Психеделичният човек: Как работи мозъкът на LSD | webcafe.bg
Webcafe

Психеделичният човек: Как работи мозъкът на LSD

webcafeLifecafe, по The Telegraph
16.11.2016, 11:55 (обновена 21.11.2016, 12:19)
4397593483

И докато през годините едни хора са хипарствали, откривали нови хоризонти, създавали изкуство и превръщали себе си в свръхчовеци под въздействието на митичната дрога, други едва преживяват еднократно така наречения "лош трип" - една от най-известните неблагоприятни страни на употребата на LSD.

На 16-ти ноевмри, 2016-а, се навършват 78 години, откакто LSD е изолиран за първи път в историята. Това се случва в лабораториите „Sandoz", Швейцария под ръководството на швейцарския химик Алберт Хофман, наречен по-късно „бащата на LSD".

Диетиламид на лизергиновата киселина, както е цялостното наименование на дрогата, е силно психоактивно вещество, което спада към групите на халюциногените и ентеогените.

През първите години употребата на легендарната съставка LSD, преди да бъде обявена за незаконна, намира приложение в психиатричните клиники.

Веществото се е считало за надежден терапевтичен инструмент.

Не минава много време докато LSD попада на улицата и започва да се приема на богато най-вече в артистичните среди сред музиканти, актьори, писатели, художници и всевъзможни хипари през 60-те години на 20-и век.

Всъщност психеделичните свойства на LSD не са били познати, докато пет години след синтезирането му откривателят му Алберт Хорман инцидентно не поглъща сериозно количество от дрогата.

Ето с какво се характеризират психологическите ефекти след употреба на LSD: бърза смяна на полярни емоции; засилване на възприятията спрямо музиката; промяна в усещането за време; преживяване на чувство на освобождение от оковите на егото и реалността; отваряне на съзнанието към свръхестествени преживявания; сливане с други предмети или хора; появяване на спомени и представи от времето преди раждането, достъп до родовата памет и колективното несъзнавано, предполагано от Карл Юнг; чувство за способност за препрограмиране на невронните връзки в мозъка.

Барабанистът на The Beatles Ринго Стар казва, че LSD "те кара да погледнеш на нещата по различен начин', докато Джордж Харисън отбелязва: "първият път, когато го взех, една ярка крушка светна в главата ми"...

И докато приживе Джон Ленън упорито отрича, че "Lucy in The Sky with Diamonds" е трибют към LSD, през 2014-а Макартни признава, че дрогата определено е повлияла на творческия процес за групата по онова време.

През 2016-а година за първи път учените видяха черно на бяло как LSD действително събужда съзнанието, като задейства връзки между зони на мозъка, които принципно не комуникират помежду си.

В едно противоречиво проучване, проведено от "Империал колидж" в Лондон, мозъците на 20 доброволци са били сканирани, докато са под въздействието на LSD.

Изумителните снимки показват как буквално всяка част от мозъка е активна по време на "трипа", позволявайки на употребилите дрогата да изживеят подобно на сън състояние на съзнанието си, което обикновено се наблюдава само докато човек спи.

LSD изглежда разрушава бариерите, които обикновено отделят частите на мозъка една от друга, позволявайки на зрението, движенията и слуха да се слеят в едно общо сетиво, стимулирайки представи, които са невъзможни в нормално състояние.

Според учените навярно това е причината много от хората, употребявали LSD, да свидетелстват за религиозни и духовни преживявания на свързване с нещо по-висше.

Др. Робин Кархард Харис, който ръководи проучването, казва: "Наблюдавахме промените в мозъка под въздействието на LSD и те действително сочеха, че нашите доброволци виждат със затворени очи, макар и да говорим за картини от собственото им въображение.

Видяхме, че много повече области в мозъка от обикновено работеха по посока на визуалното възприятие, въпреки факта, че доброволците бяха със спуснати клепачи.

Нещо повече, че това откритие кореспондира и с твърденията на участниците, свързани с изживяването на сложни, подобни на сън видения."

Учените от Империал колидж казват, че LSD води до състояние на променено съзнание, което позволява на мозъкът да работи единно и цялостно.

"Обичайно мозъкът ни е разделен на независими мрежи, които изпълняват отделни специализирани функции като зрение, движение и слух, както и по-сложни неща като внимание.

Под въздействието на LSD обаче бариерите между тези мрежи се разпадат и отделните функции на мозъка се интегрират и обединяват в едно.

Резултатите от нашето проучване предполагат, че заради това въздействие на дрогата се получава и състоянието на съзнание, което хората често описват като LSD преживяване или трип, както и чувството на саморазпадане и заменянето му с ясно усещане за единство с другите и природата."

Учените казват също така, че изглежда дрогата позволява на хората да се завърнат в почти детско състояние на ума, освободени от ограниченията и безпокойствата, които идват с възрастта.

"Мозъците ни се променят, когато преминаваме от детството към зрялостта. Ставаме по-концентрирани и устойчиви в мисленето си с годините.

В много отношения мозъкът под въздействието на LSD възстановява състоянието си от времето, в което сме били малки деца, даже бебета - свободно и неограничено.

Това кореспондира и със хиперемоционалната и фантзьорска природа да детския ум.

Тези познания за ефектите на LSD върху мозъка един ден могат да се използват за лечението на психически разстройства, казват учените. Като депресия и зависимости.

Професор Дейвид Нът ot Империал колидж, един от главните изследователи по проекта, казва: "Учените чакахме 50 години този момент - разкриването на това как точно LSD се отразява физически на нашия мозък.

За първи път можем да видим директно какво се случва в мозъка по време на психеделичното изживяване, както и да разберем по-добре защо LSD има такъв сериозен отпечатък върху възприятията на хората, музиката и изкуството."

И докато през годините едни хора са хипарствали, откривали нови хоризонти, създавали изкуство и превръщали себе си в свръхчовеци под въздействието на митичната дрога, други едва преживяват еднократно така наречения "лош трип" - една от най-известните неблагоприятни страни на употребата на LSD.

Това е злият сценарий. При него човек губи всякакво чувство за време, място и личност. Едновременно с това е погълнат от застрашаващи го халюцинации, които той приема за напълно реални и върху които няма никакъв контрол.

Обладан е от паника и страх, а последиците от подобно "пътуване" могат да са наистина лоши.

Oще: lsd  алберт хофман  империал колидж  наркотици  психоактивни вещества  халюциногени  хипари 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани