Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Два убийствени десерта с моркови

Торта с моркови и още нещо... Снимка: Сандра Алексиева
Торта с моркови и още нещо...

Сигурна съм, че знаете вица за заека и морковената торта, но аз няма да ви занимавам с вицове в този материал, а само със сериозни неща! И то от най-сладко естество...

Двата ми най-любими в света десерта са именно с моркови. Като съдържание и продукти са сходни, като вкус и двата ви ви изстрелят в космоса на удоволствията, а като усилия ще ви костват... почти нищо!

Нека всички зайци започнат да завиждат СЕГА :)

Морковена торта с крема сирене и сметана

2 ч.ч. моркови
2 ч.ч. брашно
2 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. орехи
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. канела
300 г сирене "Крема"
200 г пудра захар
300 мл. течна сметана
1 ч.л. ванилия

Начин на приготвяне:

Най-напред се приготвя сместа за блатовете. За целта яйцата и захарта се разбиват в дълбока купа. Към тях се прибавят олиото, прясното мляко и предварително смесените и пресяти брашно, бакпулвер и канела. Продуктите се разбиват до получаването на гладка смес. Към нея се прибавят настърганите моркови и натрошените орехи.

Сместа се разбърква и се разделя на 3 или 4 равни части.

Те се изпичат поотделно в кръгла тавичка, покрита с хартия за печене. Щом блатовете са опечени и охладени, се приготвя крема за морковената торта.

Кремът се приготвя като се разбиват сиренето "Крема", течната сметана, пудрата захар и ванилията.

С крема се намазват блатовете и се слепяват, като се ставя малко количество крем, с който тортата се намазва отгоре и отстрани.

Встрани може да се полепят смлени орехи за декорация, а също блатовете могат да се сиропират със захарен сироп, получен от сгъстяването на равни количества захар и вода.

Преди да се разреже, тортата е добре да се остави в хладилник за няколко часа да стегне.

Канелен кекс с моркови, орехи и глазура

1 к.ч. брашно
1 яйце
1 к.ч. моркови
1 к.ч. захар
1/2 к.ч. прясно мляко
1/2 к.ч. олио
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
100 г орехи
125 г сирене "Крема"
50 мл. течна сметана
6 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Яйцето и захарта се разбиват в дълбока купа. Към тях се прибавят олиото, прясното мляко и предварително смесените и пресяти брашно, бакпулвер и канела.

Продуктите се разбиват до получаването на гладка смес. Към нея се прибавят настърганите моркови и натрошените орехи.

Сместа се разбърква и се изсипва в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене. Канеленият кекс с орехи и моркови се пече в предварително загрята до 180 градуса около 40-50 минути.

След като е готов, се оставя за кратко да се охлади, а след това се намазва с глазура, получена от пасираните сирене "Крема", течна сметана и пудра захар.

 

Най-четените