Как да се пререждаме по опашки, без да отнесем шамари | webcafe.bg
Webcafe

Как да се пререждаме по опашки, без да отнесем шамари

webcafeLifecafe, по The Atlantic
11.08.2017, 18:25 (обновена 14.08.2017, 12:13)
тийнейджърки

Снимка: © Getty Images

Преценете правилно ситуацията, преди да се прередите

Да се редим на опашки е национален спорт, който всички практикуваме от ранна детска възраст. Опашки има пред лекарските кабинети, пред дамските тоалетни по бензиностанциите на път за морето; от пенсионерските опашки за евтини банани в супермаркетите до виещите се колони тийнейджърки пред витрините на току-що откритите нови магазини за дрехи в моловете, от опашките пред КАТ, НАП и банкови гишета, до висенето на крак с часове за следващия iPhone.

Толкова сме свикнали с опашките, че сме убедени, че те са съществували от векове. Всъщност обаче те са сравнително ново явление.

Опашките не са били обичайна гледка до Индустриалната революция във Великобритания, която синхронизира края на работното време на работниците в различните отрасли.

Като се има предвид, че в годината изразходваме десетки часове, чакайки на опашка, никак не е чудно, че толкова много хора се опитват да се пререждат. Разбира се, останалите силно ги ненавиждаме за това.

Все пак е възможно да се прередиш на опашката, без това да предизвика масов бой пред очите на касиерката. Ето няколко трика, с които можете да го направите.

Първо, преценете правилно за какво чакат хората на опашката. Ако чакате за подаване на документи например, другите биха били по-склонни да ви пуснат напред, тъй като предполагат, че един ден ще имат нужда от същата услуга.

Тези, които рядко чакат на опашка, ще покажат по-малко толерантност към опитите ви да се прередите. Когато обаче на околните не веднъж или два пъти им се е налага да чакат на опашки, те са склонни да позволят на натрапника да мине преди тях от разбиране.

Най-подходящо е да използвате като оправдание, че имате спеша работа или ви е необходимо минимално време, за да бъде обслужени и да си свършите работата.

Което ни води до втора точка - конкретен аргумент да се прередите помага, но трябва да бъде много добре обоснован. Да речем, че не ви се чака на опашката пред ксерокса и искате да прередите останалите.

Най-добре е да използвате кратка, учтива реплика като "Извинете, имам само пет страници, може ли да мина преди вас?". Ако добавите, че бързате - още повече увеличавате шанса си да ви пуснат.

Можете да се опитате да действате по друг изпитан по нашите ширини начин - да предложите "подкуп". Можете да предложите дребна сума, за да се прередите. По-голямата част от хората на опашката ще се съгласят без дори да вземат парите след това. Просто предложението показва колко голяма нужда имате да минете напред.

Имайте предвид, че ако искате да прескочите реда си, човекът, пред когото ще застанете непосредствено, е този, който решава дали ще ви пусне. Ако той не възразява, по-вероятно е останалите на опашката също да не кажат нищо.

Двама натрапници на опашката ще предизвикат много повече гневни реакции от един, така че ако решите да се пререждате - направете го сам и не си водете компания.

Дали ще ви пуснат да се прередите, изключително много зависи и от настроението на хората на опашката. Както могат да ви пропуснат само срещу едно "Извинете!", така може и да отнесете някой възпитателен шамар за опитите си.

В държави като Испания например пререждането е нещо често срещано. Там е напълно обичайно някой да каже, че просто трябва да зададе бърз въпрос и така да пререди цялата опашка. Или да стигне до касата и да заяви, че придружава онзи, който плаща в момента. Тук обаче зависи дали другите чакащи са в подходящо настроение.

И запомнете - най-големият грах на пререждането е да се преструвате, че не се опитвате да го направите. Добре е да се съобразяваме едни с други. Да, всеки иска да избегне опашките или да ги прескочи по някакъв начин, но това би довело до истинска анархия.

Ако наистина ви се налага да се прередите - попитайте и то възпитано. Току-виж сте завързали и ново приятелство покрай опитите си да прескочите опашката.

Oще: бой  досада  нерви  опашка  опашка в супермаркет  опашка за  опашка за документи  пререждане  пререждане на опашка  супермаркет  чакане  чакане на опашка 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани