10 потресаващи примера за съвременно изкуство | webcafe.bg
Webcafe

10 потресаващи примера за съвременно изкуство

webcafeLifecafe
30.08.2016, 16:16 (обновена 02.09.2016, 12:59)
марина

Световно известната Марина Абрамович, наричана още "бабата на пърформанса", до 29 годишна възраст се съобразява с вечерния си час, наложен от строгата й майка, която, както самата тя признава, никога не я е целувала и прегръщала. Това неминуемо се отразява и в изкуството й на всепризнат съвременен артист.

Ако основна цел на съвременното изкуство е да провокира и скандализира, то примери за големи успехи в неговото осъществяване далеч не липсват.

Думата "арт" вече се тълкува толкова широко, че човек на моменти се чуди дали разхождайки кучето си в кварталната градина не настъпва случайно нечие творение на изкуството.

Ето десет примера за особено противоречиви творчески прояви, реализирани през XX и XXI век, къде от големи артисти, къде от обикновени ентусиасти, които щастливо попаднаха в заглавията на световните медии.

"Лайнoто на артиста"

"Лайното на артиста" е  популярна творба на италианския художник Пиеро Манзони, създадена през 1961-а година. Тя се състои от 90 консерви пълни с по 30 грама фекалии. През 2002 г. Тate Gallery в Лондон отдели 35 000 евро за закупуването на човешките екскременти в консерва. Твърди се, че основната цел на автора е била да протестира срещу абсурдността на пазара на изкуството през XX век.

Скритият онанист

През 1972-а година американският артист Вито Акончи конструира фалшив под в Нюйоркската художествена галерия и се скрива под него. Гласът му се чува на колони в галерията. Докато посетителите се разхождат по дървения под, те го чуват как шепне сексуалните си фантазии за тях, докато мастурбира.

Кървавата баня

Херман Нич е един от лидерите на Виенския акционизъм, най-важното авангардно течение в Австрия след Втората световна война. Неговите арт изяви са свързани с много насилие и самонараняване. Известен е с кървавите церемонии, които е организирал в замъка си, където много млади хора се събирали, за да се къпят в кръв и да извършват жертвоприношения с животни. Последният подобен обред се случва през 1998-а година.

Тестиси за вечеря

През 2012-а година японският артист Мао Сугияма отстрани хирургически тестисите си, за да привлече общественото внимание към проблемите на асексуалните. След като ги държа известно време в хладилника, той ги сготви и ги сервира на приятели.

Естествено раждане като пърформанс

През 2011-а Марни Котак от Ню Йорк роди здраво бебе по време на арт пърформанс, наречен "Рождението на бебе X". За целта тя сама построява своето родилно пространство, кани публика и дори подготвя награда за своето отроче, която му връчва публично, веднага след като то се ражда.

Фотоапарат в черепа

През 2010-а година университетският преподавател и артист с иракски произход Уафа Билал инсталира фотоапарат върху задната част на черепа си. За целта в главата му са имплантирани по хирургичен път магнит и титаниева пластина. Камерата е закрепена върху тях. Тя заснема всичко, което се случва зад гърба на Билал веднъж на една минута в продължение на 1 година. Снимките са качвани автоматично на монитори в Арабския музей на модерното изкуство Mathaf, където стават част от изложба.

Сън в тялото на мъртва мечка

Абраам Поаншьовал, френски артист, спа две седмици в тялото на умряла мечка през 2014-а година. Оборудван с малко количество храна и вода, и някакъв вид тоалетна, той стоя в останките от изкормена мечка в музея на лова и природата в Париж, докато фенове го наблюдават на живо по интернет. Целта на пърформанса е артистът да достигне до медитативно състояние, в което да види света от гледната точка на животно.

Загуба на девствеността пред хора

19 годишният британски студент Клейтън Петит шокира света през 2013-а година, когато обяви намеренията си да прави секс с анонимен партньор от мъжки пол в галерия пред публика.

Това, което реално се случи обаче е малко-по-различно от анонсираното предварително в медиите.

По време на пърформанса публиката от 120 човека е подканена да пронква в устата на артиста с банан, вместо да стане свидетел на отнемането на неговата девственост от трето лице.

Несъответствието Петит обяснява с желанието си да види дали хората наистина желаят да гледат изкуство, или просто ги интересува да станат воайори на сексуален контакт.

Рисуващата с вагина гола художничка

В рамките на панаира на изкуствата в Кьолн, Германия, през 2014-а година, швейцарският творец Мило Мойре "роди" своите картини, пускайки от вагината си яйца, пълни с боя, върху бели платна.

Художничката се изкачи върху платформа чисто гола, след което се разкрачи и започна да напъва.

Идеята на този акт е изпадналите от вагината й яйца да се разбиват върху опънатото под нея платно и така да се получават нейните художествени произведения.

Марина Абрамович и огнената й звезда

В един от най-прословутите си пърформанси Марина Абрамович почти губи живота си през 1974-а година. Пред очите на насъбрала се публика, родената в Белград, но реализирала сe като един от най-големите съвременни артисти в Ню Йорк Абрамович поставя огромна дървена петолъчка на пода, символ на комунистическия режим, залива я с петрол и я запалва.

Когато всичко вече гори, тя започва да хвърля вътре парчета от ноктите си и кичури от косата си, които отрязва пред публиката. После скача през огъня в центъра на горящата звезда и припада от липса на кислород. Спасяват я точно на време и я хоспитализират.

Oще: арт  артисти  изкуство  инсталация  концептуално изкуство  марина абрамович  пърформанс  съвременно изкуство  творци 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани