Защо шведка нарисува гигантски син пенис върху фасадата на сграда в Стокхолм | webcafe.bg
Webcafe

Защо шведка нарисува гигантски син пенис върху фасадата на сграда в Стокхолм

Вучето
16.04.2018, 19:52 (обновена 18.04.2018, 14:20)
Графит в Швеция

Снимка: © Hugo Röjgård/Graffitifrämjandet

През 80-те, когато бях малко детенце с опашчици, в социалистическата ми родина феноменът на уличните графити беше познат единствено чрез спорадичните прояви на футболни фенове и  нещастни влюбени. Нескопосано изписани декларации от типа на "Долу Левски"  и "Ева + Иво =  ВОЛ" (бел. авт. „вечна обич и любов") покриваха гаражни врати, олющените стени на ВиК и "Търговия на едро", както и прозорците на тото-пунктовете.

Помня, че когато бях в трети клас, в деня на посещението на министъра на културата Александър Фол  училището ми осъмна с фасада, декорирана с написан с червена боя скандален графит "Фол е вол." Едва ли е възможно един  SWAT отряд да бъде свикан по-сокоростно, отколкото това стана с отряда за бързо реагиране на чистачките и бояджиите през онзи ден!

В годините на цензура и лицемерно пуританство единственият източник, който можеше да задоволи започващото да бушува с пълни сили сексуално любопитство на подрастващите, беше  научният труд  на Зигфрид Шнабъл "Мъжът и жената интимно" от 1969 г. Нищо чудно, че при подобно информационно затъмнение всеки графит, съдържащ думата "к*р", ни караше да се изчервяваме и да се оглеждаме наоколо смутено - да не би някой да не ни е видял, че сме го видели!

Ако пък сквернословната дума беше придружена от рисунка на самия обект, притеснението преминаваше в сащисване. А за виждане на обекта на живо и в действие и дума не можеше да става.

30 години по-късно подрастващите вече се наричат тийнейджъри, а ако ги питаш кой е Зигфрид Швабъл, сигурно ще предположат, че е играч на Байерн Мюнхен. Думата "к*р" отдавна вече не е считана за табу, а и тайните на самия анатомичен орган им се разкриват още в прогимназията.

Междувременно графитите претърпяха сериозна метаморфоза и от нелепи безглаголни изречения, пълни с правописни грешки, се превърнаха в неотменен арт щрих към стъклено-бетонната урбанистична среда. В световен мащаб стилът и социалното значение на графитите също се промени драстично. Започвайки като вандалски прояви на протест срещу бедността през 70-те години, преминавайки през фазата на таен код за общуване между бандите, днес графитите вече са навсякъде и до голяма степен са придобили статут на институция. Управата на много големи градове дори плаща на утвърдени артисти, за да украсяват с авторски графити обществени сгради, подлези, стадиони и молове.

Пример за подобна инициативност е най-скорошният проект на шведската художничка и музикант Каролина Фалкхолт, известна още под псевдонима Blue (Синята). 41-годишната Каролина нарисува еректирал пенис с изпъкнали вени върху пететажна жилищна сграда в централен Стокхолм.

За сведение на всички, които биха се възмутили от подобен "вандализъм" и несъобразяване с обществените норми, графитът е напълно легален, защото е направен върху сграда, притежание на арт организацията Kollektivet Livet.

Това означава, че не е било необходимо да питат всеки един от обитателите на сградата дали са съгласни фасадата им да краси син пенис. По принцип Kollektivet Livet позволява един мюръл (от англ. Рисунка на стена, фреска) да остане на фасадата на тяхна сграда в продължение на шест месеца, след което показва карт бланш на друг творец да даде воля на таланта си върху конкретна фасада.

Колкото до избора на художничката за обект на мюръла й, ето какво казва самата  тя пред шведския таблоид Aftonbladet: "Надявах се, че това изображение ще накара всеки, който е притеснен или дори отвратен от това изображение, поне да се замисли какво точно го кара да се чувства по този начин. Въпреки че всички сме наясно колко важен е сексът, той все още се счита за ‘мръсна’ тема."

Ама просто не може така! Особено в държава като Швеция, от която са дошли толкова хубави и все полезни неща - шведската тройка, Бьорн Борг,  ИКЕА,  Волво, АББА...

Фалкхолт стана скандално известна сред арт средите в Ню Йорк през декември миналата година, когато нарисува пенис със същата грандиозна ерекция, но в други цветове, на стена в долен Манхатън. Графитът обаче бил премахнат само след два дни, въпреки че по договор е трябвало да остане там три седмици. Причината? Широкият отзвук в медиите налял още повече масло в огъня на недоволството на обитателите на сградата.

"Обикновено  рисувам гигантски вагини", казва Фалкхолт. "Обаче след като завърших една перфектно оформена вулва на гърба на пететажната сграда в Кунгсхолмен (Стокхолм), изведнъж прозрях, че кварталът спешно се нуждае и от пенис. И нека да перифразирам Джудит Бърнстайн* като кажа, че ако един пенис може да влезе в една жена, може да се озове и на една стена".

Ексцентричната Фалкхолт признава разочарованието си от факта, че жителите на Стокхолм не са проявили по-голямо разбиране към творбата й.

Въпреки това обаче тя се надява, че понеже пенисът ще продължава да държи фронта с гордо вдигната... глава през следващите месеци, местните ще имат достатъчно време, за да преосмислят важността на посланието й.

"Ама защо син? Поне черен да беше!", възкликна една моя позната-столичанка, когато й казах по каква тема пиша в момента.  Може би от община "Люлин" трябва да звъннат един телефон на Каролина и да й предложат да отскочи до София за следващия си пенисов  или вагинов проект. За столичани май не размерът е от значение, а цветът.

* Джудит Бърнстайн е родена през 1942 г., живее в Ню Йорк, и е най-известна с фалическите си рисунки.

Oще: вандалски акт  графити  изкуство  каролина фалкхолт  пенис  сграда  секс  скандал  стокхолм  фасада  художник  швеция 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.10.2017, 20:58

13 Kuly | 17.04.201823:22

А може би е просто подражател, който обича синьо.
https://streetartnews.net/2016/09/brussels-the-giant-penis-mystery-nsfw.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 17.04.201822:43

А бе вие не сте ли чували за розовия период на Пикасо? Изглежда на тая шведка са й паднали евтино няколко банки синя боя и е нямала пари за друга.
Интересно е и запитването на нашенката защо не е черен. Това е едно заблуждение, широко разпространено между белите жени, че черните са по-големи. То е опровергано от една американска изследователка от холандско-еврейски произход, изследвала хиляди. Тя твърди, че черните са по-големи само в отпуснато състояние, а при ерекция белите го наваксват. Няма данни за жълтите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

11 Mako | 17.04.201822:17

Защо шведка нарисува гигантски син пенис върху фасадата на сграда в Стокхолм

===============================

Защото очевидно е фенка на Левски, затова!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 17.04.201822:06

.... Въпреки че всички сме наясно колко важен е сексът, той все още се счита за ‘мръсна’ тема." ....

Това в страната от която тръгна сексуалната революция. В която още през 60-те мъже и жени свободно се разхождаха дибидюс голи по улиците. (закъсняло с 600г подражание на средновековната българска секта адамити)
Едва ли има шведка над 16, (бас ловя, че има и под) не запозната с изобразения инструмент, че да трябва да им го рисуват в размер 10-15м. Прави впечатление името на собствениците на калкана. Kollektivet livet. С беглите си познания по северно германски езици си го превеждам като колективен живот. (Вучето да ме поправи) Демек, нещо като комуна, кибуц, сетих се, КОЛХОЗ. Освен всичко друго, Швеция е и страната бастион на СОЦИАЛИЗМА. (не съветския) И по социалистически цензурира "Пипи дългото чорапче". СЪС съгласието на наследниците на автора. И "въпреки, че всички сме наясно колко е важен сексът", готви закон, изискващ нотариално заверена декларация за съгласие за секс. А, иди ги разбери тия шведи. Идеалът ми все още е 18 годишна шведка с 8-ми номер сутиен, но само извън Швеция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

9 Kenny McCоrmick | 17.04.201821:47

Може просто да се е размечтало момичето... Отегчен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

8 паяка | 17.04.201821:02

Синьото е цвят на небето, на морето, на кюрасао и на коктейлите с него, на някои цветя, но е асексуален цвят, свеж и хладен. Според мен тая рисувачка е яростна феминистка, възможно е даже да е фригидна мъжемразка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 17.04.201819:27

таз па ни кача на черешата с някакви мъгливи завъртени причини, направо да си каже че и се дояло салам.....с'я покрай нея на половината шведки дето минават край сградата ще им става топло и влажно в зоната на чатала и ще им се дояжда салам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

6 Klient | 17.04.201813:29

Гладна е тази гладна ... ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

5 МарКом | 17.04.201813:17

А какво е названието на рисунката? Ако няна - да предложа няколко?
1. "Де к*р де" - много концептуално
2. "Синята идея" - малко е исторически обременено това...
3. "Зареден с бъдеще" - някак естествено и последователно, развива въображението
4. "Не тук скъпи" - пожелание към авторката да въдвори ред в ситуацията.
Има и няколко от познат живеещ в Швеция ама ме е срам да ги напиша.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2013, 15:00

4 maznislav | 17.04.201810:58

Преди 20-тина години в България това беше една от най-разпорстранените рисунки из училищните стени така че нищо интересно не е станало.
   

оценка

+1 -0