"Възмущението ми е по-добро от възмущението ти" | webcafe.bg
Webcafe

"Възмущението ми е по-добро от възмущението ти"

Webcafe.bg, по Vox, The Atlantic
02.08.2015, 19:09 (обновена 07.08.2015, 13:49)
сесил, лъв, Уолтър Палмър

Снимка: © Getty Images

Белият дом съобщи вчера, че ще разгледа петиция с над 100 000 подписа, настояваща за екстрадирането на Уолтър Палмър в Зимбабве, за да бъде съден

Настъпи онзи момент, в който светът се умори да слуша за лъва Сесил. Така е, дори да го отричате.

Американският зъболекар, убил хищника преди месец в Зимбабве, е платил за незаконен лов и трябва да бъде екстрадиран в южноафриканската страна, за да бъде съден, заяви зимбабвийският министър на околната среда Опах Мучингури, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция Мучингури нарече 55-годишния Уолтър Палмър "чуждестранен бракониер" и съобщи, че главният прокурор на Зимбабве е започнал процедурата по екстрадирането му от САЩ.

Палмър се разкая, че е убил 13-годишния хищник, любимец на чуждестранните туристи и обект на изследване на университета в Оксфорд. Той обаче заяви, че бил наел професионални водачи и че е имал необходимите разрешителни за лов.

В САЩ убийството предизвика възмущение в социалните мрежи срещу Палмър. Белият дом съобщи вчера, че ще разгледа петиция с над 100 000 подписа, настояваща за екстрадирането му в Зимбабве, за да бъде съден. Американски сенатор вече предлага закон СЕСИЛ против бракониерството.Зимбабве обяви незабавни ограничения върху лова на едри животни (лъвове, слонове, леопарди), който се забранява в района на резервата за диви животни в Хванге, предаде АФП.

Сесил, звездата на парка Хванге, имаше черна грива и беше оборудван с каишка, предаваща сигнал за местоположението му. Тя му беше поставена в рамките на университетско изследване за продължителността на живот на лъвовете.

Сафаритата в Зимбабве са много ценени от богата чужда клиентела, готова да плати няколко десетки хиляди долара за разрешителни и така да задоволи страстта си. Част от тези средства отиват за защита на природата на страната.

Като за капак, новина, че е убит и братът на лъва Сесил, разбуни световните екозащитници, но бе опровергана. Джерико е добре и броди из резервата и няма признаци нещо да му се е случило.

И тъкмо суматохата утихна и ето, нов бум! Скандал с американски ловец, който не е имал разрешително да ловува и вероятно е убил лъв, разтърси в Зимбабве.

Хидман Сибанда, собственик на агенцията за организиране на сафарита "Ниала Сафарис", беше арестуван. Арестът е извършен заради американски клиент на агенцията, който през април е убил лъв. Подозира се, че американецът не е имал разрешително за ловуване на лъвове. Правителството на Зимбабве съобщи и името на американеца - Ян Сисмар Сиески, роден в щата Пенсилвания.

По всичко личи, че скандалът "Сесил" има още тайни в ръкава. А редом с него проличаха сериозни проблеми на обществото. И то не само по оста Зимбабве-САЩ. Интернет се превърна в бастион на правосъдието и страшен съд едновременно. И както всеки друг път, перфектната буря е насочена към един-единствен човек. Да го наречем сингулярност във възмущението.Палмър не само уби лъв. Той прониза добре изглеждащ, обичан и ценен лъв. За да изглеждат нещата още по-зле, лъвът си има човешко име. Женско. Сесил. Трудно бихте могли да се сетите за по-невинно име. Ако се казваше Сатана или Дерек, международната огнена стихия след смъртта му нямаше да е толкова мощна, бъдете сигурни.

Ако зъболекарят Палмър беше обвинен в сексуално насилие и пледираше "невинен" за това, че е убил мечка, щеше да е по-малко мразен. Така щяха да стоят нещата и ако не беше здравен работник. Само че всеки елемент от най-шумния скандал напоследък пасва идеално на пъзела, който онлайн пространството обожава.

"Толкова ли е трудно да получиш ерекция, та трябва да убиваш". С тези думи водещият Джими Кимъл се обърна през сълзи към Палмър от малкия екран. Гледали са го 6,5 млн. души само в YouTubе, само в рамките на 2 дни.Кариерата на стоматолога е съсипана. "Гний в ада", "Убиваш защитен лъв, ние убиваме лайняния ти бизнес" - това са само част от нападките по адрес на Палмър, който затвори кабинета си и упорито се крие.

Мнозина поискаха той да бъде убит, по-конкретно - обесен. За пореден път машината, наречена Интернет, послужи за катализатор на иначе оправданото възмущение. Както се казва, колкото по-горещо, толкова по-добре. Онези, които възроптаха срещу това, че адресът на Палмър стана публично достояние, не срещнаха подкрепа. Напротив. Възмутените скочиха на не дотам възмутените и демонстрираха надмощие.

И какво излиза? Няма проблем да се възмутиш след смъртта на един лъв, но какво става с всички останали лъвове, които биват убивани всяка година? Има около 250 броя Сесил, които ежегодно стават ловни трофеи в Африка. Това трябва да ни възмущава.

Никой (почти) не говори за хилядите риби, прасета и др., които ежедневно измират, за да може да се задоволи човешката консумация. Ядяхте ли хот-дог, докато се възмущавахте във Фейсбук от убийството на Сесил? Всеки не-веган е точно толкова престъпник, колкото и Уолтър Палмър.

Пука ви за Зимбабве, само когато там умре лъв. Супер. Убиването на животни, за добро или зло, е част от кръговрата на живота. Но знаете ли кое не е? Трафикът на хора. Хора се купуват и продават като роби на много места по света. Защо говорим само за смъртта на една голяма котка на място, където връзката между бедните номадски общности и заможните чуждестранни туристи е по-сложна, отколкото можем да си представим?

И като говорим за хора и животни, и двата вида няма да живеят много дълго, ако не се направи нещо с изменението на климата. Зависимостта от изкопаемите горива и индустриализираното земеделие е истинският проблем - достатъчно сериозен, че да ни възмути.

Интернет "препира" възмущението и го валидира под формата на лайкове, звездички и сърчица. Дори когато стане нещо възмутително - лекар убива лъв за спорта, има нещо по-голямо, по-мащабно и по-важно, което заслужава възмущение. Уравнението в наши дни изглежда така:

Едно ранено животно < едно убито животно < много убити животни < системно убиване на животни < системно насилие над хора < системно убиване на хора.

В действителност обаче, в световен мащаб се наблюдава мерене на възмущение в стил "Възмущението ми е по-основателно от възмущението ти".

След месец никой няма да помни Сесил. Възмущението около смъртта й ще затихне, защото повечето възмутени се възмутиха, защото стана модерно.

Стореното от Палмър е грешно и трябва да бъде наказано. С цялата строгост на закона. Саморазправата е вредна. Колкото повече такъв тип поведение се толерира, толкова по-вероятно е да се използва като оръжие срещу хора, които не го заслужават непременно.

Може би обичате лъва Сесил и вярвате, че Палмър заслужава цялото това страдание. Може би смятате, че семейството и служителите му също заслужават да загубят работата си. Но дори и да вярваме, че тази конкретна тълпа е направила правилното, начинът, по който това се случи, би трябвало да ни тревожи.

Една от причините да има съдебна система е да накаже престъпниците за неправомерни действия, с което да наложи идеал за справедливост и да възпре бъдещи престъпни деяния.

Саморазправата обаче, се прилага изключително непоследователно, дори случайно. And justice for all...

Oще: възмущение  зимбабве  лов  лъв  сесил  уолтър палмър 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 03.08.201514:50

Стремеж да се приравни животинската популация с тази на човешката.Перверзията на боговете.Постигнахте правда в човешкото общество че сега ще постигнете и в животинското.Кога ще започнете да се борите за правата на хлебарките.Абсолютна извратеност на човешката раса.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 07.08.2014, 10:44

2 Petio Petkov.1566428002 | 03.08.201511:11

С тези натрапчиви реклами ме разкарвате от иначе доброто уебкафе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

1 straight | 03.08.201509:53

Подозирам, че авторът на тази американска бозица е доказан малоумник. Куп помия за добро утро...
   

оценка

+0 -4

Най-коментирани