Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Господин домат - става и за мармалад

Все пак, оригинално, доматът е плод и расте по дърветата
Все пак, оригинално, доматът е плод и расте по дърветата

Екипът на МЕТРО ви кани на 16 септември, когато ще се проведе и първият Фестивал на розовия домат организиран от веригата. По време на фестивала ще бъде отдадено заслуженото внимание на безспорния цар на родните зеленчуци, отглеждан с много грижа повече от един век по нашите земи.

Празникът на открито ще започне в 10:30 часа в Княжеската градина пред паметника на Съветската армия, а организаторите обещават множество „розови" преживявания, сред които фермерски пазар с изобилие от родни розови домати, ще се проведе  най-дългото доматено хоро в историята на България, доматен велокарнавал и, разбира се, сътворяване на близо тон българска лютеница в гигантска тава. Там ще можете да разгледате и специалната кулинарна фото изложба на всички ястия с розов домат създадени от шеф готвачите участващи в Sofia Restaurant Week. Не пропускайте да се включите и в трите томболи с атрактивни награди, първата от които е предвидена за 10:45 ч.


Не се учудвайте от заглавието - розовият домат може да стане на мармалад, а ако дойдете на Фестивала на розовия домат в събота, ще можете и да го опитате. Все пак, оригинално, доматът е плод и расте по дърветата. По нашите географски ширини не преживява зимата, затова сега е времето да му се насладите напълно.

Ако сте обикаляли гръцките острови, сигурно сте се чудили на едно сладко - глико томатаки. То се прави от чери-доматки, които се киснат във варов разтвор и после се варят като сладко от смокини.

Много е хубаво, но рецептата за него - някой друг път. Сега към мармалада от розов домат:

  • 2 кг розови домати
  • 1 кг захар
  • 300 мл вода

Почистете доматите и ги нарежете. Сложете в удобна тенджера, сипете захарта и водата и сложете на силен огън да заври. Като започне да ври, намалете и оставете да си къкри кротко. Може да разбърквате от време навреме, но не е нужно.

За да се сгъсти, ще са му необходими около 3-4 часа, като първо ще мирише все едно правите доматен сос, после няма да мирише и накрая ще усетите отново аромата на домата, но вече сладък.

Като се е сгъстило (да остане почти без течност) пасирайте добре и претрийте през цедка или сито. Докато е още топъл, сипете в чисти сухи бурканчета и затворете веднага. При охлаждането си те сами ще се вакуумират леко и може да приберете в хладилника.

Ще издържи около месец. Може да го сервирате просто така - като сладко или върху чаени бисквити, а защо не да го ползвате за сладкиш, например, чийзкейк като този на снимката по-горе.

 

Най-четените