5 бири, които трябва да опитате тази есен - селекция на Webcafe.bg | webcafe.bg
Webcafe

5 бири, които трябва да опитате тази есен - селекция на Webcafe.bg

Webcafe
06.10.2017, 19:28 (обновена 08.10.2017, 22:26)
Халбите

Снимка: © Ирена Игнатова

По повод Деня на предприемача от хипермаркети МЕТРО ни поставиха една нелека задача - да пием бири.

Като част от отпразнуването компанията пуска по улиците на София и емблематичния ретро трамвай, в който не само можете да се качите, но ако го снимате, имате възможност да спечелите и вечеря за двама.

В една делнична вечер потърсихме заведения в близост до трамвайни релси в опит да ви препоръчаме пет нетрадиционни бири, които да опитате. Така в скромен екип от трима души се появихме за изненадваща дегустация в „Халбите" на улица „Три уши", които работят с МЕТРО.

След тежки тестове, акомпанирани с традиционни немски наденички и (по)лучени кръгчета, се спряхме на пет фаворита, които препоръчваме да опитате сред голямата палитра бири, предлагани във веригата заведения.

Въпреки неанонсираното ни пристигане, управителката на бирарията успя да отдели време и да ни разкаже подробно за всички бири, от които пожелахме да отпием, което позволява ревюто ни да не се състои само от изрази като „светла, мътна бира с леко сладникав вкус".

След няколкочасово дегустиране и леко повдигнат градус на настроението, ето кои пет бири подбрахме за вас:

Weihenstephan Fest


Започваме с един много очевиден избор - бирата се продава само три седмици в годината. Вари се през март специално за Октоберфест. Фест бирите са специални - те се приготвят за празника и когато я варят, дори настроението им е такова, фестивално, трябва да направят най-хубавата бира специално за празника.

Тя е по-силна от обикновените бири - 5,8%, т.нар. сезонен лагер, много приятна класическа светла бира. В „Халбите" я предлагат наливна и за по-автентично ви препоръчваме да си я поръчате директно в еднолитрова халба. През останалото време на годината можете да попадате и на други предложения от Weihenstephan, сочени за най-старата пивоварна в света.

Kwak


От посещението си разбрахме, че всяка бира си идва с чашата и то не само по визуални причини. Според температурата, която трябва да държи, според това дали трябва да се подсили ароматът, да се разгазира по-бързо и колко пяна трябва да остави, различните видове бири предлагат различни видове халби. А една от най-любопитните халби, от които можете да пиете бира, е тази на Kwak.

С колбовидна форма, на дървена поставка и с обло дъно, което не може да се застопори на масата, заради което и специалната поставка. От нея можете да пиете и директно заедно с дървената поставка, и ако я отделите от нея. Още нещо - почти невъзможно е да я налеете без да се образува пяна. Чашата е проектирана от Паул Квак в началото на XIX век специално за кочияшите.

Една от емблематичните белгийски бири, Kwak, е с 8,4% алкохолно съдържание, тъмночервен цвят и мек вкус.

Westmalle Triple


Това е още една белгийска бира, отново в много красива чаша (белгийците ги бива в това), но с една особеност - бирата е трапистка. Трапистките бири са произведени от или поне под контрола на трапитските монаси, които са католически орден, спазващ много по-строго правилото на Свети Бенедикт. Тъй като според монашеските правила не се изисква въздържание от алкохол, някои трапистки абатства разполагат със собствени пивоварни, в които се произвежда прочутата трапистка бира.

В наши дни действащи са 12 трапистки пивоварни: шест в Белгия (Westmalle, Westvleteren, Chimay, Rochefort, Orval и Achel), две в Холандия (La Zundert и La Trappe), и по една във Франция (La Mont des Cats), Австрия (Engelszell), САЩ (Spencer Trappist Ale) и Италия (Tre Fontane).

В „Халбите" продават пет вида трапистки бири. Спокойно бихме ви препоръчали да опитате и петте, но все пак ще се спрем на Westmalle Tripple. Светла силна бира със златист цвят и впечатляващ алкохолен градус от 9,5%. Бирата преминава вторична ферментация в бутилките в продължение на три седмици. Типично за трапистките бири, и тази е с повече калории, за да бъде по-хранителна за монасите, спазващи строг пост.

Schneider Weisse Tap 6


Това е една доста класическа вайсбок бира, а рецептата й е непроменена от 1907 година насам. Георг Шнайдер и фамилията му придобиват старата мюнхенска пивоварна „Weisses Brauhaus" през 1872 година и получава лиценз за производство на бира от баварския крал Лудвиг II.

По това време чешките лагер бири все повече превземат пазара в Бавария и, за да се възроди класическите за региона вайс бири, Георг Шнайдер започва да събира стари рецепти и да ги вкарва в производство.

Schneider Weisse Tap 6 е създадена от съпругата на внука му Георг Шнайдер Трети, която поема пивоварната след смъртта му и е една от най-хубавите в колекцията на марката и до днес. Тя е с 8,5% алкохолно съдържание, тъмнорубинен цвят и силни плодови нотки.

Наш'то пиво


Това е българска крафт бира. Малко е трудно да се даде цялостно определение на крафт бирите, но да кажем, че те по-скоро се произвеждат в малки пивоварни, които не са част от големите корпоративни производители. Често са по-скоро с елемент на експерименталност, с различен вкус във всяка партида и в по-ограничени количества.

Наш'то пиво е бира правена за „Халбите" и не може да бъде опитана в друго заведение. Произведена е от „Ромбус"- микропивоварна в Пазарджик, собственост на Стойчо Пампов и Габриела Стайкова, които варят бири от 2012 година.

Рецептата, по която се приготвя Наш'то пиво се сменя на няколко месеца. В момента това е пейл ейл (традиционна за Англия светла бира) с мандаринов хмел.

Oще: kwak  schneider weisse tap  westmalle triple  бирария халбите  ден на предприемача  метро  селекция бира  халбите 


Още от Web, сол и алкохол