Година след #TimesUp - промениха ли нещо черните рокли на "Златен глобус" | webcafe.bg
Webcafe

Година след #TimesUp - промениха ли нещо черните рокли на "Златен глобус"

webcafeLifecafe, по Vox
05.01.2019, 09:47 (обновена 06.01.2019, 17:01)
черно, златни глобуси

Снимка: © Getty Images

Все още предстоят големи промени в начина на мислене

Преди точно една година, на раздаването на наградите "Златен глобус" през 2018-а, Холивуд все още е в шок от детронирането на продуцента-магнат Харви Уайнстийн.

#MeToo движението набира повече и повече инерция, а Time'sUp тепърва набира сила.

Актрисите се появяват на червения килим, облечени в черни рокли, за да обърнат вниманието към Time'sUp.

Някои от тях не водят съпрузите и половинките си, а активисти като придружители. Сега сме в навечерието на "Златен глобус" 2019 и е време да видим дали черните рокли и хаштаговете промениха нещо и какво е то. По тази причина Vox се обръща към най-конкретното постижение на движението - Фонда за правна защита.

Фондът е посветен на това да осигурява правна и медийна защита на тези, които са претърпели сексуален тормоз на работното си място.

Той частично се ръководи от едни от най-властните жени на Холивуд - сред имената са Опра Уинфри, Шонда Раймс и Рийз Уидързпун. Но основаването му е вдъхновено от писмо, което е израз на солидарност от жените фермери към жените в шоубизнеса. Писмото се фокусира върху помощта на жени в по-нископлатените сектори.

Те имат по-малко възможности и често на тях се гледа като на леснозаменими кадри, които могат бързо да бъдат уволнени и още по-бързо на тяхно място да дойдат нови. Такива жени не са напълно наясно с правата си и тудно намират ресурси, за да се борят за правата си по законов път.

За изминалата година фондът на Time'sUp е събрал повече от 22 млн. долара като 5 млн. от тях вече са отишли като разноски по дела за сексуален тормоз. Други 750 хил. отиват за грантове, които помагат на хората да научат повече за правата си.

Фондът вече е изслушал 3755 души, които са потърсили помощ. Вече има 792 адвокати доброволци, които да изслушват и консултират свързалите се с тях.

Все още обаче според членовете на фонда има нужда от огромни промени на работното място, за да се елиминира проблемът със сексуалния тормоз. Не на последно място е фактът, че компаниите трябва да гледат на темата без насмешка. За подобно нещо няма тренинги, организирани от работодателя. Самите работодатели трябва да приемат оплакванията в неподходящо поведение сериозно.

Според директорката на фонда - Шарийн Техани - много от служителите се притесняват, че ако се оплачат, ще последва отмъщение. Тя допълва, че те трябва да се чувстват в безопасност, ако се наложи да бъдат откровени за случилото им се.

В доста от случаите жертвите се страхуват да признаят за сексуалния тормоз, защото знаят, че вместо да пострада насилника, е вероятно те самите да бъдат наказани за честността си.

Холивуд е прекрасен пример за това.

Такъв се оказа случаят с актрисата Илайза Душку, която е гост-звезда в сериала "Bull". Продуцентите имат намерението да я направят постоянно присъствие в поредицата, но след като Душку признава за сексуален тормоз от страна на Майкъл Уедърли, тя е уволнена.

Официалната версия, разбира се, че отстраняването й не е заради обвиненията на актрисата.

Техани обаче е оптимист и смята, че през последната година с или без черните рокли на "Златен глобус" е постигната голяма промяна.

За първи път видяхме служители, които напускат многомилионни корпорации заради неетично отношение и сексуален тормоз.

Видяхме го и в Google, и в McDonald's като случаите на прикриване на обвинения в сексуално насилие има потенциала тепърва да се превърне в наистина грандиозен скандал. И това е защото все повече хора са информирани за проблема и отказват да мъчат.

Има различни професии и различни служители, допълва Техани, но общото е, че те вече не са склонни да търпят неподходящо отношение.

Oще: metoo  #metoo  timesup  златен глобус  златни глобуси  награди  сексуален тормоз  харви уайнстийн 


Още от Врява

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.