7 популярни дестинации, които туристите съсипаха | webcafe.bg
Webcafe

7 популярни дестинации, които туристите съсипаха

Lifecafe по Тайм
11.08.2017, 11:51 (обновена 14.08.2017, 14:20)
Санторини

Как туристите могат да съсипят природата и икономиката на някои приказни места

Социалните медии от години вече са важен фактор при избора на следващото място за почивка. Скролвайки из Facebook и Instagram ние виждаме снимки от най-различни приказни кътчета,  на които мечтаем да се озовем сами или максимум в компанията на любим човек.

Не трябва да забравяме обаче, че освен от нас, тези снимки са видяни и от още много други хора. А при самото им заснемане вероятно още няколко души са чакали на опашка, за да заснемат вълшебния си кадър.

В някои случаи новопридобитата слава, добита от социалните мрежи, помага за стимулиране на местните икономики, докарвайки туристи до места, които те никога не биха открили по друг начин. В други случаи обаче това създава проблеми за държавите и градовете, които просто нямат капацитета да се справят с притока на туристи.

Така туристите буквално окупираха някои прекрасни места по света, създавайки редица неудобства. Местата станаха пренаселени, излишно се чака по забележителности, плажовете са и още много други.

За 2016 г. броят на туристите само от САЩ, посетили Исландия, надхвърля цялото население на страната. Северната държава наблюдава драстичен скок в посетителите си за последните няколко години. От 2011 до 2015 г. броят им е скочил почти двойно - от 566 хил. до над 1 млн. души.

Основна причина за това е т.н. ефект на "Games of Thrones". Много хора искат да посетят мястото, където се заснема сериала и сами да снимат драматичния пейзаж, по който във филма крачат белите бродници. Когато тези предимства се комбинират с наличието на сравнително евтини самолетни билети, както и няколко добри маркетингови кампании, Исландия се превърна в популярна туристическа дестинация.

Това обаче води и до не особено приятни ефекти. Наскоро местен политик сравни държавата с Дисниленд, като се оплака, че мястото е препълнено с туристи. И въпреки че този приток на посетители донесе положителен тласък на икономиката след рецесията, туристите станаха причина за повишаване на цените за местните и подложиха инфраструктурата на сериозен натиск.

Междувременно местните жители се оплакват, че чужденците разрушават крехката екосистема на острова, оставяйки след себе си бъркотия, докато тъпчат недокоснатата преди това природа.

Куба - туристите изяждат всичко

Според кубинското министерство на туризма през 2016 г. страната е била посетена от над 4 млн. туристи, което е с 13% повече от предходната година. Бумът на туризма има определени последствия за жителите на страната.

Вълната от посетители води до недостиг на храна. Така основни хранителни продукти стават недостъпни за местните. Хотелите и ресторантите купуват провизии в големи количества за гостите си, което вдига цените и оставя ограничени количества за местните.

В опит да реши проблема правителството в Хавана сложи таван на цените, за да ги направи по-достъпни за кубинците. Това обаче само насърчава продавачите да пускат продукти на черния пазар.

Нова Зеландия - родината на "Властелинът на пръстените"

В Нова Зеландия пък имат подобен проблем като Исландия. Масово хора идват в страната, за да се насладят на магическите пейзажи от "Властелинът на пръстените" и "Хобит". Красотата на страната бе допълнително популяризирана и в маркетинговата кампания "100% чиста Нова Зеландия".

Туризмът е от изключителна важност за икономиката на страната. Той допринася с 9,7 млрд. долара за брутния вътрешен продукт на Нова Зеландия всяка година и дава работа на 7,5% от жителите на страната.

Местните обаче се оплакват, че туристите обикалят навсякъде и често не зачитат околната среда. Страната също така няма инфраструктурата да се справи с отпадъците, оставяни от посетителите. Според Bloomberg има недостиг на хотели, липса на адекватно паркиране и обществени тоалетни.

Според проучване от март 2017 г., проведено сред 500 жители на Нова Зеландия, 35% от анкетираните са заявили, че туризмът оказва твърде голям натиск върху страната.

Най-популярната туристическа дестинация в Мексико

От спокойно място с девствени плажове, тих йогистки рай с историческа стойност Тулум в Мексико се превръща в една от най-популярните туристически дестинации в страната със звезден статус.

Според репортаж на Newsweek обаче градът се бори със сериозно замърсяване, идващо от големия брой туристи. Канализацията и отпадъците от хотелите често отиват директно в течащите наблизо реки.

Един местен активист описва проблемът като "бомба със закъснител", обяснявайки, че няма ефективни процеси за справяне с отпадъците, които се изхвърлят в джунглата.

Колко души на ден могат да посетят Мачу Пикчу?

Правителството в Перу и ЮНЕСКО са определили дневен лимит на туристите, които могат да посетят Мачу Пикчу, от 2500 души. Според перуанското министерство на външната търговия и туризма от 2011 г. насам този брой многократно е надвишен, като само през 2015 г. сайтът на културната забележителност е бил посетен над 1,3 млн. пъти.

Това пренаселване обаче оказва неумолимо влияние върху древните руни. Сега правителството лансира план за редуциране на броя на туристите, които могат да посетят Мачу Пикчу.

Според новите разпоредби, които трябва да се приложат до 2019 г., от туристите ще се изисква да имат водачи, да се спазват определени маршрути и да се дават времеви ограничения за обиколка на обекта.

Санторини - перлата на Гърция

Публикациите онлайн за красотата на остров Санторини в Гърция са хиляди. Снимките на къщите с бели стени и сини покриви са обиколили социалните мрежи многократно.

През 2015 г. е отчетен рекорден брой круизни кораби, които са спрели на известния остров. Това прави 10 хиляди посетители на ден през лятото. Затова за този сезон местните власти въвеждат ограничение от 8000 посетители на ден.

Pig Beach at Staniel Cay in the Bahamas. Took the kids away for a fast weekend. Great family time. #pigbeach

Публикация, споделена от Donald Trump Jr. (@donaldjtrumpjr) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Освен туристи, някои острови на Бахамите се населяват и от стада плуващи прасета. На снимката се вижда Доналд Тръмп - младши, който се наслаждава на животното в компанията на семейството си.

Но невинаги хората са безопасни за прасетата. През февруари 2017 г. седем от тях бяха открити мъртви. Според първоначалните доклади на властите, на животните са били давани алкохол и храна. Впоследствие National Geographic писа, че смъртта на прасетата е била причинена най-вероятно от ядене на пясък, но туристите също носят вина за смъртта им.

Според инспектор от Бахамското хуманитарно дружество, тези плуващи прасета са станали толкова зависими от храната, давана им от хората, че напълно са променили начина си на живот.

Границите по света стават все по-условни и човек може да посети почти всяко място на планетата. Въпросът обаче е, какво оставяме след себе си, стигнем ли веднъж на дадено място. И с какви проблеми трябва да се справят местните, които живеят там.


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

3 gothic | 11.08.201717:58

Колега JB, какво точно би следвало да значи Вашият коментар?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

2 JB | 11.08.201717:19

"Колко души на ден могат да посетят Мачу Пичку?"

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, ...полов или сексуален признак...

Това не се ли отнася и до собствените публикации?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 11.08.201716:15

"Венецът на природата" осира всичко, до което се докосне....
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани