствения ми вътрешен свят, богат на болка и въображение.

На хоризонта пред сестри Уашовски днес няма голям проект.

След колосалния творчески и финансов крах на фантастичната екстраваганца "Пътят на Юпитер" изчерпи и последните резерви на доверие и десетки милиони долари, които големите студия отпускаха на Уашовски.

В едно от редките си интервюта те споменаха, че не вярват скоро да получат финансиране за някой от смелите си, сложни и скъпи проекти.

Самият живот на братята/сестри обаче е подходящ за филмиране. Това би била една история, изпълнена с огънатата реалност, сюрреализъм, сексуална флуидност и променящи се идентичности.

Първо Лари стана Лана през 2012-та


Oще: американско кино  братя уашовски  лана и лили уашовски  лари и анди уашовски  матрица  матрицата  операция по смяна на пола  режисура  режисьори  сащ  сестри уашовски  смяна на пола  транджендър  трансджендър  транссексуален  транссексуални  уашовски  холивуд 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 12.03.201612:11

И на мен ми е все тая какво искат да бъдат, стига да не ми ги навират в очите в две статии вече 2 дни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2016, 11:17

5 radoiko | 12.03.201611:09

Правото на избор е техен. Харесват се като жени, стават жени и готово. На мен лично не ми пречат. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 11.03.201618:37

Верно ли няма за какво друго да пишете, че втора статия за тия мутанти? Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 11.03.201618:28

Тези хора не спортуват ли? Спортът много помага при сексуална флуидност. За мен например е много важно да спортувам; затова съм момче. Ако спра да спортувам... Кой знае? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 11.03.201615:57

И то Матрицата 1!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.10.2013, 15:00

1 maznislav | 11.03.201614:50

Тия горките нямат един свестен филм след Матрицата. Така че ако ще и марсианци да станат няма много голямо значение.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани