Какво разсмива мюсюлманите? | webcafe.bg
Webcafe

Какво разсмива мюсюлманите?

Lifecafe, Маз Йобрани, Politico.com
14.01.2015, 19:29 (обновена 21.01.2015, 17:33)
мюсюлмани

Снимка: © gettyimages.com

Всичко разсмива мюсюлманите. Без сексът, религията и политиката

Какво разсмива мюсюлманите? Като ирано-американски комик гарантирам - доста неща. Само не подхващайте темите за секса, религията и политиката.

Когато за първи път пътувах до Близкия изток за свои участия през 2007-ма, заедно с други двама комици като част от комедийното турне "Оста на злото", промоутърите ни предупреждаваха преди всяко участие:

"Сексът, религията и политиката са табу".

Както може би се досещате, това до голяма степен ни ограби репертоара, освен ако евентуално някой от нас не бе подготвил някой лаф за домашните си любимци-костенурки, макар че дори това би могло да бъде счетено за сексуално.

Тогава неизбежно се запитах защо комедията и смешното се считат за такава заплаха в ислямските държави.

След това ми се наложи да помисля за САЩ, където съм израснал и съм прекарал по-голямата част от живота си.

Нека не забравяме, че само преди 50-60 години, Лени Брус бе арестуван за нещата, които изричаше в комедийните клубове.

След него се появиха и комици като Джордж Карлин, Ричърд Прайър и Дик Грегъри, които постоянно тестваха границите на свободното слово в САЩ и често бяха обект на ожесточени критики за това.

Терористичните атаки във Франция пренесоха сатирата в мюсюлманския свят в центъра на вниманието.

Аз съм стенд-ъп комик, който е имал участия в Близкия Изток пред хиляди мюсюлмани.

И ако щете вярвайте, те се смеят доста, особено когато се шегувахме с местната им култура.

Ливанците обожават, когато се бъзикаш с начина, по който шофират и как там червеният светофар е просто препоръка да спрат.

В Дубай много се смеят, когато споменеш манията всичко да се прави грандиозно: най-голямата сграда в света, най-големият мол, най-голямото представление с фойерверки - толкова голямо, че от съседен Бахрейн си помислили, че ги атакуват.

Йорданците пък много се смеят, когато им кажа, че нашето комедийно DVD има споразумение за дистрибуция в Йордания - която е следната: един човек си купува DVD-то и после всички го гледат. Кодово име на споразумението: пиратски копия.

Не ми вярвате? Имам доказателства:

Ако искате да видите наистина как мюсюлмани се смеят, можете да изгледате лекцията ми в TED, която изнесох в Доха преди няколко години. Там се виждат десетки смеещи се мюсюлмани, облечени в традиционното си облекло. Ето видеото:

Въпреки това, религията си остава деликатна тема. Бих казал, че, въпреки че повечето мюсюлмани се обиждат от изобразяването на пророка Мохамед в карикатури и анимации, те все пак никога не биха прибегнали до насилие.

Само едно малцинство от мюсюлмани-екстремисти са способни на подобни действия, а и те ги извършват предимно поради политически и тактически причини, намиращи се далеч извън границите на обидата.

Но все пак нека не забравяме, че хората в Западните общества, а и навсякъде другаде, също имат деликатни за тях теми. Самият аз съм се сблъсквал с цензура в комедийните си шоута преди не повече от 10 години.

Веднъж правих стенд-ъп шоу, наречено "Premium Blend", за телевизията Comedy Central.

По онова време завършвах участията си със една шега, в която се споменаваха Mercedes-Benz, 7-Eleven и Slurpee. Когато си пуснах сценария за одобрение, продуцентите на моето предаване го върнаха и казаха, че не мога да споменавам тези три марки, защото е възможно те да са спонсори на предаването.

След това бързо осъзнах, че ако в Близкия Изток Господ е Господ, то тук, на Запад - споносрът е Господ, или, както обичам да казвам, прахът за пране Tide е Господ.

По-късно, по време на войната в Ирак, няколко пъти бях на сцената на Comedy Store в Лос Анджелис и пуснах няколко шеги за президента Буш.

Единия път имаше едно момиче, което седеше отпред и извика: "Нямаш право да се подиграваш на главнокомандващия на армията по време на война!"

Тя наистина беше обидена от моята шега за президента и искаше да спра.

Няколко пъти се сблъсквах с подобни ситуации по време на войната, при които някои хора бяха толкова разгневени, че направо напускаха клубовете.

Налагаше се да им напомням, че едно от основанията за войната с Ирак беше, че се опитваме да наложим демократичното управление там.

Опитах се да изтъквам колко лицемерно е да твърдим подобно нещо и едновременно с това в САЩ хора да ми казват да огранича своята свобода на словото, защото те не са съгласни с мен.

Обяснявах, че точно това му е хубавото на САЩ и Запада - че всъщност сме способни да се шегуваме с нашите лидери и да не си изпатим заради това.

Няма как да се шегувам с президента на Иран в Иран. Ако си позволя да направя такова нещо там и някой дойде да ме пита "Кога е следващото ти представление?" и ще трябва да му отговоря: "Няма да има повече шоута. Защото от министерството на "няма повече шоута" вчера ми почукаха на вратата и ми казаха, че следващото ми участие ще е последното. И ще бъде в затвора".

Oще: забавление  комедиант  комик  медии  мюсюлмани  политика  развлечение 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.05.2015, 18:50

3 Waldstein | 31.05.201515:05

Неразумно е да се сърдим на мюсюлманите. Хората просто са няколко века назад, това е. Хуморът им - също. Има време, ще се оправят. Все пак, и ние сме били там, нали? Пък сме се оправили. Или още не сме? Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2014, 10:15

2 aaa | 15.01.201510:04

Ох, ама какви са пичове всъщност, какви са веселяци, колко широко скроени са, колко се кефят, че са се спасили от мизерията в готината Европа...Айде, няма нужда да ми ги изкарвате сега всичките светци и симпатяги с религия еманация на любовта, братството и мира! НЕТОЛЕРАНТНИТЕ СА ТОЧНО ТЕ!
   

оценка

+8 -2

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 15.01.201509:55

Макар и след седмица, добре е, че се решихте да покажете и друга гледна точка, различна от хулещите и громящи жьосюишарлита.
   

оценка

+6 -6