Появи се дъщеря на Салвадор Дали | webcafe.bg
Webcafe

Появи се дъщеря на Салвадор Дали

webcafeLifecafe, Independent
15.03.2015, 08:45 (обновена 21.03.2015, 08:10)

1 от 5 снимки Назад Напред

салвадор дали

Снимка: © GettyImages.com

Ексцентричният художник разхожда марвояда си из Париж. Според него, животното символизира сюрреализма, затова през 1969 година го придружава от Барселона до френската столица

Салвадор Дали може да е мъртъв от повече от четвърт век, но ексцентричният художник-сюрреалист, който някога заяви пред американско токшоу, че не вярва в собствената си смърт, има шанса да стане баща за първи път.

Връзката на Дали със съпругата му Гала е почти толкова прочута, колкото и творбите му.

Твърди се, че той й е бил отдаден през времето на брака им - тя присъства в много от неговите картини - но заради неговия "страх от женските гениталии", се счита, че той се е примирявал с многобройните й извънбрачни връзки.

Ако обаче вярваме на твърденията по дело, което се води в момента в Мадрид, бракът на Дали може да бъде възприеман в коренно различна светлина.

Ищица, назована в съдебната документация само като "Мария Пилар А.", но впоследствие идентифицирана като Пилар Абел, твърди, че майка й и Дали са имали връзка през 1955 година, в резултат на което тя се е родила през февруари 1956.

Тя твърди, че двамата са се срещнали и са станали любовници в Порт Лигат, малкото рибарско селце край Кадакес, където Дали е построил къща за себе си и Гала.

Според каталунския вестник La Vanguardia, г-ца Абел е писала на биографа на Дали и е изпратила образец от собственото си ДНК, както и кичур от косата на художника.

Тя твърди, че майка й често е говорила за връзката си и за Дали като баща на момичето. Адвокатът й е изискал ДНК тест от съда в Мадрид, за да се определи дали тя наистина е дъщеря на Салвадор Дали.

Абел е завела дело срещу фондацията "Дали", която управлява наследството на твореца - включително дома в Порт Лигат - и испанската държава.

Ако наистина се потвърди, че тя е неизвестна дъщеря на Дали, тя би могла да претендира за дял от неговото състояние след смъртта му през 1989 година.

Бракът на Салвадор и Гала Дали е бил сложен и доста противоречив.

Двамата се женят през 1934 г. с граждански ритуал, а после и през 1958 повторно в католическа църква - след като Гала получава специално разрешение от папата - Гала е разведена, но е дълбоко вярваща католичка.

Двамата живеят заедно в Порт Лигат, но през 1968 година купуват замък в близкия Пубол. Гала остава да живее в замъка, а на Дали е разрешено да я посещава само след писмена покана от съпругата му.

Гала умира през юни 1982, след което Дали изпада в депресия и почти не създава нови творби.

Той умира от сърдечна недостатъчност през 1989-та., но се счита, че на няколко пъти е опитвал да се самоубие - включително чрез дехидратиране.

Делата за бащинство стават все по-популярни в Испания.

По-рано тази седмица върховният съд на Испания сепроизнесе в полза на бившия крал Хуан Карлос след обжалване на претенциите на белгийка, че е негова дъщеря.

Съдът по-рано бе заявил, че ще разгледа иска - втори път за тази година, когато някой претендира, че е незаконно дете на Хуан Карлос - но в крайна сметка седем от съдиите се произнесоха за отхвърлянето на иска (при три гласували "за").

Ингрид Сартиау твърди, че майка й Лилиан е имала връзка през 1965 г. с "елегантен 31-годишен мъж", за който по-късно й е било казано, че е бил "испанският принц Хуан Карлос".

Искът й в крайна сметка се провали донякъде защото Хуан Карлос през 1965-та не е бил на 31 години, а на 27, а доколкото събитията са се случили по времето на диктатурата на Франко, тогава той не е бил и принц.

Oще: барселона  бащинство  гала  дали  дъщеря  ексцентрик  изкуство  париж  претенции  реализъм  салвадор дали  сюрреализъм  сюрреалист  художник 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани