Средната класа яде най-нездравословно | webcafe.bg
Webcafe

Средната класа яде fast food

Lifecafe , По Time
09.11.2011, 16:04 (обновена 27.11.2013, 10:53)
Fast food

По-бедните хора харчат доста по-малко пари за "бърза храна" в сравнение с хората от средната класа

В България храненето във fast food вериги като McDonald's никога не е било особено евтино. Според доходите на средния българин.

В САЩ обаче едва сега се появява изследване, според което посещенията на вериги за бързо хранене реално зачестяват при покачването на индивидуалните доходи, а по-бедните хора харчат доста по-малко пари за "бърза храна" в сравнение с хората от средната класа.

Авторите на проведеното в Калифорнийския университет в Дейвис проучване твърдят, че достъпността на джънк храната не е единственият фактор при затлъстяването на по-бедните социални групи.

"Съществува връзка между затлъстяването и ниските доходи, но тя не може да бъде обяснена единствено с избора на места за хранене", обяснява Дж. Пол Лий, професор по обществено здравеопазване. "Консумацията на нездравословна храна от вериги за бързо хранене е най-засилена при средната класа, при която, колкото и странно да звучи, рискът от затлъстяване е осезаемо по-малък".

Лий и колегата му Дийуон Ким анализират данни от проведено през 1994-96 г. продължително изследване на индивидуалния прием на храна, както и от съпътстващото го проучване на познанията за диетично хранене. Данните включват отговори на представителна извадка от 5000 души, на които са били зададени въпроси за навиците им при хранене в ресторант, както и за доходите, расата, пола, възрастта и образованието им.

Изследователите установяват, че хората започват да посещават по-често вериги за бързо хранене, когато доходите им започнат да нарастват - поне до един определен момент.

Посещенията на заведения от типа на McDonalds, KFC и други подобни са правопропорционални на доходите, когато те достигат до $60 000 годишно. Когато този таван е прехвърлен, посещенията на веригите за бързо хранене спадат, тъй като са заместени от хранене в ресторанти, където цените стават малко по-високи.

Ако редовно консумирате нездравословна храна, сте от средната класа

Позовавайки се на данните, изследователите описват типичния джънк фууд консуматор като глава на домакинство от долната средна класа, който се притеснява за бюджета си и обича удобството и ниската цена на бързата храна, за сметка на традиционните ресторанти.

За разлика от него, бедните хора не могат толкова лесно да си позволят "бързото хранене", а най-бедните, които разчитат на социални помощи или са безработни, дори смятат посещението в McDonald's за проява на лукс.

От години насам връзката между бедността и затлъстяването се обяснява с изобилието от заведения за бързо хранене в по-бедните квартали. Въпреки че новото изследване на практика опровергава предположението, че по-бедните хора ядат повече бърза храна, то все пак не оправдава напълно заведенията, в които се предлага такава.

Важна подробност е, че проучването не взема предвид каква храна консумират хората извън ресторантите. Добре известно е, че по-бедните квартали са "хранителни пустини", в които свежата и здравословна храна е рядкост, за сметка на висококалоричните, пълни с консерванти, добавки и всякаква химия запаси в хранителните магазини. Тази среда също е смятана за допълнителен фактор при нездравословното хранене и затлъстяването.

Магазините в бедните квартали не спомагат за добрата диета

"Би било голяма грешка да се гледат резултатите на този доклад и да се твърди, че средата, в която живеят хората, не е от значение", обяснява Мика Уийнбърг, главен съветник по въпросите за общественото здравеопазване в Общинския съвет на Сан Франциско.

Авторите на проучването са съгласни, че джънк храната очевидно не допринася за добрата форма на американците. "Не съм голям почитател на този тип храна", споделя Лий. "Сигурен съм, че като цяло бързата храна оказва голямо въздействие върху затлъстяването. Това проучване не оспорва тази теза."

Освен това е важно да се знае с какво друго се хранят хората и какви други храни са достъпни за тях, допълва Уийнбърг. "Има ли много супермаркети във вашия квартал, или пък е пълно с био/еко магазини?", пита той.

Сега доминиращи са именно типичните хранителни магазини и супермаркети, в които се предлагат калорични храни и напитки с високо съдържание на захар. Тези питиета също са фактор за затлъстяването, съгласен е Лий. Макар че това не се споменава изрично във въпросното проучване. Той дори предлага да се въведе някакъв вид "здравословен данък" върху подсладените газирани напитки.

Някои държави в Европа като Унгария и Дания вече го направиха. Ще ги последват ли и други...


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 10.11.201122:27

Коментарът ми беше изцяло в насоката на статията, тоест "бързата" храна.
Аз пък най-често си нося храна от вкъщи в симпатична кутия. Но много ресторанти предлагат страхотни обедни/ комбинирани менюта. Ясно, че човек, стига да иска, има опции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 10.11.201118:52

За сравнение, основно ястие от обедното меню на заведение с бели покривки и доста прилично обслужване е 4-5-6 лева. Говоря за конкретно завдение. Храната е доста по-вкусна и добре изглеждаща от три хамбургера, кола и картофи в Макдоналдс (пак за 5 лева). Да, в Макдоналдс е скъпо - спрямо качеството. Не бих си хранил кучето с Макдоналдс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 10.11.201115:17

В България храненето в МакДоналдс не е евтино? Чийзбургерите, хамбургерите и картофките са по около левче. За сравнение един малък дюнер е около 1.80...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

1 Scooby Doo | 10.11.201114:49

Напишете за БГ де. То много лесно копи->паст в преводача и айде нова статия.
   

оценка

+0 -0