Киш с тиквички и сирена | webcafe.bg
Webcafe

Киш с тиквички и сирена

Дарин Стайков - Даро
07.06.2018, 11:38 (обновена 07.06.2018, 18:03)
Киш с тиквички и сирена

Една изкусителна рецепта за лятото

Ако към 9 вечерта още е светло, значи е дошъл сезонът на тиквичките. Светли, тъмни, на ивички - всякак са вкусни и само чакат някоя изкусителна рецепта, за да им се насладите със семейството.

За пета поредна година BILLA България развива проекта си "Градините на BILLA", в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

Програмата за намаляване на пестициди на BILLA гарантира, че продуктите, които достигат до вас, са със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди. По-малките количества остатъчни пестициди означават не само по-здравословна храна, но и защита за околната среда и по-добри условия на труд за производителите на плодове и зеленчуци. Повече за програмата и кампанията можете да намерите на www.billa.bg

До 13 юни във всички магазини на BILLA на фокус ще можете да намерите вкусни български тиквички, произведени с много грижа.

И понеже сигурно ви е омръзнало да са все пържени, панирани или на фурна, ето един изкусителен вариант.

Вземете 3-4 средно големи тиквички, нарежете ги на кръгчета и запържете много леко от двете страни с малко мазнина, сол и черен пипер. Само колкото да омекнат. Извадете ги в купа и оставете да отстинат малко.

Ако сте се чудили колко сложно и дълго е да правиш маслено тесто, ето лесен и бърз вариант:

  • 170 гр масло
  • 6 супени лъжици олио
  • 3 супени лъжици вода
  • Щипка сол
  • 370 гр бяло брашно

Сложете брашното в купа, а всичко останало в малка тенджерка и сложете на котлона да кипне. Залейте брашното с врящата смес и разбъркайте добре. Ще се получи меко и хубаво тесто, което няма нужда от предварително печене. Разпределете го равномерно по дъното и стените на форма за печене с падащо дъно. Добре е да застелете дъното с хартия за печене. Тиквичките вече трябва да са отстинали добре и е време да се заемете с плънката.

  • 200 мл кисело мляко
  • 400 гр натрошено краве сирене
  • 4 едри яйца
  • Сол и пипер на вкус

Разбъркайте добре сместа с вилица, наредете тиквички по дъното на тестото. Залейте с цялата плънка и подредете отгоре останалите тиквички. Печете на 160 градуса с обдухване или 180 на обикновена фурна за 45 минути. Ако искате, може след печенето да поръсите с малко настърган кашкавал и да допечете още 10-ина минути.

Освободете киша от формата, нарежете на парчета и сервирайте със свежа салата марули и айсберг. Или резени домат. Или каквото решите. Ако случайно не го изядете, в което се съмняваме, можете да го приберете в кутия в хладилника - ще издържи около седмица.

Oще: billa  готварство  лято  рецепта  тиквички  храна 


Още от Web, сол и алкохол