Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Елитното вино вече е в ръцете на известни архитекти

Винарска атракция от Zaha Hadid, Lopez de Heredia, Pepe Franco
Винарска атракция от Zaha Hadid, Lopez de Heredia, Pepe Franco

Предпочитаната напитка на творците през вековете - виното, сега прави сериозно нашествие в света на съвременната култура. Вече никой не го свързва с мухлясали винарски изби - виното вече се произвежда във високотехнологични винарни, проектирани от водещи архитекти.

Някои от тях дори включват изложби на съвременно изкуство в специално построени музеи - и се превръщат в туристически атракции.

Нова изложба в Музея за съвременно изкуство в Сан Франциско изследва до каква степен всъщност са се преплели световете на виното и съвременното изкуство и дизайн.

"Как виното стана модерно: дизайн + вино, от 1976 досега" предлага поглед към начина, по който художници, дизайнери и архитекти застават зад виното и го превръщат в обект на интерес и желание, какъвто е то сега.

Също така изложбата демонстрира колко сходни са качественото вино и изящното изкуство като обекти, доколко търсени и фетишизирани са те, и как биват разполагани в специално създадени пространства, дело на световноизвестни архитекти.

Разположен в Сан Франциско, недалеч от Напа Вали, основния регион на винопроизводство в САЩ, музеят е идеален за изложба на тази тема. Куратор на изложбата е Хенри Ърбак, а експонатите са подбрани с помощта на нюйоркската архитектурна компания Diller Scofidio + Renfro.

Ърбак споделя, че идеята за изложбата е възникнала "от наблюдение и любопитство защо има толкова голям интерес и дейност около виното в различните области на дизайна." Ърбак цитира световноизвестната оценка на вината от 1976 г. в Париж като преломен момент за определянето на виното като съвременен обект на висок статус със специална съвременна култура, изградена около него.

По време на тази "сляпа" дегустация, девет френски експерти по вината определят много севернокалифорнийски вина като по-добри от почитани от векове френски стари марки. Според Ърбак, оценката "оспорва хегемонията на вината от Франция и Стария свят и вдъхва увереност на други места по света, от което се ражда и нова култура на виното."

Оттогава по негови думи виното се е превърнало в "своеобразен ясно заявен фетишизиран обект, тъй като изразява нещо друго, и заради усещането за стабилност и автентичност." И това са някои от характеристиките, които според Ърбак са общи за виното и изящните изкуства.

Архитекти и художници

Голяма част от изложбата е посветена на винарните, построени в последните години, като демонстрира особен интерес към архитектурата им. Сред тях са винарни и винарски атракции от големи архитектурни фирми като Норман Фостър, Zaha Hadid Architects, Gehry Partners, Herzog & de Meuron, Renzo Piano Building Workshop и Алваро Сиза.

Ърбак споделя: "Има много световноизвестни архитекти, създавали винарни в последните петнадесет години - а те не правят например млечни ферми или заводи за бутилиране на портокалов сок."

Не само архитектите участват в създаването и подкрепата на марките вина. Често с това се заемат и художници. Например винарната Bodega Colome в Аржентина, собственост на швейцарския винопроизводител Доналд Хес, има специално изграден музей, в който са разположени създадени за това място творби на американския творец на светлинни художествени инсталации Джеймс Търел. Хес притежава също така и музей за съвременно изкуство, разположен във винарната му в Напа.

Американският художник Гордън Хютър пък от 1997 г. е гостуващ творец на винарната Artesa в Напа, Калифорния. Въпреки че скулптурите му са изградени от многобройни материали, той работи и със стари корени от лозя. Собствениците на винарната - семейство Равентос, произхождат от Барселона, като "това семейство е създавало пенливи вина от 500 години и има много дълга връзка с иновативната, прекрасна архитектура и изкуство, с цялостното изживяване", коментира Хютър.

По негови думи семейството е изпреварило времето си, осъзнавайки, че изкуството, храната и виного представляват "по-хубавите неща в живота - каймакът, който се издига най-отгоре над всичко. Виното се оформя по начина, по който се създава и изкуството - то е занимание за майстори, създавано с изящество."

 

Най-четените