Анти-Нобел: Абсурдните научни открития на 2016 г. | webcafe.bg
Webcafe

Анти-Нобел: Абсурдните научни открития на 2016 г.

webcafeLifecafe, по The Guardian
23.09.2016, 18:33 (обновена 25.09.2016, 17:38)
анти-нобеловите награди

Снимка: © https://www.facebook.com/events/311217412573944/

Човекът, изобретил кози протези, Томас Туейтс постига висоти в научните си експерименти - прекарва три дни в швейцарските Алпи, храни се с трева, блее и се катери по скалите

Как бельото влияе върху сексуалния живот на мишките, имат ли камъните самоличност и как да измерим искреността на 1000 лъжци - това са само част от научните изследвания, които бяха отличени в годишната класация на Анти-Нобеловите награди за 2016 г.

Церемонията се организира за 26-та поредна година и раздава по 10 трилиона зимбабвийски долара (около 0.40 щатски долара) на победителите.

Онези, които се осмелиха да се явят на награждаването в Харвард, имаха честта да получат отличията си от трима нобелови лауреати - химика Дъдли Хершбак, икономистите Ерик Маскин и Рич Робъртс, и физика Рой Глаубър.

Един от отличените учени - Ахмед Шафик от Египет - получи отличие заради изследването си върху ефектите от носенето на панталони от мъжки плъхове. За целта той създава специални гащи, покриващи задните части на гризачите с дупка, през която минава опашката им. Изследването е проведено с панталони от различни тъкани - полиестер, памук, вълна и смесица от изкуствени и естествени материи.

Илюстрация от изследването

Шафик открива, че плъховете с найлонови панталони демонстрират "значително по-ниски нива на сексуална активност", вероятно поради факта, че образуват електростатичен заряд при търкане с полиестера. Експериментите с памучни и вълнени облекла дават "сравнително нормални" резултати.

Екип от трима изследователи от Нова Зеландия и Великобритания спечелиха наградата за икономика благодарение на изследване върху характера на камъните.

Тримата изследват феномена "характер на брандовете" или "системата от човешки характеристики, асоциирани с брандовете", като показват снимки на камъни на група от 225 студенти от новозеландски университет.

Студентите трябва да решат какви черти, аспекти и фактори са подходящи за описанието на съответните камъни.

Един от тях - Камък G - е описван като "голям бизнесмен от Ню Йорк, богат, елегантен, леко криминален тип", който "носи черно куфарче, има зализана коса, мисли бързо и говори бързо, изобщо неприятен човек".

Камък I е описан от един студент като "циганин, пътешественик, хипи". Друг от анкетираните описва същия камък като "либерална, привлекателна жена, може би към 30-те, вероятно е била модел, със собствен възглед за света, здраво стъпила на земята и харесва органична храна".

Наградата за биология отива при двама британци: Томас Туейтс, създал протези, които му позволяват да се движи по подобие на планинските кози; и Чарлз Фостър, който прави опити да живее като язовец, видра, лисица и елен.

Докато се прави на язовец, Фостър се храни с червеи, изкопава си леговище в земята и се опитва да надушва близостта на полските мишки. Животът му в ролята на лисица включва преравянето на кофи за боклук в търсене на храна и спане на открито в чужди градини.

Човекът, изобретил протези за движение като планинска коза, Томас Туейтс постига висоти в научните си експерименти - прекарва три дни в швейцарските Алпи, храни се с трева, блее и се мъчи да се катери по скалите.

Двамата британци са написали и книги, посветени на изследванията им - "Да бъдеш звяр" (Чарлз Фостър) и "Човекът-коза" (Томас Туейтс).

Отличието за психология се падна на екип от САЩ, Канада, Германия, Белгия и Холандия, който прави изследване сред 1000 лъжци.

Учените препитват респондентите си колко често са лъгали през живота си и оценяват колко добре са били излъгани.

Изследването показва, че хората стават по-склонни да лъжат, излизайки от периода на детството си. Пикът на лъжата съвпада с пубертета, а възрастните индивиди лъжат средно по два пъти на ден. Изследването показва, че склонността към лъжата намалява с възрастта, макар че някои от по-фините измамници може да са манипулирали резултатите.

Най-гениално е признанието на учените, че лъжците може и да са ги заблуждавали по време на цялото изследване.

Наградата за мир отива при група философи от Канада и САЩ, публикували статия със заглавие "За въприятието и засичането на псевдо-задълбочени тъпотии".

Учените изследват начина, по който хората разбират безсмислиците, формулирани така сякаш крият дълбока мъдрост.

Сред примерните реплики са "целостта успокоява безкрайните феномени" или "скритото значение трансформира несравнимата абстрактна красота".

"Няма спор, че тъпотиите са реален и съществен феномен. Днес тъпотиите са по-разпространени от когато и да било", пишат учените.

Те посочват за пример Дийпак Чопра, който има милиони последователи в Twitter и който е автор на следната мъдрост: "Вниманието и намерението са механиката на проявлението".

Мисията на изследователите е била да отговорят на следните въпроси: "Умеят ли хората да разпознават очевидните тъпотии? Кой е по-склонен да бъде заблуден от тъпотията и защо?"...

За целта философите са анкетирали 280 студенти от Университета във Ватерло, които трябва да оценят "дълбочината" на истински и измислени мъдрости по петобална система и да посочат какъв е смисълът на съответните изречения.

"Студентите, които са най-възприемчиви на тъпотии, са по-ниско интелигентни, имат по-слаби когнитивни способности и са по-склонни да поддържат религиозни и паранормални вярвания", се казва още в изследването.

Анти-Нобеловата награда за медицина е заслужена от група германски учени, които откриват, че ако те сърби от лявата страна на тялото, можеш да се погледнеш в огледалото и да се почешеш вдясно, за да отмине сърбежът.

Още една награда беше присъдена на двама японски учени, които се опитват да разберат как се променя възприятието на обектите, когато човек ги наблюдава от позиция разкрачен стоеж с глава между краката си.

Наградата за физика се пада на учени от Унгария, Испания, Швеция и Швейцария, открили, че белите коне привличат по-малко конски мухи.

Най-изненадващият победител е в областта на химията: германският автопроизводител Volkswagen беше отличен за скандала "Дизелгейт" или за "разрешаването на проблема с наднорменото замърсяване чрез автоматично електро-механично производство на по-ниски вредни емисии при всеки тест на автомобила".

Oще: анти-нобелови награди  дийпак чопра  лъжци  най-глупавите научни открития  научни изследвания  панталони  плъхове  томас туейтс  чарлз фостър 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 23.09.201621:51

Че кое е смешното тук? Това са си сериозни изследвания.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани