В ресторанта на Масимо и мама Карла - "късче Италия" в сърцето на София | webcafe.bg
Webcafe

В ресторанта на Масимо и мама Карла - "късче Италия" в сърцето на София

Анелия ГеоргиеваАнелия Георгиева
19.04.2018, 12:21 (обновена 20.04.2018, 13:10)
Da Massimo

Снимка: © Webcafe

Там ще ви сготвят така, сякаш сте от тяхното семейство

Италия не е далеч от България и все пак понякога ни се иска неповторимият вкус на италианската кухня винаги да е на една ръка разстояние. Открихме, че не сме сами в това ни желание, когато разбрахме за специалните италиански дни в Kaufland. И докато пълнихме кошницата с разнообразие от автентични италиански продукти, осъзнахме, че ако ние не отиваме при Италия, то Италия идва при нас.

Затова вдъхновени от автентичния й вкус, заедно Kaufland решихме да ви срещнем с едно италианско семейство, избрало България за своя втора родина, което всеки ден ни поднася истинския вкус на италианската кухня - семейство Бондини, които са собственици на ресторанта Da Massimo.

С тях ни среща любовта ни към италианската кухня и любопитството да научим как един италианец успява да превърне своя ресторант в меката на италианската кухня, но в София.


Никога не съм била в Италия. Но тази страна винаги ме е привличала със своите безкрайни плажове, с хубавото време, сладоледа, пицата, културата и топлото отношение на италианците.

Затова когато отворих за първи път вратата на Da Massimo и прекрачих прага на ресторанта, усетих едно особено вълнение. Струваше ми се, че сякаш съм се качила на самолета, след 2 часа полет неусетно съм се озовала в Централна Италия и минавайки през малките загадъчни улички на Перуджа, съм стигнала до това място.

Da Massimo не просто носи духа на Италия. Той го пресъздава, така че всеки посетител да може да изживее Италия - чрез храната, чрез обстановката и чрез отношението.

Беше 10:00 ч. сутринта, когато влязох в ресторанта, за да се срещна със собственика Масимо Бондини за интервю. По телефона Масимо ме беше предупредил, че е най-добре да отида рано сутринта, когато ресторантът още не е отворил, а екипът се подготвя за обяда.

Да, работното време на Da Massimo не е като това на повечето български заведения за хранене.  Ресторантът отваря за обяд в 12:00, обядът продължава до 15:00 ч, после затварят и се готвят за вечерята, която започва в 18:00 ч.

Масимо ме посрещна с топъл поздрав, усмивка, луксозни бонбони и еспресо, типично по италиански. Въпреки че той е от 8 години в България, силният му италиански акцент все още се усеща, но само за да придаде още повече очарование и автентичност - както на самия Масимо, така и на всичко италианско, което той създава в България заедно със семейството си.

Масимо пристига в страната през 2010 година, когато е едва на 20 години. Поводът е малкият им семеен бизнес с внос на пясъчни камъни в Италия, които той набавя от България. Първоначалният план на Масимо е да прекара 3 месеца в България, но впоследствие бизнесът потръгва и той остава за постоянно в страната.

Казва, че въпреки лингвистичните различия в двата езика, българският език не го е затруднил.

Преди 3 години в София пристигат майка му и баща му, а идеята е да отворят кафене, в което клиентите да играят карти. Нещата обаче потръгват и кафенето прераства в семеен ресторант.

„Честно казано започнахме от нулата. Никога не съм си мислел да отварям ресторант в Италия, но в България нямахме трудности. В началото това изобщо не приличаше на ресторант, но с времето го развихме. Лесното е, че в нашата кухня освен майка ми, всички останали са италианци, разбират се на родния си език и им е много приятно, готвят с лекота и с удоволствие."

В началото основните предложения на ресторанта са колбаси, меса и сирена от Тоскана и Умбрия, откъдето са семейство Бондини. Освен изброените, днес в ресторанта можете да опитате автентичната за италианците висококачествена морска храна. Сред нея са всички видове миди - бели, черни, червени, сен жак - както и разнообразие от риби.

Сирената, колбасите и телешкото месо Da Massimo внасят от Италия, белите миди - от Франция, а рибата и всички морски деликатеси - от Гърция на всеки два дни, за да е прясно. Зеленчуците, които ще ви сервират в ресторанта, са българско производство.

Затова когато и да посетите Da Massimo, можете да бъдете сигурни, че ще опитате наистина висококачествена храна по автентични и традиционни италиански рецепти. Дори, подправките, които използват, са в типичен италиански стил - винаги и само зехтин, сол, черен пипер, салвия, розмарин и босилек.

Ако обаче сте от онзи тип клиенти, които нервничат и тропат с крак в случай, че храната им не е дошла до 15 минути, по-добре не ходете в Da Massimo. За да е прясна, освен че се внася през два дни, храната в ресторанта се готви на момента, затова ще трябва да почакате за нея. Едно е сигурно - чакането ще си заслужава, защото вкусът няма да ви разочарова.

Масимо обаче споделя, че нервни клиенти почти няма - всички посетители на ресторанта са възпитани и любезни, затова Масимо харесва най-много българите клиенти и вече е приятел с 80% от тях, тъй като повечето посещават Da Massimo редовно.

След като научавам какъв е произходът на продуктите, с любопитство моля Масимо да ми покаже менюто за деня. А то включва традиционни италиански специалитети - ястие с биволска моцарела, крем супа със зеленчуци, патладжани с пармиджано и доматен сос и разнообразни видове паста.

Докато двамата разглеждаме менюто, към нас се присъединява и основният виновник за неповторимия вкус на всички ястия - мама Карла, която е главният готвач в Da Massimo. Тя няма кулинарна диплома, но когато посетите ресторанта, можете да бъдете сигурни, че мама Карла ще ви сготви така, сякаш сте част от нейното семейство. Всичко, което тя приготвя, сякаш го готви за вкъщи - носи неповторимия вкус на домашно приготвена храна.

Мама Карла не говори почти никакъв български, но усмихнато ми подава ръка за запознанство и макар между нас да има езикова бариера, започва да ми говори, а какво ми казва, научавам от Масимо, който ни превежда.

Винаги съм се чудела каква трудност би представлявало за един по-възрастен човек да напусне родната си страна, в която е прекарал целия си съзнателен живот, за да последва семейството си. В случая с мама Карла сама споделя, че в България се чувства повече от добре, защото тук е всичко, от което има нужда.

Как се чувстваш в България?

Изключително добре за рядкото свободно време, което ми остава - почти целодневно съм в ресторанта. Но синовете и внуците ми са тук, това е важното за мен и никога не ми е скучно.

Много ми харесва в София, харесват ми парковете, защото имам две кучета и мога да ги разхождам. София е много красива столица.

Кои ястия се харесват най-много на българите, които идват при вас?

Българите са любопитни към новите неща. В началото харесваха всички видове пасти, но не възприемаха нашия начин на варене на пастата - ал денте. След като успяхме да ги убедим, че това е правилният начин, по който се готви паста и че така няма да им е тежко на стомаха, я заобичаха. Сега всички казват, че искат ал денте, когато дойдат.

Напоследък хората имат желание да опитват много морска храна, защото рибата е сравнително нов специалитет за България - преди години тук е имало само октопод, сьомга, ципура и лаврак, а днес има всички видове риби.

Освен това когато правим ново ястие, известно време продаваме само това - всички са любопитни и искат да го опитат.

Нещо, което можете да видите само по филмите и в Италия, е как се карат италианците. Дори добронамерените, шумни спорове, които Масимо и семейството му имат, са елемент, който още повече претворява италианския дух в Da Massimo.

Спорите ли много?

Масимо: Ние не спорим - бием се! Някой път хвърчат тигани (смеят се).

Мама Карла: Не, не се бием, но стигаме до там понякога. Но това е хубаво, защото когато се караме, винаги намираме правилното решение на проблема.

С какво те дразни най-много Масимо?

Мама Карла: Когато ми каже „Мамо, аз излизам" и офейква нанякъде. (Масимо я поглежда с топъл, но все пак изразяващ възражение поглед)

И точно в този момент пред очите ми е на път да се разрази още един сутрешен семеен спор между Масимо и мама Карла, който ме убеждава, че съм на правилното място - може и да не съм била в Италия, но Италия е дошла при мен по един неповторим начин.

След няколко щраквания на фотоапарата за обща семейна снимка, си казвам довиждане с Da Massimo, а мама Карла ме изпраща с обещанието:

„Да бъдем тук, в България, ни носи много радост. Очакват ни много хубави неща, затова ще вървим нагоре. Ще си стоим тук."

 

Вкусът на Италия е винаги в Kaufland. А от 16 до 22 април веригата обогатява асортимента си от разнообразни италиански продукти с още автентични предложения на специални цени. Сред предложенията, които можете да откриете, са биволска бурата, грана падано и пармиджано, прошуто крудо и кото, луксозни италиански напитки и още много други деликатеси. За повече информация, можете да посетите най-близкия хипермаркет Kaufland или да посетите kaufland.bg.

Oще: da massimo  kaufland  интервю с италианец  италианец  италианска кухня  италиански дни  италия  кауфланд  ресторант 


Още от Web, сол и алкохол