Радиоводещият, който уби заек в ефир | webcafe.bg
Webcafe

Радиоводещият, който уби заек в ефир

webcafeLifecafe, по Reuters
13.06.2015, 23:14 (обновена 16.06.2015, 16:24)
асгер юл, датският радиоводещ, който уби заек в ефир

"Хората харесват мита за малката приказна държава, най-щастливата страна в света; тя обаче се оказва пълна с варвари, които се отнасят жестоко с животните," отговаря той саркастично. "Това е добър медиен сюжет."

Датският радиоводещ Асгер Юл взема велосипедна помпа от плота на студиото си в Копенхаген. Хваща здраво желязната помпа в ръка и бързо удря с нея по главата 9-седмичен заек на име Алън. После Юл следва препоръчителните инструкции за убиване на заек с цел консумация - и му извива врата с парцал. Животното умира в ефир.

След това предаване на 25 май Юл получава многобройни ръчно подписани заплашителни писма, имейли, туитове и Facebook съобщения от цял свят.

Един човек му пише на немски: "... Пожелавам ти най-тежките възможни заболявания и бавна, мъчителна смърт..."

Друг заявява: "Ти си най-ужасният човек на този свят, тук в Холандия много хора те мразят и се надявам да пукнеш скоро."

До момента над 34 000 души са подписали петиция за уволнението на Юл, а датската полиция разследва заплахи за убийство срещу него и децата му.

Какво обаче може да каже той за действията си и реакциите, които те са предизвикали?

"Искахме да разкрием двуличието на хората по отношение на животните," коментира той. "Или приемаме и заставаме зад факта, че убиваме и ядем животни, или приемаме последиците от това, което изпитваме като чувства, и ставаме вегетарианци."

Когато историята за убития в ефир заек започва да се разпространява скоростно в социалните медии, прочутият комик и борец за правата на животните Рики Джървейс туитва: "Току-що пребих до смърт датски диджей с велосипедна помпа, за да покажа колко ужасно нещо е убийството."

"Някои слагат знак за равенство между хората и животните," коментира Юл. "Но това би означавало, че човек има право да заколи други хора и да ги продава в супермаркета. Или това, или трябва да стане вегетарианец. Ако човек принадлежи към някоя от тези крайни позиции, смятам, че трябва да има еднакво зачитане към животните и хората."

Запитан защо е било нужно да жертва заека, за да докаже тезата си, Юл казва, че не е искал да се преструва в ефир, че не би могъл по друг начин да покаже действителността на слушателите си, както и че не би предизвикал толкова силна реакция, ако просто беше говорил.

Той допълва, че животното не е страдало, тъй като преди да го убие, се е консултирал с ветеринари, а самият заек не е бил изхвърлен, а е сготвен на рагу.

Това според него напълно доказва тезат му.

"Ако не бяхме изяли заека този ден, щяхме да отидем до магазина и да си купим стекове," казва той. "Все така индиректно щяхме да убием животно, като просто го консумираме. Когато ядете месо, животно умира - искахме да изправим слушателите пред тази реалност."

Той казва, че аудиторията му е можела да изключи радиото, ако не е искала да слуша как се убива заек.

"От гледна точка на заека, няма разлика дали той умира в радиостудио, или в природата," аргументира се Юл.

Дали обаче смъртта на заека е променила отношението на хората с животните? Юл твърди, че не е напълно сигурен.

"Наистина, не знам дали хората са станали вегетарианци, активисти за правата на животните, или са започнали да консумират месо заради тази случка," коментира той. "Просто искам хората да се замислят за света, в който живеят. Не ме вълнува толкова до какви изводи ще стигнат."

Въпреки всичкия гняв, той не съжалява, че е отнел живота на заека.

"В един момент се замислих дали не е опасно, защото получих изключително много заплахи за живота ми", казва той. "Ако някой се опита да изпълни заканата си, не мисля, че щеше да си е заслужавало."

Убийството на заека от Юл не е първият му опит за провокация, и той не винаги се е концентрирал върху правата на животните.

През юни миналата година носеше тениска "Свобода за Тибет" пред Лю Юншан, един от лидерите на Китайската комунистическа партия, при откриването на китайски културен център в Копенхаген. Около два месеца по-късно, Юл сложи кипа и ходи по улиците в Копенхаген, за да докаже тезата си за антисемитизма. Никога обаче досега той не е бил обект на толкова голямо внимание.

"За около седмица бях по-мразен от Абу Бакр ал-Багдади от "Ислямска държава"," отбелязва Юл.

Юл не е и първият датчанин, привлякъл международното внимание с убийството на животно.

През февруари миналата година, научният директор на датски зоопарк получи безброй имейли със заплахи за убийство, след като реши, че зоопаркът трябва да убие и да направи публична дисекция на жираф на име Мариус заради европейските закони, забраняващи близкородственото размножаване.

Месец по-късно в същия зоопарк решиха да убият четири здрави лъва, за да подновят резервите си от животни за разплод.

Юл казва, че не е се е вдъхновявал за убийството на заека от другите случаи. Той обаче смята, че интересът на света към постъпката му е свързан с имиджа на Дания.

"Хората харесват мита за малката приказна държава, най-щастливата страна в света; тя обаче се оказва пълна с варвари, които се отнасят жестоко с животните," отговаря той саркастично. "Това е добър медиен сюжет."

