Защо хората вярват на псевдонауката | webcafe.bg
Webcafe

Защо хората вярват на псевдонауката

webcafeLifecafe, The Guardian
27.01.2016, 12:49 (обновена 04.02.2016, 19:14)
breaking bad

Псевдонауката може и да е привлекателна в киното, но присъствието й в медиите би трябвало да буди възмущение. Как учените да се преборят с разпространението на незнание?

Псевдонауката е навсякъде - на гърба на шампоана ви, в рекламите, които изскачат на Facebook стената ви и най-вече в жълтата преса.

Смели твърдения, написани в многосричен научен жаргон създават фалшивото усещане, че са подкрепени от лабораторни изследвания и непоколебими факти.

Магнитните гривни подобряват спортните ви резултати, въглехидратите ви правят дебели и практически всичко причинява рак.

Естествено, учените знаят, че понякога хората вярват в неща, с които знанието няма нищо общо. Част от тях приемат, че няма проблем в различните възгледи - в крайна сметка самият свят на науката е пълен с хора, които имат разногласия помежду си. Ако всички мислеха по един и същ начин, всички учени биха могли да се пенсионират и да нарекат статуквото "истина".

Но когато хората са абсолютно убедени, че измамата, пенкилера и всякакви вълшебни лекове са подкрепени от науката, трябва някак да се води борба срещу това.

Защо обаче е толкова трудно?

Европейците - и особено британците - винаги са били предпазливи по отношение на "социалния елит" - привилегированата общност, в която учените заемат централно място.

Много хора настръхват при мисълта да слушат думите на онези, окичени с многобройни научни степени, които говорят пренебрежително от висотата на познанията си и се опитват да "поправят" по-малко образованите.

В масовото мислене хората на науката имат репутация на ограничени, арогантни, високомерни и нетолерантни към онези, чиято специализация е различна от тяхната.

Но горе-долу колкото голям е броят на високомерните учени, толкова приблизително е и броят на скромните, любезни, ентусиазирани деятели на науката, които обичат своята научна област и искат да я популяризират сред масите.

Когато обаче се опитате да противоречите на съществуващите убеждения, рискувате да се изправите пред цял набор безумия.

Затова нека за момент погледнем какво се случва в ума на хората, докато четат научни статии:

• "Ирационалната ескалация" е причината хората, които вече са дали парите си за билети за невероятно слаб филм, да похабят и времето си, за да го гледат. Това е и причината хората да се мъчат да изядат ужасната храна, която са поръчали, или да сключат брак, когато връзката вече е поела надолу - това е стремежът да оправдаваш предишни решения, използвайки следващото.

Това означава, че ако хората стоят достатъчно дълго зад някаква позиция, те имат усещането за "инвестиция" в нея - и вероятно ще се стремят да я отстояват до последно.

• Наравно с желанието ни да бъдем прави, ние сме податливи и към следването на тенденции и модели, когато осмисляме света. Това ни води до склонност към потвърждаване и селективност: търсим доказателства, подкрепящи теорията ни и игнорираме доказателствата, които я опровергават.

Като се има предвид, че всеки ден ви се случват няколко милиона индивидуално наблюдавани събития 0 е лесно да подберете от тях някое, доказващо идея, в която вече сте повярвали, независимо дали тя е суеверие или стереотип.

• Ежедневният живот носи много информация и понякога подсъзнанието ни я обобщава погрешно, ставайки жертва на илюзията за групиране. Всякакъв случаен набор от данни изглежда така, сякаш в него има свързващи елементи. Ако нямаше такива елементи, не би било случайно разпределение, а равномерно, базирано на шаблон. Но нашата пристрастеност към реда ни тегли към общите елементи - и е лесно да забравим, че две неща, които се случват едновременно, не е задължително да бъдат свързани.

• Ефектът Дънинг-Крюгер е брутално обобщен от Дарвин като "невежеството поражда увереност". Колкото по-малко знаете, толкова по-вероятно е да се приемате за експерт. Обратно - колкото повече знаете, толкова по-вероятно е да се съмнявате в компетентността си. Това означава, че някои хора имат илюзия за превъзходство, а някои експерти не могат да обяснят как правят нещо, защото приемат, че това, което правят, е лесно - или очевидно за всички.

Един експерт, който може да обяснява разнообразни неща, е Кристиан Беренбрух, носител на наградата Advance Global Australian по биотехнологии, гостуващ преподавател в Мелбърнския кралски технологичен институт и член на преподавателското тяло на университета "Монаш".

Беренбух посвещава поне по три часа на ден на разобличаване на псевдонауката

Той казва: "Където са намесени пари, науката отива в боклука. Например, когато средностатистически спекулант реши да инвестира в технологична компания, е много трудно да се преодолее убеждението, че науката не е шарлатанство. По цялата земя е пълно с публични компании, които печелят пари от наивни инвеститори, опирайки се на псевдонаука - но след като инвеститорите се хванат на хорото, продължават да играят в тази игра".

Друга област, в която псевдонауката процъфтява, е здравеопазването, твърди Беренбух.

Когато здравето се влошава и има все по-малко варианти за лечение, тенденцията да се пробва всичко възможно нараства. Объркващият аспект на това е концепцията за човешката надежда - и тя, за съжаление, практически винаги подкопава науката. Надяваме се, че нещо ще проработи, вярваме, че нещо ще даде резултат".

Маргарет Дефейтър отговаря за комуникацията между бизнеса и работодателите в универститета "Нортумбриа" - пост, който й дава богат опит с публичната комуникация.

Тя има някои практически съвети как да бъде предадено добре научното послание до масовите потребители:

"Мисля, че много учени се затрудняват да обясняват изследванията си на обикновен, ежедневен език. Най-добрият начин за комуникация, който съм открила, е чрез събития като фестивалите на науката. Екипът на Healthy Living беше направил на такъв фестивал временен щанд, обясняващ с леснодостъпни модели и занимания, базирани на резултати от научни изследвания. Резултатът беше изключително добър - те вземаха нещо доста абстрактно - и го превръщаха в конкретно."

Ако ще се борим с митове, трябва да подобрим способността си за комуникация, с креативни подходи като занимания с участие на публиката, насърчаващи индивидуалното усвояване на знания.

Учените може и да са в правото си да се опитват да изкореняват погрешните разбирания, но е необходимо да предложат на хората нещо друго, което да звучи достъпно и достоверно.

Oще: изследвания  наука  научни постижения  псевдонаука  спорт  удар  учен  учени 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

26 Mako | 21.11.201619:26

Защо хората вярват на псевдонауката
--------------------------------

Защото вярата е нещо ирационално и всеки е свободен да вярва в каквото си ще!
Истинският проблем не е наивната човешка вяра, а по-скоро в това защо някои учени правят псевдонаука...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

25 explorer | 21.11.201615:55

С едно изречение отговорът е, защото е по-ефтино.
Защото не трябва академично образование, нито да прочетеш един вагон книги, нито да признаеш, че много малко неща можеш да ги пипнеш, повечето трябва да ги осмислиш, да започнеш да мислиш абстрактно, да вникнеш в същността на нещата и да си изясниш принципите, които ги обуславят и управляват.....все неща, за които един живот може да се окаже кратък Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 21.11.201615:27

Dear Ivan | 21.11.201613:10
Гети пък веднага изкопал "ДЪЖДОВАЛНА" МАШИНА: ето, машина и вали дъжд ..
---------------------
И все пак - права ли е Мануела, с твърдението, че има безброй неуки хора, вярващи в несъществуващи машини за дъжд?

Каква ли, си я представят подобна машина хората?

Какви ли - Мануела - си ги представя подобни хора?

Интересно е ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

23 Dear Ivan | 21.11.201613:10

Гети пък веднага изкопал "ДЪЖДОВАЛНА" МАШИНА: ето, машина и вали дъжд Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

22 Dear Ivan | 21.11.201613:06

Хари, дъждът е природно явление и процес. Той може само да бъде предизвикан при подходящо стекли се природни условия за такъв - ако горе се куми и още не е решило съвсем дали му се вали. Това не е правене на дъжд. Ще засееш, ако има на какво. Днес например над София нищо не може да се засее Усмивка Също така тези неща после падат долу, просмукват се в почвата и я отравят.

Дъждовалната машина също не е правене на дъжд, а пръскане на вода от водопровода, канала или водоема. И също - ако има.

Това изобщо е Божа работа, или другояче казано Природна - ако има.

Въобще "ако има" е велико условие. "Пешерните хора са се прехранвали с лов." Хм, ама не е много сигурно кога, колко и дали. Ще ловуваш, ако има, ако няма, дръжки ще ловуваш Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.11.2016, 11:45

21 Sofia Dimitrova.1073972346035172 | 21.11.201611:48

Това е защото хората създаващи псевдонауката знаят как да привлекът други хора които да повярват на тази уж нова наука
Тук е разковничето
http://forextraderbg.blogspot.bg/2016/08/blog-post_8.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 04.02.201601:39

Ами вярват в недоказуеми твърдения , защото доста хора искат да ги отучат да мислят .. училището, книгите .. понякога им говорят едни и същи лъжи ..
Помня, как спорихме наскоро - дали животът на Земята може да се е получил съвсем случайно и какво за това казва науката.
Хората имат нужда да вярват на някакъв авторитет - и като такъв авторитет им се представя "НАУКАТА" .. тогава те не мислят а са готови да приемат почти всякакво твърдение.
Мислещите се назовават "конспиролози" или "неуки"
та така ..
Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

19 GETI | 30.01.201611:56

Manuela Gerenova | 29.01.201613:32
България - страната, в която хората вярват, че дъждът го причинява машина.
*************************
Напояване с дъждовални машини - Би Ел Агро АД

http://bielagro.com/napoyavane-s-dajdovalni-mashini/
“Дъждуването се характеризира с това, че напоителната вода се разпръсква във въздуха под напор с помощта на специални апарати и пада върху растенията и почвата във вид на изкуствен дъжд. Основните предимства са точното дозиране на поливната норма, относително високата равномерност на поливката и възможност за автоматизация на процеса.”
Mr. Green
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

18 Harry | 30.01.201609:57

Геренова, Геренова, много си куха, дъжд наистина се педизвиква с машина, на същия принцоп, на който се базира борбата с градушки, облаците се "засяват" с микро кристали AgI или PbI2, и облаците се изваляват с проливен дъжд, у нас го правят с ракети, а в САЩ пръскат облаците със самолети, така нареченият кемтрейлс. В Москва, за парада на 9 май, винаги се осигурява чисто от облаци небе, със същата технология.

Кемтрейлс е нещо реално, за което в САЩ се водят дискусии, което правоверните американофили у нас отричат с пяна на уста!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

17 boris | 29.01.201620:48

Като стана въпрос за философия на науката, интересното е, че има и една псевдонаука която е не само полезна, но и се явява фундамент на всички останали науки. тя се нарича "математика". Тя е дейност която няма никакъв реален предмет на изучаване, освен правилата на менталната дейност. Тя се занимава със свойствата на множествата, а множествата са изцяло въображаеми обекти.
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани