Съдят хипстърската медия Vice заради по-ниски заплати на жените | webcafe.bg
Webcafe

Съдят хипстърската медия Vice заради по-ниски заплати на жените

webcafeLifecafe
14.02.2018, 12:30 (обновена 15.02.2018, 12:28)
Основателите на Vice Шейн Смит и Суроош Алви

Снимка: © Getty

Основателите на Vice Шейн Смит и Суроош Алви се сблъскват с нов проблем след като през декември компанията им беше разтресена от скандал с няколко случая на сексуален тормоз над служителки.

Медийният гигант Vice Media, който вече беше разтресен от скандал, свързан със сексуално насилие, се изправя пред ново предизвикателство – съдебен иск с обвинение за неравномерно заплащане в компанията. Според иска Vice систематично са давали по-ниски заплати на жените, които работят и са работили там.

Искът е подаден от Елизабет Роуз, която в рамките на 2 години е работила като мениджър проекти във Vice. По думите й жените в компанията редовно са получавали по-ниско заплащане в сравнение с мъжете и то за същата работа.

Vice започва съществуването си като малко канадско списание. Днес обаче има над 3000 служители, а компанията е оценена на около 6 милиарда долара. Разполага със своя собствена телевизионна мрежа и филмова компания. Медията стигна и до България - екип на Vice беше в Ямбол, за да снима Динко и неговото ATV в пика на мигрантската криза.

Въпреки всичко вълната #MeToo не подмина Vice след разкрития за сексуален тормоз от страна на мъже на висши ръководни постове. Сега идва и вторият удар - темата за еднаквото заплащане на представителите на двата пола.

Според съдебния иск Елизабет Роуз, докато все още е работила във Vice, е наела мъж на по-ниска от нейната позиция. На него обаче годишно се е плащало с 25 000 долара повече. Малко по-късно мъжът е повишен и е станал неин ръководител.

Лице на висша ръководна позиция е обяснило на Роуз, че мъжът имал „добър и подходящ характер“ за работа с мъжете клиенти от Live Nation - друга компания от развлекателния бизнес, която се занимава с организацията и промотирането на различни събития.

Роуз освен това е попаднала на вътрешнофирмен документ, в който били посочени заплатите на 35 служители. Тя е говорила и със свои колежки и е научила, че жените в компанията като цяло получават по-малко пари от мъжете. Една жена, например, е получавала 50 000 долара, докато мъж на същата позиция е получавал 65 000. Когато тази жена е била повишена в пост отговорен редактор, тя е получавала с 15 000 долара по-малко от предишния човек на поста, пише в съдебния иск.

Там се твърди и че Vice Media e наела двама редактори в Бруклин и Лос Анджелис по едно и също време. Мъжът, който е бил нает в Бруклин, е получавал по-високо заплащане от жената в Ел Ей. Когато служител на компанията е възразил срещу това, според съдебния иск мениджърът Майкъл Промър е казал за новонаетата жена „толкова можем да й предложим“ и „такъв беше бюджетът“, пише Variety.

Съдебният иск е подаден във вторник в съд в Лос Анджелис. Роуз твърди, че компанията е нарушила законово разпоредби за заплащането на служителите, приети в щатите Калифорния, Ню Йорк и на федерално ниво в Щатите. Тя настоява за финансови обезщетения за потърпевшите бивши и настоящи служителки на Vice и заповед от съда, която да предотврати бъдеща дискриминация в заплащането.

Делото може да покрие случаите на над 700 души, между които са всички жени, които са работили за Vice Media в Ню Йорк през последните шест години. Адвокатът на Елизабет Роуз - Майкъл Морисън, казва пред New York Times, че с него са се свързали и други жени, които са изразили желание да се присъединят към иска.

Към твърденията за различно заплащане на база пол се включи и Алис Спери, журналистка, която е работила за Vice. В своя профил в Twitter тя твърди, че в продължение на месеци е била единственият автор на договор. "Технически" имало и друг "главен" редактор, но той имал по-малко опит и почти не пишел. Въпреки това получавал двойно повече пари от нея.

Говорител на Vice съобщи, че все още се запознават с оплакването, но посочи, че компанията е положила сериозни усилия да създаде работно пространство, в което да има „уважение и равенство“. Това включвало и одит, който да доведе до равенство в заплащането на мъже и жени.

Цел за компанията било и до 2020-а в нея да работят равен брой мъже и жени на всяко ниво на Vice Media, както и формирането на специален борд, който да следи за многообразието и включването в компанията.

Още в началото на съдебния иск на Роуз обаче е посочен цитат от изказване на двамата съоснователи на Vice покрай секс-скандала през декември - че „компанията се е провалила в това да осигури безопасна работна среда, в която всички, най-вече жените, да се чувстват уважавани и да успяват“. Текстът е от писмо на Шейн Смит и Суроош Алви, което беше публикувано след материала на New York Times за няколко случая на непрофесионално поведение в компанията.

От разследването стана ясно, че мъже на ръководни постове във Vice са си позволявали да тормозят свои колежки и служителки. Става дума не само за сексуални предложения и намеци, но и за нежелани докосвания и целувки.

Заради обвинения в сексуален тормоз се е стигнало и до подписване на извънсъдебни споразумения с 4 жени.

Повече от 20 други жени на възраст между 20 и 35 години разказват, че са преживели или са станали свидетели на неуместно сексуално поведение в компанията – нежелани целувки, опипване, пиперливи коментари и дори предложения за секс.

След случая бяха уволнени трима служители. Както причина беше посочено поведението им, което „не съответства на стандартите” на компанията. Във Vice вече са забранени и романтичните връзки между служители на ръководни позиции и техните подчинени.

Oще: vice  заплати  лос анджелис  медии  мъже и жени  пари  полове  разлика в заплащането  сексуален тормоз  списание  съдебен иск  хипстър 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 14.02.201821:23

Белка, ако написаното в статията е вярно, това е дискриминация, която доста силно ме съмнява да е законна там, където се е случила. В този смисъл, ако зад обвиненията има някаква истина, "Вайс" заслужават някакво наказание, а и дискриминираните заслужават компенсация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

1 Белка&Стрелка | 14.02.201816:06

Ами тази кака да си иска същите пари и като и кажат не да не работи за тях.
Изключително много ме дразни непрекъснатото наруване на разни групи някой друг да им реши проблемите, абе ей жени , гейове и т.н. "подтиснати" сами си решавайте проблемите някой те обижда - поне 200 начина има сам да го накараш да спре , ама не ще се съдим и ще ревем за права ами точно затова презирам такива хора.
   

оценка

+0 -0