Хищниците на Силициевата долина - #MeToo стига до Google | webcafe.bg
Webcafe

Хищниците на Силициевата долина - #MeToo стига до Google

webcafeLifecafe, по Vanity Fair
26.10.2018, 12:08 (обновена 28.10.2018, 10:55)
me too, metoo, #metoo

Снимка: © Getty Images

Технологичният гигант има проблеми със сексуалния тормоз на работното място

#MeToo движението премина като ураган през шоубизнеса, където нищо повече няма да бъде същото. То стигна и до медиите и политиката, но Силициевата долина и нейните технологични гении останаха като на изолиран остров.

През декември 2017-а например Шервин Пишевар подава оставка от собствения си инвестиционен фонд - Sherpa Capital, заради поредица от обвинения в сексуален тормоз.

А Травис Каланик, един от създателите на Uber, е отстранен, след като е обвинен, че насажда култура на сексизъм на работното място. Но в глобален мащаб технологичните мениджъри останаха невредими или поне беше така до тази седмица.

Нови разкрития около случващото се в Google доказват, че в технологичните компании ситуацията не е много по-различна от Холивуд.

Оказва се, че поне трима мъже на високи ръководни постове тихо и без много излишен шум са помолени да напуснат по собствено желание, вместо да бъдат дисциплинарно уволнени за сексуален тормоз. Освен това при напускането си получават не съдебна призовка, а милиони долари обезщетение. Други успяват да запазят работата си в Google, без да търпят никакви последици от стореното.

Обвиненията към някои от тези мъже са отпреди няколко години. Такъв е случаят с Анди Рубин, когото наричат "бащата на Android". Според доклад, публикуван в Times, през 2013-а, докато все още е в Google, Рубин е имал извънбрачна връзка със своя подчинена. При работно пътуване тя е посетила хотелската му стая, където той я е принудил да му направи фелацио.

Тогава говорителка на Анди Рубин казва, че той никога не е правил нещо такова, а всички взаимоотношения, които е поддържал в Google, са били напълно доброволни.

Само че в данните, с които Times разполага, се твърди, че от компанията са били наясно с посегателствата на Рубин. Отделът за човешки ресурси провежда собствено разследване и установява, че обвиненията към Рубин са "по-скоро правдоподобни". По тази причина той е помолен да напусне доброволно.

Въпреки че от Google могат да уволнят Рубин по дисциплинарни причини, те го оставят сам да си тръгне. Мълчанието му от своя страна се оказва ценна стока, за която компанията плаща между 1,5 и 2,5 млн. долара на месец за четирите години между 2014 и 2018-а. В замяна той поема ангажимента да не уронва престижа на технологичния гигант и да не работи за негови преки конкуренти.

Подобен развой на събитията представя Google в достатъчно неприятна светлина, но явно случаят не е изолиран. Компанията процедира по почти същия начин с поне още двама служители и с това доказва, че трудно се справя със сексуалния тормоз.

Ричард ДеВол например е бивш директор на Google X. При едно от интервютата за работа през 2013-а казва на кандидатката, че се намира в отворен брак, след което я кани да го придружи на музикален фестивал в щата Невада. Тя решава, че поканата е прекрасна възможност да обсъдят евентуалното й назначение. Освен че тръгва на път с най-консервативните си дрехи, младата жена е заедно с майка си.

Това не спира ДеВол, който успява да се усамоти с нея в една тента и иска тя да се съблече, за да й масажира гърба.

Накрая тя успява да склони на масаж на врата и едвам успява да се отскубне, преди ДеВол да е предприел и по-категорични действия. След няколко дена получава съобщение, че не е одобрена за работата без никаква аргументация. Отнема й две години, но през 2015-а се осмелява и се обръща към "Човешки ресурси", за да сподели за случилото се.

Оттам приемат твърденията на бившата кандидатка за "по-скоро верни", но я молят да не вдига много шум около случилото се. Говорители на Google обаче казват, че никога не биха се опитали да затворят устата на някой, който се оплаква от сексуален тормоз.

В свое публично изказване ДеВол се извинява за "грешната си преценка" и уточнява, че е решил да не наема жената, още преди пътуването.

В трети случай служителка на Google твърди, че Амит Сингал, старши вицепрезидент, я е опипал непристойно на неформално събиране през 2015-а.

Разследването смята обвинението й за достоверно, но вместо Сингал да бъде уволнен, от Google приемат доброволната му оставка и при напускането също му дават обезщетение от няколко млн. долара. По-малко от година след това Сингал е в Uber и то на чело на инженерния екип. След като става ясна причината за напускането му от Google, той е уволнен. Самият той и до днес твърди, че не е направил нищо нередно.

Пред Times Ейлийн Ноутън, вицепрезидентът на Google в областта на човешките ресурси, казва, че се разследват внимателно всички оплаквания и се предприемат необходимите действия, дори и те да водят до уволнение. В последните години компанията приема изключително сериозно въпроса за сексуалния тормоз на работното място, особено ако обвиненията са към мъже на високи ръководни постове.

Така например ако служители на Google започнат интимни взаимоотношения, те задължително трябва да съобщят за това на екипния си мениджър.

В съобщение до служителите си изпълнителният директор Сундар Пичай обаче признава, че фирмата има проблем със сексуалния тормоз. По думите му за последните две години са уволнени 48 души като 13 са от висшия мениджмънт. Пичай допълва, че никой от тях не е получил обезщетение при напускането.

Общата черта между насилниците е властта, с която разполагат. Те имат много влияние и пари и нищо не ги спира, когато искат да накарат някого да замълчи. Друг фактор е, че технологичните мениджъри традиционно не се разглеждат като на насилници. Ако си бил тормозен в училище, защото си бил зубърът на класа, трудно ще повярват, че си се превърнал в хищник.

А Силициевата долина, както става ясно, има своите особености щом става въпрос за сексуален тормоз. Тези, които все пак понесат някакви последствия, имат шанс да го направят с няколко милиона долара по-богати.

Oще: android  google  google x  metoo  #metoo  uber  амит сингал  анди рубин  ричард девол  сексуален тормоз  сексуално насилие  сундар пичай  травис каланик  убер  шервин пишевар 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.01.2012, 16:16

4 bodko | 26.10.201822:08

А Моника Люински на Бил Клинтън Ми ту или,ми то свирка не мога да разбера тя доброволно ли му я направи или другите са ги насилвали? Отхапете го като е на сила бе М...а в. красива
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

3 explorer | 26.10.201817:04

Това са извращения на тема откъде да гепя нещо, тези хищници са вид разпространен предимно в Северна Америка и за тях е характерно съчетанието на вагина и меркантилност.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 26.10.201816:40

"При работно пътуване тя е посетила хотелската му стая, където той я е принудил да му направи фелацио."

А тя е отишла просто само за да му изглади ризата...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

1 boian | 26.10.201814:52

Рубин е имал извънбрачна връзка със своя подчинена. При работно пътуване тя е посетила хотелската му стая, където той я е принудил да му направи фелацио.
.................

Добре, бе баце.....
каква връзка са имали тогава, баси?

Съвсем го удариха през просото тея митутки.
Баси лицемерките.
   

оценка

+4 -0