Oще: асгер юл  вегетарианство  в ефир  дания  жестокост  животни  журналист  заек  на живо  правата на животните  провокация  радио  радиоводещ  убийство в ефир  убийство на заек 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

14 Spider | 19.06.201515:27

Целта на занятието е била просто реклама на съответния радиоводещ. А че западняците наистина са изперкали на тема права на животните, това е така.И до ден днешен помня как разказвах на англичанин за българския обичай да се коли прасе на Коледа и агне на Гергьовден. Онзи пребледня, прежълтя и накрая отрони, че не е хуманно. А в същото време неговата държава блокираше правата на човешки същества, граждани на ЕС, да работят легално в неговата държава, обричайки ги на нелегална, ниско платена работа с мизерни условия за живот. Както Кени сподели по-надолу, когато един заек, прасе или агънце бъде заколено или с разбита глава, всички почват да пищят, реват и кълнат. Когато хиляди хора бъдат обречени на начин на живот като втора ръка хора ( подгонени от кредити и немотия, но това е друга тема), същите милозливи хора, плачещи за участта на един заек, се обръщат и демонизират хората, търсещи препитание там.
П.С. След толкова шум за един заек, надявам се поне да е бил вкусен. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

13 Dimitar Stamboliyski | 16.06.201515:05

Абе, а жирафчето дали га изядаха?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

12 паяка | 15.06.201522:28

В убиването и особено в самоубиването е добре да става бързо,ако може не много болезнено и непременно да е успешно от първия път. При самоубиването чрез пробождане в сърцето, инструкцията е следната- Прецелете се точно под лявата си гръд и забийте ножа. Някои жени трябва да внимават да не наранят лявото си коляно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 15.06.201521:33

>хуманно убийство НЯМА

И все пак самият ти вероятно би предпочел смъртоносна инжекция пред куршум в стомаха, изкормване с остра лъжица или одиране на кожата и потапяне в киселина. Дали ще наречеш някой от тези видове убийство 'хуманно' няма значение - важното е, че явно има нещо, което прави определени начини на умиране предпочитаеми пред други.
Щом като за хората има повече и по-малко предпочитани начини на умиране, не виждам причина да предполагаме, че за животните не е така, и да наричаме по-предпочитаните начини за усмъртяване с някаква дума, била тя 'хуманно' или произволна друга.

А когато казваш, че не е така, че всяко убийство е еднакво не-'хуманно', ти самият допускаш същата грешка на класифициране като тези, които казват, че убийството на заек е някак си по-различно, когато е в ефира или във фейса ти - именно хората, които критикуваш.
Но, да, точно от теб двуличието е напълно очаквано.
Влез в другия профил да ми кажеш колко съм тъп.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

10 Kenny McCormick | 15.06.201520:15

Пиччове, има племена, в които за да стане момчето мъж - го пускат от някаква импровизирана кула с въже, ама целта е да се халоса в земята, иначе не го признават. За зарязване по горите тилилейски със същата цел да не говорим. За изродщини като рязания, дупчения, горене на човешкото тяло даже няма да започвам. Но стига някой да посегне на някакъв шибан заек и изведнъж модерната общественост е крайно развълнувана.
Какъв е ефектът? Ами като чета коментарите - всички реагират точно така, както се очаква - рев, сълзи, сополи, лицемерие. Драги, хуманно убийство НЯМА, това са две изключващи се понятия, оксиморон. Дали ще му смажеш черепа в ефир или някой услужливо ще го е направил вече в кланицата - няма никакво значение, животното е мъртво и отива за папане. И кожа, евентуално. И не е особено красиво, но това е положението. Животът не е само розови понита, пръцкащи дъги.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

9 Citizen X | 15.06.201518:10

Hohoho!!!... danske idioter...

Кой не е живял сред тех, той и не мое си го представи. Русоляв, сексуално фрустриран олигофрен, който търси начин да е hip и над останалите русоляви фрустрати без елементарна обща култура. Та дотам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

8 Bichkiiata | 15.06.201516:13

Kenny McCormick

няма проблем с утрепването, въпроса е, че копелето е извратено и с интерес следи какъв е е ефекта от провокацията дето е създало
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

7 Kenny McCormick | 15.06.201507:58

Винаги ми е било странно как в свят, в който все още съществува женско обрязване и куп обичаи за инициация на младите момчета с кански мъчения, убийството на някакво зайче трогва далеч повече и далеч по-силно хората. А ако беше убил плъх? Или къртица? По света ежечасово стават ужасяващи неща, но смъртта на кученца, котенца и зайченца става все по-важна за все повече хора...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 15.06.201503:32

абе има нещо с тез датчани,... преди няколко години един колега румънец ми пусна видео по ютуб, как на Фарьорските острови тийнейджърите според някакъв ритуал от 1000 години ставали мъже като кормят с канджии делфини и някакъв тип кит с дълги перки , но е махнато щото е няква зверска касапница, за сега само далечни кадри:
http://rt.com/news/200447-whales-bloody-seas-tradition/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2014, 17:16

5 Penio_Ludiq | 15.06.201500:08

Това е наследство от викингите. Преди са клали хора, сега животни. Иначе убийството на животни, предназначени за храна не бива да се поставя под въпрос. Бог ни е създал месоядни.
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани