DiVino.Taste 2013 | webcafe.bg
Webcafe

DiVino.Taste 2013

Lifecafe
11.11.2013, 15:03 (обновена 13.11.2013, 20:26)
DiVino.Taste

Снимка: © DiVino

На 16 и 17 ноември 2013 в зали 6 и 8 на НДК

На 16 и 17 ноември 2013 в зали 6 и 8 на НДК ще се проведе третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste.

Зала Концертна на Централния военен клуб в София, където бяха първите две издания на DiVino.Taste, се оказа тясна за желаещите да опитат българските вина и затова тазгодишното издание на най-значимото винено събите ще се проведе в НДК.

През 2013 година броят на участващите изби е почти двойно по-голям от 2012 година и 60 производители ще представят над 400 вина с марката България.

За първи път у нас толкова много винари ще се съберат под един покрив, за да представят продукцията си пред широката публика.

Зад всеки щанд хората, които създават модерното българско вино ще запознават желаещите с концепцията и философията за отделните вина.

Новото лице на българското вино

През изминалите две години, DiVino.Taste успя да се наложи като витрината на съвременното българско вино.

Освен място за представяне и дегустация на качествените вина, DiVino.Taste се утвърди и като най-добрия форум за среща на виненото общество в България с водещи световни експерти.

Тазгодишното издание не прави изключение и отново предлага богата програма от лекции и майсторски класове.

Във фокуса на вниманието отново попада българското вино от най-различни гледни точки: ретроспекция на реколта 2007 или как се развиват вината ни с потенциал за отлежаване;съществува ли разделение на Северна и Южна България във виното; на какво се дължи славата на най-ценения местен сорт - мавруда и заслужена ли е тя; и разбира се, традиционния DiVino Top 10 или най-добрите десет български вина за годината, според винения сайт divino.bg и DiVino Magazine.

Каролайн Гилби MW ще покаже колко различни могат да бъдат вината от Източна Европа, а световният експерт по италиански вина, Фред Нийхойиз ще направи разходка из най-прочутите винени региони в Италия.

Как изглежда прочутият бял сорт совиньон блан във френския район Сансер и новозеландския Марлбъро, ще представят Яна Петкова и Ясен Захариев.

Един от най-известните български сомелиери и винени експерти Любомир Стоянов ще предложи най-подходящите съчетания на вино и храна.

Специално внимание е отделено и на прохождащите в света на виното с курсовете и лекциите на Българската винена академия.

Заповядайте на 16 и 17 ноември, в зали 6 и 8 на НДК в София, защото българското вино заслужава!

Билети за изложението, курсовете и майсторските класове може да закупите тук.

Отворено за посетители от 10:00 до 18:00 часа.

За съчетанията на вино и храна е изписано много, но темата никога няма да бъде изчерпана

За мнозина този въпрос не стои на дневен ред, но има хора, на които не им е безразлично какво имат в чашата и чинията.

От една страна, правилата са много ясни и прости, но от друга - в необятна област като храненето не би трябвало въобще да се говори за граници и рамки. И тъй като съчетанието на вино и храна винаги е било сериозно предизвикателство не само в ежедневието ни, но и за големите майстори кулинари, на тазгодишното издание на DiVino.Taste комбинирането на вино и ястия заема подобаващо му се място.

Трима шеф-готвачи ще предизвикат един от най-известните български сомелиери и винени експерти Любомир Стоянов. Всеки един от тях ще му представи по две кулинарни предложения, които той да съчетае с най-подходящото вино. Любомир Стоянов ще разполага с шест вина, но той няма да е запознат с приготвеното от шеф-готвачите.

Сомелиер, ресторантьор, maître d'hôtel, кулинар, перфектен организатор... Всички тези определения прилягат чудесно на Любомир Стоянов, но нито едно не е достатъчно. Самият той изпитва затруднение да се самоопредели. Отдавна обаче се е превърнал във фактор за професионалистите на виното и въобще в един от най-утвърдените винени познавачи в България.

Димо Димов е всепризнат майстор на гъшия дроб и телешкия стек, но уменията му далеч не се изчерпват с тези класически специалитети. Той се утвърди на кулинарната сцена с авторската си кухня и класическия подход към храната, съчетан с прецизност и въображение. В момента работи в създадената от него кетъринг компания Cult Gourmet Catering.

Петър Михалчев е един от най-добрите майстори на суши в България и редовно готви за хората от японската общност в София. Мястото, където той се вихри е ресторантът му „Мияби”, в центъра на София. Това, което му харесва най-много в работата е, че нещата в японската кухня се правят трудно.

Диян Димитров е шеф-готвач в семейния си ресторант “Урания” в Созопол. Истински запален по модерните кулинарни техники, а основни виновници за това са представителите на испанската авангардна школа. Постоянно търсещ и готов да експериментира, той прави това, което му доставя удоволствие без да се съобразява с модните тенденции в ресторантьорството.

Майсторският клас Комбинирай в движение ще се проведе на 16 ноември в зала 8 на НДК. Повече информация за записване може да намерите тук.

Oще: divino.taste  divino.taste 2013  българско вино  вино 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.