FOOD MAPS - изкуството като кулинарна карта | webcafe.bg
Webcafe

FOOD MAPS - изкуството като кулинарна карта

webcafeLifecafe
03.07.2017, 13:32 (обновена 04.07.2017, 14:38)
Food Maps

Снимка: © галерия "Червената точка"

Нова изложба показва отношението към храната на 11 различни фотографи в галерия и депо за изкуство "Червената точка" в София

В последните години културата на храната в България има интересно развитие с различни тенденции, а фотографията на храна се еманципира като отделен жанр в съвременното изкуство, като обект на колекциониране и като неизчерпаем ресурс за интериорния дизайн.

От прецизирането на продуктите и техния произход, през майсторството в приготвянето на храната, до културата на хранене - култът към кулинарията е в основата на новия кураторски проект на Мариета Ценова в галерия "Червената точка".

Изложбата FOOD MAPS събира 11 фотографи с отношение към кухнята. Единайсет автори споделят визиите си, чрез които ще ни накарат да видим храненето по различен начин. Това са Диди Бунова, Илиан Илиев, Кирил Станоев, Любка Атанасова, Павел Червенсков, Пламен Петков, София Терзиева, Тим Клинч, Тита и Елена Койчеви, Филип Попов.

Разнообразието към подхода на изкуството да снимаш храна превръща кураторския проект на Мариета Ценова в събитие с много подимена: "В подножието на храма", "Food Play", "Красиво на вкус", "Храна за очите", "Вкусно от пръв поглед", "Хранителен режим", "Кулинарна топография"...

В изложбата намира място както традиционната кухня, така и културата на поднасяне, независимо дали тя ще е осъществена с минималистични детайли или ренесансова щедрост. Отделено е внимание и на съвременните технологии в кухнята. Има и препратки към литературни текстове и филми.

По думите на Ценова изискванията към храната, нейният произход и начин на приготвяне, вървят успоредно с информираността за съвременния продуктов и интериорен дизайн, списания и книги за добра кухня. И в този контекст в публиката се култивира интерес към фотографията на храна - като форма на споделяне на информация, като привлекателна рекламна визия, като интересен детайл в интериорния дизайн на публични и лични пространства.

FOOD MAPS се открива на 4 юли и ще продължи до 27 юли включително в галерия и депо за изкуство "Червената точка" на ул. "Св.Св. Кирил и Методий" 24 в София.

Изложбата е възможна благодарение на Chivas Regal Extra и e с медийното партньорство на Webcafe.

Oще: chivas regal extra  галерия за изкуство червената точка  как изглеждат снимки на храна  кураторски проект на мариета ценова  кухня  мариета ценова  снимане на храна  снимки на храна  софия  фотография на храна  храна  червената точка 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.