Защо славяните клечат по анцузи | webcafe.bg
Webcafe

Защо славяните клечат по анцузи

големият лебовскиГолемият Лебовски
07.01.2017, 18:26 (обновена 10.01.2017, 10:27)

1 от 6 снимки Назад Напред

клекнали славяни

Вместо хип-хоп, джипки и палми - славяните клечат пред стари и очукани таралясници, мръсни улици и панелки (ГАЛЕРИЯ)

Гледащият лошо източноевропеец, който позира клекнал, облечен в анцуг на adidas, с цигара в едната ръка и бутилка водка в другата, вече е мейнстрийм явление с глобален размах в социалните медии.

Славянският стайлинг вдъхновява цяла субкултура, която се разлива далеч извън границите на Евразия през могъщите платформи на 9GAG, reddit, 4chan и др.

Възходът на снимките с клечащи славяни в анцузи започва преди около три години в руски и украински форуми, разраства се със скоростта, с която братушките пият водка на екс, и днес тази особена мода е ресурс за културен, социологически и психологически хумор.

Този особен славянски стил, наричан комично и The Slav Squat, е доминиран от руснаци и украинци, но в еластичните му граници има място за всички клечащи анцуг-братя от Полша, Чехия, България, Сърбия, Словакия, Словения, Беларус, Хърватия и всички други държави със солидни славянски популации.

В основата на модата са предимно момчета от по-ниски социални слоеве с работнически произход и хулигански профил. Много от тях обичат да позират клекнали, едното бедро стои по-ниско от другото, ръцете са облегнати напред, погледът е „лош", „тарикатски", в стил „не се е**вай с мен, аз съм корав славянин".

Тези екземпляри се снимат клекнали, като критична част от тях носят анцузи с марката adidas. Така две отделни явления - клекнали славяни и славяните в анцузи - се сливат в общия стереотип.

Съществена част от наблюдаваната естетика е типична за сходната руска gopnik субкултура, която описва основно млади и агресивни руснаци от бедната и необразована класа.

Фетишът към клека може да се проследи към затворническата и хип-хоп култура в САЩ през 80-те и 90-те години на миналия век. Стоенето в тази по-скоро неудобна поза се заражда като мода сред престъпниците в американските кафези. Рап звездите популяризират изкуството да клечиш като bad motherfucker в снимки за кориците на албумите си.

Хип-хоп културата има огромна влияние сред младежите от страните от Източния блок през 90-те и типичният „затворнически/рап клек" е пренесен на славянска почва в пост-соц контекст. Клекналата поза дава възможност за естетическа идентификация с готините и корави гето обитатели.

Славяните взимат и друг визуален елемент от хип-хоп каталога - автомобили за тарикатски фон.

Транспортирана в кварталните реалности на Източна Европа, естетиката търпи мутация. Славяните клечат пред стари и очукани „беемвета, аудита и мерджани", а често и пред марки от ерата на СССР.

Вместо палмите на Лос Анджелис, изображенията съдържат изкъртени и мръсни улици, панелни блокове и други соц сгради. Обикновено студът се усеща още от снимките - много от кадрите се произвеждат в Русия, Украйна и Беларус.

Анцугът се явява носталгична препратка към 90-те когато по тези земи - както помним и в България - този дрескод беше епидемия. Спортната екипировка и до днес си остава обичан „кежуъл" за много хора в региона.

Алкохолът и цигарите са другите сакрални елементи на тази славянска визуална субкултура. Изкуството да клечиш в анцуг не е автентично и завършено без наличието на димяща никотинова пръчица и бутилка водка. Пиенето може да е още бира, уиски, ром, джин и текила, но някои пуристи на естетиката държат да позират в отсъствието на „капиталистически марки".

Клекналите славяни в анцузи са социокултурен феномен с интересно и противоречиво визуално въздействие. От една страна те са документ на лошия вкус, мизерията, разпада, алкохолизма и сивите перспективи в обществата от бившия комунистически лагер. От друга страна са развлекателен коментар за силата и потенциала на регионалните моди и стереотипи, и сигнал за способността да се самоиронизираме в исторически и културен контекст.

Oще: meme  squatting slavs  squatting slavs in tracksuits  анцуг  анцуг с обувки  българия  големият лебовски  клекнали славяни  меме  русия  руски хулигани  славяни  славяни клечат по анцузи  социални мрежи  украйна 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.12.2013, 14:19

22 Loki | 24.06.201720:53

Това, даже и стереотипно мислене не е. Да се чуди човек, как някои толкова усърдно и публично си смучат калта из под ноктите, че от зор се изцапват и отзад. Дебилщина е, не е користно...или бъркам?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2017, 22:38

21 Dakata.719430508206229 | 10.01.201722:50

Много слаба статия. Бако е видял 2-3 снимки на гопници и е сътворил цялата тая глупост за връзката с клечането и американските рапъри. Забравил е да спомене пацанчиците и основното: хардбасса, който тръгна от преди точно 6 години като идея и прехвърли далеч границите на Източна Европа. А и да, статията провокира един стар спор: славяни ли са българите или са тюрки дошли от степите на Татарстан. Сложил си е таг: meme, което никога нищо сериозно не трябва да значи, и е с цел забавление, пък самия той си е повервал кви ги пише. Посмях се и на коментарите под статията, че българите са тракийци, както се смея и на вардарските славяни, че са гърци наследници на Александър. Безделието ражда пороци.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

20 dedo adji | 10.01.201712:35

Мануелче, заби ми нож в сърцето!!! Моят идеал за модерна, просветена европейка да клечи пред москвича по анцуг и с цигара в ръка!!! А в другата може би калашник!!! На тая снимка изглеждаш прекрасна. Сакън, моля те, не публикувай снимка по анцуг, че ще се самоубия.
И защо цялата дунанма? Защото лесбовски пак го прихванала старата мания да цивилизаторства сред подчовеците на изток от линията Петербург - Триест. И ни цитира мейнстрийм платформи, на които източно европейци гледат лошо. (не уточнява защо чедата на вавилонската блудница трябва да се гледат благо) Като под източно европейци разбирай православни славяни. Католиците чехи и поляци, както и православните гърци и румънци не влизат в тая категория. Те са по-скоро получерни овчици, заблудени кланове на великото европейско племе. Украйна е бамбашка, хем е на изток, хем сега е съюзник срещу империята на злото. Източна Украйна е православна, западна - полу или изцяло католическа. Какви са гопниците не се уточнява, но определено са славяни. И както наскоро някои приписаха на българите престъплението на един циганин в берлинското метро, сега славяните гледат лощо.
Гопниците славяни ли са? Да! Ние гопници ли сме? Не сме. И не трябва да вярваме на тия, които искат да ни свържат с тях. А българите славяни ли сме? ами, както и европейци - не дотам. През нашето кръстовище са минали много. Наброяват поне 15 племена, асимилирани и станали неразделна част от българската нация. речниковият състав е славянски, но признато от всички езиковеди, строежът на езика е аналитичен, а не синтетичен, като всички други славянски езици. Нужно ли ни е да се стремим или да се цепим от славянството. Според мен не. Да си бъдем БЪЛГАРИ.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

19 iwan_petrow7 | 10.01.201710:40

„едни казват,че нашия език е от индоевропейската езикова група,други,че е тюркси /надявам се,няма да чуя,че тюрки е равнозначно на турци.”

-------------------------

За сведение, тУрският език спада към групата на тЮркските езици :

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%8E%D1%80%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8

, а напъна да бъде отнесен езикът, на който говорим към тюркските и монголските семейства езици е просто ... оригинална и умилителна небивалица. Аз например без напрежение и без някаква специална подготовка разбирам, когато (и какво) се говори на сръбски, словенски, „македонски”, руски, украински и пр. , виж турския и езиците на народите от средна Азия са ми като патагонски.

Как ще обясниш това, че за 500 години „културно присъствие” , езика ни е относително слабо инфилтриран (лексикално, морфологично, синтактично) от „културно” и политически доминиращия фактор, до степен, която не ти позволява свободно да следиш мисъл, изразена на този език, а принадлежността на българския към славянските езици е съвсем лесно, емпирически установима, по описания начин ?
Между другото, горе-долу същото може да се каже и за влиянието на гръцкия език – византийците са „присъствали” тука поне два века, а освен това и бого-служението е било на техния език и отново българският не е бил повлиян (асимилиран), наложило се е да бъде създаден черковно-славянски (забележи) за целите на богослужението.

Така, че да – част сме от това езиково пространство, което нАуката нарича славянски езици. За свое удобство и по свои си съображения , си свободен да наричаш тази група езици и друго яче, но това няма как да повлияе нито на обективното родство на тези езици по-между им, нито на народностния състав, който изгражда тази група.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

18 boris | 10.01.201709:21

Унтерменшен тор!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

17 Manuela Gerenova | 10.01.201709:15

SamVaims, и аз.
Одобрявам, обаче, и силната самоирония, която лъха от това meme. Да, ходим с анцузи, клечим с водката пред москвича, ядем туршии и кисели краставички, всичко изглежда ужасно мизерно и, хей, можем да се посмеем с това. Адмирирам!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

16 SamVaims | 10.01.201708:34

"Ние не сме никакви славяни."
Това твърдение /хич не коментирам дали е вярно или не/ го приемам като израз на естествения стремеж на всяко едно мислещо, разумно, средно интелигентно човешко същество да се разграничи максимално много от руснаците.
Адмирирам, одобрявам и подкрепям подобни стремежи.
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 01.04.2013, 18:22

15 Диммитър Иванов | 10.01.201701:48

iwan_petrow7
едни казват,че нашия език е от индоевропейската езикова група,други,че е тюркси /надявам се,няма да чуя,че тюрки е равнозначно на турци.защото ще е равнозначно на идиот Много щастлив Много щастлив Много щастлив /
в момента излизат какви ли не теории какви сме.от прабългари и славяни,сме евентуално траки или даже богоизбран народ Много щастлив Много щастлив Много щастлив
надявам се да не стигнем македонците скоро Бесен Бесен Бесен
отностно славяни или не,според мен е много лесно Много щастлив
един факт,не догадки,а факт е,че онгъла отатък дунава е бил за над четвърт милион души.не както се е твърдяло през комунизЪма,че е бил за 50 хиляди души.теза която няма как да издържи на логичско мислене,да не говорим за обстойно изследване Много щастлив
племето което е тръгнало на юг от стара велика българия било наброявало 50 хиляди човека.през дългогодишния преход били измрели мн хора,казват "достоверни" източници Много щастлив конницата на това племе по пътя отблъсквала много нападения.това вече е вярно Много щастлив
сетете се сами колко трябва да е една войск,че да се справя с друга Много щастлив
наледници на ПРАБЪЛГЪРСКИЯ ген сме,колкото на някой му се иска да сме славяни или дори траки Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 09.01.201723:50

>Във вените ми тече кръвта на Орфей

Кел ти файда за кръвта като няма какво съществено да снабдява с кислород в надвратния ти костен израстък.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

13 cheung | 09.01.201723:10

Славяните така наречени са баклюци. На сакам да имам нищо общо с тех. Аз съм българин със тракийска кръв. Във вените ми тече кръвта на Орфей.
   

оценка

+2 -6

Най-коментирани