В блатото на холивудските разводи | webcafe.bg
Webcafe

В блатото на холивудските разводи

webcafeLifecafe, по Vanity Fair
15.09.2016, 18:23 (обновена 18.09.2016, 11:31)
Джони Деп и Амбър Хърд

Адвокатите по бракоразводни дела в Меката на киното имат предостатъчно практика в решаване на дори най-ожесточени кавги

Лора Уосър е адвокат на известни и прочути холивудски звезди. Веднъж клиент я попитал дали може да добави клауза към предбрачния си договор, според която съпругата му трябва да свали качените около раждането килограми за определено време, ако иска да получи годишния си бонус. (Да, има такова нещо като бонус за съпруга)

В 20-годишната си практика Уосър е представлявала Джони Деп, Анджелина Джоли, Бритни Спиърс, много представителки на фамилия Кардашиън, елитни спортисти и безброй други известни клиенти. Нужно е доста, за да бъде шокирана Уосър.

Но все пак този въпрос я накарал да се стресне.

"Казах: "Виж, човече, не можем да добавим такова нещо"." - обяснява тя през смях. "Калифорния е щат, където не се доказва съпружеска вина за развод, така че предбрачен договор не може да бъде основан на нечие поведение... така че не се налагаше реално да обяснявам колко оскърбително е да се добави нещо такова в предбрачен договор. Редовно искат от мен да добавям клаузи в случай на изневяра или подновяване на приема на наркотици. Но дори и да можеше, пак не бих го добавила. Това е просто грубо."

Фактът, че Калифорния не изисква доказване на съпружеска вина, не е попречил на други нашумели знаменитости да добавят странни поведенчески клаузи в предбрачните си споразумения - независимо дали имат някаква тежест в съда.

Нийл Хърш, който е представлявал Брад Пит, Хали Бери и Ким Бейсинджър, има немалко истории за странни искания за предбрачни клаузи.

"В един от случаите беше изрично формулирано, че едната от страните ще може да има извънбрачни връзки, а другата - не," разкрива Хърш. "Беше отвратително. Не бих възразил, ако и двете страни можеха да го правят... Но го включихме като клауза и изненадващото беше, че другата страна го подписа!"

Предбрачните договори са само първата фаза от цикъла на взаимоотношения на знаменитостите, които светът е свикнал да наблюдава, хроникирани в таблоидни сюжети като от турски сериал. (Последният възможен етап - ожесточението и раздялата, с медийни драми в духа на "той каза", "тя каза" - наскоро бе въплътен от Джони Деп и Амбър Хърд, които се разведоха след 15-месечен брак.)

Обратно на някои погрешни теории, не е работа на адвокатите да искат предбрачни договори

"Ако някой дойде при мен - клиент, неговият бизнес-мениджър, адвокатът му от развлекателния бранш, или някой от родителите - и каже: "На този етап мисля, че наистина има нужда от предбрачен договор",ще подготвя предбрачния договор", обяснява Уосър.

"Ще информирам страните какво означава и може да прави предбрачният договор, какво може да защити и предпази и какво не, и ще се опитам да постигна договарянето по възможно най-справедлив начин...

Опитвам се да не влагам лични чувства. Работата ми е да правя това, което е необходимо, за да се постигне споразумение, което може да бъде отстоявано в съда, ако и когато те се разделят в бъдеще, и да им спестя малко пари и неприятни чувства в по-късен момент."

Знаменитостите понякога планират разводите си още преди да подадат иск

Ако нашумяла двойка се опитва да сведе до минимум таблоидното отразяване на развода и/или да защити децата си от това да виждат раздялата им по вестниците, тя често се опитва да постигне споразумение за развод преди официалното подаване на иска.

"Хората може и да не осъзнават, че тази двойка се развежда, но ние всъщност вече сме прегледали и обсъдили цялото споразумение, преди те въобще да подадат каквито и да е документи в съда и да съобщят пред света, че се разделят," казва Уосър. "После не се налага да минават през цялото договаряне на споразумението за развода под медийния микроскоп".

За да осигуряват тайната на срещите си, холивудските бракоразводни адвокати са станали особено умели в избягването на папараци. Разговарят с клиентите си по телефона, уреждат те да паркират точно пред офиса им, или се срещат на не публични места, примерно в дома на клиента или адвоката.

Кой има нужда от частни детективи, когато има папарашки снимки?

Въпреки че публикациите в таблоидите са безполезни в съда - ("Те се считат за слухове," обяснява Уосър) - снимките в любимите долнопробни списания са нещо коренно различно. В особено ожесточени и оспорвани разводи, където едната страна твърди, че другата злоупотребява с алкохол, лъже за местонахождението си или е неспособна да упражнява родителски права, адвокатите могат да ровят из папарашки снимки с надежда да открият уличаващи доказателства.

"Не е нужно да бъде наеман частен детектив за бракоразводно дело на знаменитости, защото TMZ и папараците вече ги следят нонстоп," коментира Хърш. "Това, което те правят, е полезно за нас. В дела със знаменитости, всяка тяхна крачка често бива фотографирана."

Хърш разказва за една ситуация, в която папарашка снимка е била успешно използвана.

"Имахме дело, в което се твърдеше, че едната от страните пие, и открихме снимка в пресата, в таблоид, на този човек в Ню Йорк с чаша в ръка. Не че можехме да докажем дали вътре е имало ябълков сок или скоч, но беше вечер и човекът държеше хайбол, от типа чаши, в които нормално се пие скоч уиски. Не че ударихме десятката с тази снимка, но определено проработи в наша полза. Изглеждаше очевидно какво е имало вътре."

Няма ли някакъв начин да бъдат запазени разводите между знаменитости в тайна?

В наши дни, след като знаменитост подаде документи за развод, новината за това може да цъфне в TMZ след по-малко от час. (Според скорошна статия в Bloomberg холивудските адвокати обвиняват окръжната служба по исковете към върховния съд в Лос Анджелис, че информира таблоидите, когато известно име присъства в иска.) Извън подаването на молбата за развод в някой по-малък град, което някои адвокати практикуват от време на време, когато си имат работа с известни клиенти, не може да се направи особено много.

"Може да се подаде искане за запазване на документите в тайна", обяснява Хърш. "Но това е много трудно, защото правната система счита, че обществеността има правото да знае всичко за исковете и знаменитостите не бива да бъдат разграничавани като специални. Но ако има въпроси, свързани с родителски права и опасност от отвличане на хора, много съдилища провеждат изслушвания и дела при закрити врата, особено ако става дума за деца."

Оповестяването на развод в летен петък не е случайно

За да предизвикат възможно най-малко медиен шум, адвокатите на знаменитостите също така са станали майстори в избора на момент за оповестяване на разводи и предпочитат да пускат пресрилийзи през лятото, за предпочитане в петък или преди дълги празници, а ако е възможно - едновременно с развода на друга знаменитост, за да се намали медийното внимание.

Целта е да се сведе до минимум разгласяването и ако клиентът има деца, новината да бъде поднесена, когато децата не са на училище. Естествено, има някои актьори, които считат новината за развода за нещо полезно за кариерата си.

"Казват, че няма подходящо време да се разведеш, но според мен за някои хора - особено ако кариерата им е в упадък - може би това е начин да си осигурят малко медиен шум," казва Уосър. "Повечето от моите клиенти, за добро или лошо, не се интересуват от такъв тип медийно внимание."

Какво се случва зад кулисите, когато развод между знаменитости изобилства от удари под кръста?

С всички усилия, които се влагат за възможно най-тихата и тайна раздяла на знаменитости (някои от предпазните мерки понякога граничат с практиките на ЦРУ) - и със скъпи съдебни и юридически разходи (Уосър взима по 850 долара на час и цената за по-дългосрочен договор е 25 000 долара, твърди Bloomberg), защо определени разводи на знаменитости стават толкова шумни и мръсни - и страните се борят с взаимни обвинения в най-различни медии?

"Мисля, че е нужен определен тип характер, за да се подложи човек на нещо такова, и определен набор от юристи, които да представляват тези личности" казва Уосър, чийто клиент Деп наскоро бе забъркан в един от най-скандалните разводи в историята на Холивуд в последно време. "Повечето от наистина добрите бракоразводни адвокати работят едни с други и намират начини да защитят клиентите си, но винаги има и адвокати, които смятат, че има някакъв начин да извлекат полза от това името им да се споменава, или да бъдат заснети до клиента им."

Актьорите като цяло развеждат ли се по-различно от спортистите и музикантите?

Уосър е работила с достатъчно знаменитости, за да може да направи няколко много сериозни извода за клиентите си.

"Спортистите са любители на многото текстови съобщения", казва тя. "Може би защото са по-млади или по-бързи, но това е начинът, по който споделят информация. Клиентите ми музиканти обикновено са изключително емоционални - не чак драматични - но са емоционални, защото са творци, и не са свръх-вербални. Те чувстват нещата на различно ниво. Някои от въпросите с децата са крайно трудни за тях."

Клиентите актьори, макар да умеят да драматизират на екрана, "просто искат това да приключи. И те търпят да бъдат режисирани, ако така можем да се изразим. Те обичат да могат да чуят какво трябва да кажат, и стига да им обясня на нормален език, а не с юридически жаргон, много оценяват това да знаят, че някой ги режисира, че има план, и следват много добре инструкции."

Да поговорим за (тотално ирелевантния) секс

По незнайни причини, клиентите от всички споменати по-горе категории - както и клиентите, които не са известни, споделят твърде много неща с адвокатите си, когато става дума за сексуалния им живот.

"Не знам защо се повдига като въпрос, но винаги го обсъждат," казва Уосър през смях. "Казвам им: "Това няма значение!" Но хората искат да ми разкажат всичко за това, което е било проблемно или странно в сексуалния им живот... Казвам им: "Наистина, не ми е нужно да знам това, още по-малко да го виждам. Моля ви, не ми носете снимки. Не ми носете и видеа. Вярвам ви." Но да, много, твърде много се сближаваме с клиентите си и се случва много бързо."

"Донякъде сме като терапевти," коментира Хърш. "Понякога просто се прибирам вкъщи и си мисля - поразително е какво ми казват хората. Сякаш се разсъбличат с думи в офиса. Хората просто казват, все едно е незначително: "Да, той обича да ме пляска", "Той обича женски дрехи", "Харесва това и това". Един от клиентите ми говореше за размерите на половите си органи, защото съпругата му се оплаквала, че не е достатъчно голям или нещо от този род. Честно, нужно ли ми е да знам това?"

Да кажеш "Не" на човек, свикнал да чува "Да"

Въпреки че юридическите въпроси в разводите на знаменитости са същите като тези в който и да е не-холивудски развод, нюансите - от рода на финансовите приходи, как човек, който е на снимачна площадка по три месеца в годината може да участва в съвместното отглеждане на дете и т.н. - са различни. Едно от предизвикателствата за адвокатите, работещи за най-големите звезди, е че клиентът им е свикнал да се случва каквото пожелае.

"Много хора, които работят за тези клиенти и получават процент от печалбата им от всеки филм или албум, или игра, или шампионат, винаги се съгласяват с тях," коментира Уосър. "Така че когато кажеш на някой: "Не, няма да получиш пълно попечителство над детето - трябва да го делиш с бившата си, която може и да не е толкова добър родител, или да няма толкова пари като теб... трудно е."

"Казвам на всеки истината," добавя Хърш. "Не съм човек, който винаги да се съгласява, защото това просто не работи. В крайна сметка хората остават разочаровани и гневни. Трябва да се отнасяме с всички по еднакъв начин и да бъдем честни."

Дори и след като си видял много разводи на знаменитости, няма начин да предскажеш кой брак ще е сполучлив и кой не

"Едно от нещата, които научих след практиката си като бракоразводен адвокат, е: Не съдя никого за постъпките му", казва Уосър. "Някои от най-странните и малко вероятни връзки са издържали най-дълго - и в Холивуд, и извън него, а някои от тези, които бихте очаквали да са чудесни двойки, се разпадат още след година."

Oще: адвокати  амбър хърд  анджелина джоли  бракоразводни дела  бракоразводно дело  бритни спиърс  дела  дело  джони деп  развод  холивуд  холивудски разводи 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

1 Dear Ivan | 16.09.201612:13

Уатс дет съпозед ту мийн?

"Имахме дело, в което се твърдеше, че едната от страните пие, и открихме снимка в пресата, в таблоид, на този човек в Ню Йорк с чаша в ръка. Не че можехме да докажем дали вътре е имало ябълков сок или скоч, но беше вечер и човекът държеше хайбол, от типа чаши, в които нормално се пие скоч уиски. Не че ударихме десятката с тази снимка, но определено проработи в наша полза. Изглеждаше очевидно какво е имало вътре."

"Той/тя пие" означава минимум "често се напива" и също трябва да се уточни колко е това "често". Аз ви казвам, че тия за нищо не стават Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани