Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-вкусните улични храни по света

Класическият турски дюрюм ни е добре познат - специално приготвен хляб, който се пълни с агнешка и телешка кайма, зелена салата, лук, пипер, магданоз, малко сос. Дюнерът, с който сме свикнали, се приготвя по сходна, леко адаптирана рецепта, но е не по-малко вкусен.
Такос по овчарски. Както при много вълшебни кулинарни шедьоври по света, така и тук наблюдаваме смесване на различни кухни. В случая - комбинация от ливанска и мексиканска кулинарна традиция. Резултатът не е за коментиране, трябва да се опита. Това много лесно може да се случи по улиците на Мексико.
Свински шишчета "Сатай". Можете да ги хапнете в Банкок, Тайланд. Тънки резенчета месо, мариновани в кокосово мляко и подправки, нанизани и хвърлени на скара. Традиционно се сервират с нарязани кисели краставички и сладко-кисел сос. Предлагат се навсякъде по улиците в Банкок.
Роу Джия Мо (Rou jia mo) - китайски сандвич с месо. Твърди се, че това е бащата на американския бургер. Този уличен специалитет произхожда от провинция Шанси и се консумира в цял Китай. Това е може би най-старата рецепта за сандвич, позната от цели 2000 години.
Марокански тажин. Подобно на нашия гювеч, тази манджа носи името на глинения съд, в който се приготвя. Използва се основно месо по избор, добавят се зеленчуци, сервира се с хляб и се среща навсякъде из Мароко.
Сандвич "Бан ми". Името на тази вкусотия принципно е синоним на всякакви видове хляб във Виетнам, но с времето се е превърнало в нарицателно за този неустоим сандвич с месо, който може да се опита на много места из улиците на Хошимин (Сайгон).
Царевични питки "Арепас". Това латиноамериканско изкушение обичайно се хапва за закуска във Венецуела и Колумбия. Може да се консумира без нищо с топъл шоколад, както го хапват в Богота, или пък да се гарнира с каквото ви дойде наум.
Бел пури (Bhel puri) е характерна индийска закуска. Ориз, пържено фиде, зеленчуци, подправки и сос. Вкусът е малко екзотичен за българските предпочитания, съчетавайки солено, сладко, кисело и люто. Ястието може да бъде открито почти навсякъде по улиците и плажовете на Мумбай.
Чорипан (Choripan) представлява съвсем обикновена наденичка в хлебче, поднесена с малко лучен сос. Това просто ястие е особено популярно в повечето латиноамерикански страни и е обожавано както от местните, така и от туристите.
Италианските супли представляват пържени оризови топчета с малко разтопена моцарела във вътрешността. Можете да ги опитате почти навсякъде, където се предлага храна в Рим.

Какво би било едно пътешествие из непознати земи, ако не е комбинирано с дегустация на традиционна храна?

Всички авантюристично настроени любители на пътуванията знаят, че истинският начин да усетиш духа и културата на дадено място не е в обикалянето на комерсиални туристически забележителности.

Храната винаги е обединявала хората. Тя е мост между различните култури, откакто свят светува. Опитвайки характерната за една нация кухня, вие всъщност научавате много за местните и техния живот.

Свикнали сме да свързваме хапването на крак на улицата с така наречения "джънк фууд", предлаган от големите вериги за хранене.

Истината обаче е, че не е нужно да се храниш в изискан ресторант с бели покривки, за да опиташ нещо автентично, вкусно и запомнящо се.

В различните градове по света на улиците се предлагат всевъзможни вкусотии, без които ежедневието на местните, а и на туристите, не би било същото.

Вижте в галерията кои са някои от най-вкусните улични храни по света.

 

Най-четените