Аман! | webcafe.bg
Webcafe

Аман!

Гергана Стойчева - Нуша
24.02.2010, 17:33 (обновена 04.01.2015, 12:59)
листопад, турски сериал

"Листопад" - ако искаш гледаш, ако не искаш - не гледаш

Писна ми на шапката от тия турски сериали. Не, не от самите сериали, които си вървят по телевизията и по никакъв начин не ми се намесват в ежедневието, а от приказките и локумите за тях.

Най-много ми писна на 19 февруари, като започнаха да се замесват ситуацията и да чета коментари като "точно днес ли ще пускат турски сериал" и "стана ми страшно гадно, като видях листовка, рекламираща екскурзия до Истанбул". Голяма разлика от моя пост няма да се получи, аз и не очаквам някой от тези, дето скачат срещу сапунките, да си промени мнението, но вече започнах сериозно да се дразня.

Да оставим настрана, че тази Турция сега не е онази Османска империя. Да оставим настрана, че не понасям подмяната на "робство" с "присъствие", но все пак се замислям над изнасяните факти, че положението на българите в империята не е било чак толкова зле. Да оставим настрана, че да мразиш цял народ на общо основание граничи с идиотизма и лумпенството.

Да, моето семейство има в историята си няколко огромни срива и нещастия именно благодарение на турците и колкото и да ме е яд за миналото, то остава такова, каквото си е и сегашните обитатели на южната ни съседка не са ми направили нищо. Може да не харесвам мустакатата им настойчивост по курортите - единственият ми личен сблъсък с тях, може да съм чувала какво ли не за живота им (и хубави, и лоши неща), но това никога на никого не е давало право да застане и да посочи с пръст цяла една държава и да я заклеймява под път и над път, където и както я срещне.

Да оставим настрана дори това, че - казват някои - битът и животът, представяни в турските сериали, били един вид PR на Турция и нещата хич не седели така. Пука ми!

Но да вземем предвид същественото - няма значение дали сапуненият сериал е турски, бразилски, румънски, сомалийски или инуитски. Ако ти се гледа - седиш и го гледаш, ако не - не седиш и не го гледаш. Може да ти се гледа по ред причини и аз нямам против никоя една от тях.

Ама разбираш ли, да сме ходели на театър, вместо да гледаме сериали. Бреее, ми че аз ако искам да правя и двете? Ми ако в театъра гледам по-лоша игра? Ми ако случайно в постановката, която гледам, става дума за турци? Вай, вай, вай! Или да гледаме театър само вместо турските сериали, а вместо мексиканските и бразилските - не?

Ама разбираш ли, да не ги пускат точно на 19 февруари. Бре, ми че аз ли не съм чела правилно, или имаше много доказателства, че Левски е можело да бъде нам си колко пъти освободен, ама не се е намерил ни един българин да го стори? Включително и на 19 февруари?

Ама точно на 19 февруари ли да има листовки за Истанбул? Обидно някак си. Ми да! Точно така! И аз смятам листовките на езиковите школи за обидни - аз знам английски! Я да не ми ги пускат точно в моята поща и задължително на всеки четен ден да ги няма - иначе се обиждам.

И най-вече - престореният рев срещу турските сериали няма да подобри качеството на нашите, няма да накара хората да се махнат от телевизора и с книжка в ръка да тръгнат по изложби, театри и опера. Няма да повиши качеството на постановките. Няма да направи от Слънчев бряг - Анталия и от Плиска - Ефес. Не по качество на наличното, а по реализация на посещаемост, приходи и отношение. Няма да роди българския Орхан Памук. Няма да възкреси Левски.

И не, не казвайте, че това последното никой не може да го направи.

Oще: национализъм  турски сериали 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2011, 17:31

8 Bai Shmatka | 12.03.201114:47

Аман на мен пък писна от подобни професори. На мен ми писна от вечно недовлните индивиди, умеещи само да мрънкат, и нищо да не предприемат за да правят.

Писнало им е от Турски сериали. Че на когото му е писнало, да не ги гледа бе. Значи над 90% ТВ зрителите трябва да се съобразяват с информационната каша в главите на 10% вечни мрънкалници, който това тяхно писване е сигурен сигнал за повдигаща се завист, и сега трябва да им ставаме съпричастни от техните писвания. Че не са способни да измислят нещо смисленно и кадърно през живота си, освен едно досадно писване, както са успели Турците да измислят Сериалите.

За да се гледат тези сериали от много хора, значи има какво да им се каже чрез тях като послание, а не да слушат ежедневните глупости в парламента, как някакъв си психично болен атакист, занимава обществото с геноцидите му в главата, вместо да се обърне сериозно внимание на нарастващите цени.

Така че дрОгари мрънкалници. Като ви е писнало, сменете си канала, и си гледайте американските бози, и те озаглавени криминални сериали, и си мислете че сте по различни от така описаните от вас хора, предпочитащи Балканските ТВ продукции, пред Холивудските бози.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2010, 10:22

7 TUKBA | 23.10.201020:51

Хм. Турция, доколкото разбрах, представлява, като че ли, две държави, всъщност. Едната ни е до болка позната - тази на мошениците, продажните политици, самодоволните парвенюта и другите прелести. Другата, обаче, ми хареса. Тя е на обикновените хора. В два часа посред нощ в Истанбул хората не само си оставили колите отвън, ами и стоката в тях! Барем един брезент не сложили! Там, май, човекът има избор - в коя държава иска да живее. Тука не виждам подобен избор. Там нормалните хора могат да си живеят нормално. Тука нещо не се получава. Ходих там при приятели и накрая им казах: хич не ви трябва да се връщате. Та там изведнъж получих усещане за нормална обществена среда. А атрибутите на исляма се мяркат съвсем рядко и, въпреки това, носителите им се държаха съвсем човешки. Стана ми криво, че една Турция, дето я смятах толкова залупена, е по-добро място за живеене. Щото такова усещане добих. Да си отворим очите най-сетне и да оставим назад предрасъдъците и ксенофобията. Иначе ще им дишаме прахоляка на турчилята. И няма да са ни виновни те. Както и сега не са.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2010, 16:58

6 NikiStoianov | 19.03.201017:32

Както винаги нещата не са толкова прости. Ама даже хич.
По-големия въпрос е: защо сега? Турция не прави сериали от вчера. Защо точно сега този бум. Със сигурно не е защото на други страни сме им изгледали всички сериали.
Това е част от една геополитическа игра. Част от машинациите на Турция за влизане в ЕС. А Турция се нуждае от ЕС отчаяно. Географското и положение е такова, че глобалното затопляне ще превърне почти цялата и територия в безплодна пустош. Ето за това Турция се натиска толкова да влезе в ЕС. И ако влезе ще ни изкупи цялата държава барабар с парцалите. Турция икономически е като гигант в сравнение с България. Капиталите са и огромни. И твоите деца скъпа ще носят чалми и забрадки. Защото ние ще сме икономически роби. Партиите ни ще се хранят с турски пари, ще работим за турски компании, ще гледаме денонощен държавен канал на турски, ще изучаваме турския като задължителен в училище и т.н.

Европа не ще Турция защото знаят, че тя е нереформирана, че хората не са със светско мислене, а са си все същите фундаменталисти, съм забрадките и фереджетата. И когато ЕС каза НЕ на Турция, тя се усети, че тази представа у европейците трябва да се промени. И - е ти тебе сериали. Сериали, в които нито веднъж не са показали някой с фередже или чалма. Нито веднъж не са показали как се молят турците по седем пъти на ден. И т.н. и т.н. ефекти на техния начин на живот, които ние много добре ги знаем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

5 Almudena | 26.02.201000:02

Абе АМАН АМАН, ами защо ги пускат по телевизиите ???? Няма ли кой да ръководи телевизиите ??? Не може ли един да пускат и след три или четири месеца пак някой, но така по 5-6 наведнъж...еееее, много е, вярвайте!!! Че не са лоши като филми ,не може да се отрече. Но... много ни задръстиха вече ! Прекаляват!!! Това ДПС-то ли го прави ??? КОЙ ???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

4 SILANCE | 25.02.201013:22

През турско пра-,прадедите ми са имали сривове.Но сривовете през периода след 1944 г. и особено след 1989 г. /в които съм и участник,и пряко потерпевш/ просто не могат да бъдат сравнявани.
Та,АМАН от патриотари и кухи лозунгаджии!АМАН И ОТ КИЧОЗНИ /И ПРЕТЕНЦИОЗНИ/ ЧАЛГАДЖИИ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.02.2010, 09:39

3 Левскар | 25.02.201009:55

Нушее, Нуше, за това става реч, Нуше. За жертвите на турските сериали Удивителна За полемиката, коята започва да се създава. Идват такива правозащитници, като теб, и почват да ни обясняват нещата. Правят ги сложни. А те са прости. Турските сериали са оръдие за пропаганда и пантюркизъм. Ако ти харесва мустака да те гъделичка по вратлето си е съвсем друга категория въпрос, ама след митът Батак, сериалите са следващата голяма гавра с паметта ни. Турция е ислямска държава, не забравяй, и никога няма да се промени. За това и не трябва такива анализатори като теб, да ни внушават кое е правилно и кое не. Историческата памет за нас има значение. Вярно е малко сме, не както в Гърция 99 % от населението, образно казано, би отсвирило всичко турско и "родно" вкупом. Нейсе, На мен пък ми писна от такива внушение като твоите. Не искам новини на турски и не искам турски сериали, защото те лъжат. В Турция няма демокрация и там нещата не изглеждат така, а има джамии и мустаката настойчивост. Забранявам ти да гледаш Бтв и Нова! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.02.2010, 08:37

2 shniaga | 25.02.201008:52

Когато турците завладеят света, но не със война, наистина ще възкликнете аман !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.02.2010, 08:36

1 Карла | 25.02.201008:47

Турските сериали,ако не се гледаха,нямаше да ги излъчват.Друг е въпросът кой ги лансира.Мен лично друго ме подразни на 19.02-речта на Вежди Рашидов относно обесването.Говореше така,каточели са обесили негов сънародник Лош или много луд И другото,което ме подразни е,че в същия ден 7/8 решиха да си направят финала на "Стани поп-фолк звезда"-а иначе са много големите националисти.Да,да...."шменди капели" е всичко Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани