Когато бойкотиращите звезди станат за смях | webcafe.bg
Webcafe

Когато бойкотиращите звезди станат за смях

големият лебовскиГолемият Лебовски
16.04.2016, 23:15 (обновена 20.04.2016, 07:39)
ринго стар

Снимка: © Getty Images

Бойкотът на Ринго Стар, Браян Адамс и Брус Спрингстийн нямаше да звучи като брутално лицемерие, ако тримата имаха принципни ангажименти и истинска солидарност към каузата на преследваните малцинства и не бяха прибирали колосални суми от гостувания в свирепи тоталитарни и теократични държави, където хората с различна сексуалност наистина са жертви на деспотични режими и тиранично третиране от самите общества.

Световните музикални знаменитости имат забавен фетиш към бойкотирането на разни неща. Много пъти те смятат, че заемането на твърда позиция срещу решения и действия, които им се струват като несправедливи и дискриминационни, ще освети ярко техните добродетели.

Дребните детайли като принципи и последователност нямат значение, когато се катериш по моралното възвишение и желаеш оттам да възвестиш колко смело се бориш срещу проявленията на злото - с целия могъщ обхват на твоя вокал.

Най-пресните примери за епичен провал на бойкотиращи звезди идва в контекста на приемането на закони, спорни от гледнат точка на LGBTQ-общността, в два американски щата - Мисисипи и Северна Каролина.

На първото място се разрешава на фирмите да отказват услуги на еднополови двойки по религиозни съображения, а на второто - гражданите се задължават да ползват тоалетните в публични сгради и институции според пола, с който са се родили.

В Мисисипи най-често става въпрос за семейни пекарни, които отказват да правят торти и декорации за еднополови сватби и пренасочват тези клиенти към други колеги, които нямат такъв нелеп религиозен сантимент.

В Северна Каролина ощетени са транссексуалните и всички онези, които смятат, че имат флуидна сексуалност, осмислят се като дами в понеделник и като господа в сряда. Преди седмици стана вайръл абсурдната история на 50-годишен мъж с шест деца, който вече си мисли, че е шестгодишно момиче и дори си е намерил семейство, което да го осинови с новата му идентичност.

Той, например, ще трябва да ползва мъжките тоалетни в Северна Каролина и това бе изтълкувано като чудовищна репресия и нарушаване на права.

Законите са противоречиви и заслужават дебат, но получиха бойкот.

Брус Спрингстийн и Ринго Стар отмениха предвидените си концерти в Северна Каролина, а Браян Адамс стори същото със своето разпродадено шоу в Мисисипи. И тримата пласираха в медиите и социалните мрежи патетични изявления за нарушаване на човешките права.

Адамс написа: "Съвестта ми не позволява да изпълнявам песни в щат, където на определени групи хора им се отказват граждански права заради сексуалната им ориентация".

Малко преди това Спрингстийн обяви, че отменя планирания лайв в Северна Каролина заради „хората, които не могат да понасят прогреса в нашата държава, която признава човешките права на всички граждани". Според Спрингстийн било време той и бандата да покажат „солидарност с борците за свобода".

Браян Адамс, Ринго Стар и Брус Спрингстийн гордо се самообявиха и самоназначиха за активисти в битката „срещу предразсъдъците, омразата и репресията над беззащитните малцинства".

Всичко това нямаше да звучи като брутално лицемерие, ако тримата имаха принципни ангажименти и истинска солидарност към каузата на преследваните малцинства и не бяха прибирали колосални суми от гостувания в свирепи тоталитарни и теократични държави, където хората с различна сексуалност наистина са жертви на деспотични режими и тиранично третиране от самите общества.

Браян Адамс излезе с решението да бойкотира Мисисипи само месец след като се върна от шоу в Египет.

В сравнените с Египет, Мисисипи прилича на весел и цветен целогодишен гей-парад. В арабската република има тотално и безпощадно смазване на правата на LGBT-общността. Представителите на сексуални малцинства в Египет са арестувани, пребивани, избивани и хвърляни в затвора, понякога с присъди до 12 години.

Нищо от това, което се тиражира в медиите и се разпространява от загрижени организации за човешки права, не е притеснило Браян Адамс.

След концерта му от туристическия борд на Египет дори официално използваха гостуването на Адамс като рекламен инструмент за пред света. Преди пет години Адамс се възхити и от гастрола си в Дубай - друг център на глобалната хомофобия.

Тогава той не си спести похвалните слова за държавата, в което е немислимо да си различен.

Наскоро пък Ринго Стар имаше концерт в Русия, където съществува истинска институционална репресия срещу хомосексуалните хора.

Другият ироничен момент е свързан с природата на бойкота.

Спрингстийн, Стар и Адамс решават да не предлагат услугите си в определени общности, защото не са съгласни с техните идеи и това противоречи на техните възгледи. Това е същото като частните пекари, които отказват да направят торта за гей-сватба, защото противоречи на техните вярвания и възгледи.

Глупави ли са тези вярвания? Разбира се. Имат ли право да ги изразяват в свободна плуралистична страна? Естествено.

Отвсякъде бойкотът на тези рок легенди ухае на поза, суета и повърхностна, безпринципна сигнализация на добродетели и морално превъзходство.

Браян Адамс има планиран концерт в България през есента.

Няма опасност да ни бойкотира дори дотогава да сложат Динко и Перата на новото лого на страната. Защото за Адамс и ко. дискриминация има само в САЩ.

Oще: lgbt  the beatles  бойкот  браян адамс  браян адамс в българия  брус спрингстийн  гей  дискриминация  египет  концерт на браян адамс  мисисипи  морал  музика  нарушаване на човешки права  правата на хомосексуалните  религия  репресия  ринго стар  рок звезди  северна каролина  социална кауза  тоалетни  хомосексуални 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

9 граф Сен-Жермен | 19.04.201614:59

Мануела, какво толкова има да разбираш? Човекът си го написал съвсем ясно - на 14 години и 73% от годината, тоест 266 дни и малко. Написал си е домашното по математика, погледал е малко порно, хапнал филия с лютеница и от скука решил да напише коментарче.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

8 Manuela Gerenova | 19.04.201614:12

Скайуокър, не разбрах на колко си!? Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2016, 14:43

7 Скайуокър Люк.1711248615825211 | 19.04.201610:51

Аз съм 14,73 годишен транссексуален лалугер, но от скоро си мисля ,че съм 90 годишна хетеро женска зебра. Въпроса ми към Браян Адамс и Ринго Стар е на коя автогара в Пазарджик мога да ползвам тоалетната?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

6 Nikkor | 17.04.201622:46

Лебовски както винаги е супер. Право в десетката.
Ама на мен за друго и е думата. Ако се свеждаха нещата с лицемерието за това и онова само до Браян Адамс, Брус и честно казано напълно забравения Ринго Стар иди-дойди. Тя цялата им декорация, пардон демокрация е едно лицемерие.
Дреме им за итинските неща, та затова ни занимават с правата на хомо, транс - мранс и прочие. Между другото само, не им е проблем да идат на 5000 мили и да избият 160 000 човека за единия петрол и да удавят цял един регион от света в кръв и междуособни, етнически и религиозни войни. А тогаз същите тия иначе чудесни музиканти никакви ги нема. Обаче за секи дето се е родил мъж, ма иска да е жена или обратното ще дигнат врява до небето.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 17.04.201614:53

Браян Адамс ако беше наистина принципен, нямаше да приеме офертата за концерт в София.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 17.04.201612:18

Блестящ Лебовски!

П.П.: Толерантен човек съм, но дори и аз мисля, че тези девиации в поведението трябва да си имат граници.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 08.12.2014, 17:25

3 Skrita_Sila_M | 17.04.201611:08

++++++++++ брутално в целта Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

2 vanko | 17.04.201610:09

"В Северна Каролина ощетени са транссексуалните и всички онези, които смятат, че имат флуидна сексуалност, осмислят се като дами в понеделник и като господа в сряда. Преди седмици стана вайръл абсурдната история на 50-годишен мъж с шест деца, който вече си мисли, че е шестгодишно момиче и дори си е намерил семейство, което да го осинови с новата му идентичност.

Той, например, ще трябва да ползва мъжките тоалетни в Северна Каролина и ТОВА БЕ ИЗТЪЛКУВАНО КАТО ЧУДОВИЩНА РЕПРЕСИЯ И НАРУШАВАНЕ НА ПРАВА."

Шокиран Шокиран Шокиран Шокиран Шокиран

Без думи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

1 Frida | 17.04.201609:51

Пляскане ДА! ДА! ДА!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани