Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-добрата компания на уискито

Опитайте със сирене, плодове и шоколад
В палитрата със сирена безпогрешно присъстват също козе, Гауда, както и задължителното синьо сирене
Стриди, поляти с Bowmore е перфектна комбинация
Колкото повече какао, толкова по-добре
що е то foodpairing и има ли почва у нас

Уиски със фъстъци, и от време на време бадеми, нали така беше... Само че Ерол от „Уикеда" не е бил съвсем прав да възпява първородния грях, с който започва всяко уважаващо себе си парти според тукашните нрави.

Ядките и уискито не се връзват особено, ако питате по-вещите в занаята, поради една проста причина - ядките запушват вкусовите рецептори на езика и удоволствието от питието се губи. А това далеч не е целта.

За много хора консумацията на уиски върви най-вече самостоятелно (или с малко лед в зависимост от предпочитанията), а на съчетанието с храна се гледа подозрително. Не смятайте уискито за десертно питие, напротив, то може да се сервира с предястия, а също така и с основни ястия.

Културната традиция на „течното злато" познава невероятни комбинации, които все повече набират популярност и се оформят като отделна приложна дисциплина - т.нар. foodpairing.

Докато водещи ресторанти разработват 5-степенни менюта, свързани с градацията в алхимическата таблица на уискито, може да откроим два основни принципа на гурме консумацията на доброто старо малцово уиски и популярните му блендове.

Първо, колкото по-силно е питието, толкова по-силна като вкус храна му подхожда - и обратно. Ако в чашата ви има уиски с мед или карамел, замислете се за печена патица с мед и портокал - няма да сгрешите. Ако сте избрали традиционното от остров Айла шотландско опушено уиски, потърсете пушена сьомга или пушено сирене, с които да го съчетаете. Колкото до набиращите скорост японски производители - не е учудващо, че продуктите им се допълват със суши.

Второ, най-добре е да подберем продуктите и ястията, с които традиционно уискито е консумирано. Има много различни храни, с които може да подсилите вкуса на малцовата си напитка, затова ви предлагаме най-известните комбинации. Колкото до ядките - позволено е да се консумират само с уиски - коктейли.

Сирене

В някои райони на Шотландия, където се приготвя прочутото опушено уиски, напитката върви с опушено сирене. Например тръпчивото Laphroaig е идеално с по-тежко сирене като Чедар или Рокфор. По-сладките видове като Glenmorangie опитайте с меко сирене, например Бри или Ементал. В палитрата на комбинация със сирена безпогрешно присъстват също козе, Гауда, както и задължителното синьо сирене. Няма да сбъркате, ако подготвите и фондю от сирена и ги поднесете с Ardbeg.

Морски дарове и риби

Островните уискита или тези, които се дестилират близо до бреговете, се комбинират с всичко, което може да се хване в морето. Стриди, поляти с Bowmore е перфектна комбинация, която се предлага като деликатес на остров Айла. На островите Оркни сервират омари с двете местни уискита Highland Park и Scapa.Няма да сбъркате,ако поднесете пушена сьомга с Old Pulteney, Tobermory или Talisker. Стек от туна си пасва с добре със сухи на вкус малцове, отлежали по-дълго в екс шери бъчви.

Шоколад

О, да, уиски и шоколад е прекрасна комбинация, особено подходящ е тъмният шоколад. Тук принципът е: колкото повече какао, толкова по-добре. Отлежалите вариации на Dalmore , Glen Grant ,Glenlivet, Ancnoc и Glenfiddich са перфектни за комбинация с тъмни шоколади, а по-деликатните блендирани уискита като Gold Label на Johnnie Walker и Haig Club, и малцовите Auchentoshan и , могат да се съчетаят с бял или млечен шоколад.

В Шотландия има рецепти за шоколадово суфле, а за типични десерти като тиквен пай се препоръчва консумация с Balvenie или Macallan. Според някои американски привички уискито върви идеално с ванилов сладолед, а какво по-приятно от комбинация с ръжените варианти на Hudson, Bulleit или Basil Hayden..

Плодове

Плодовите на вкус уискита естествено се връзват най-много с плодове. Ябълките и крушите са отличен избор за уискита от района на Спейсад, както и за типични шотландски блендове.

Екзотичните и цитрусовите плодове, въпреки че не са характерни за географските домове на уискито могат да се съчетаят с уискита от япония и тайван. Makers Mark наблягат на ягоди, поръсени с черен пипер. Макар за звучи странно, тази комбинация просто „отваря" сетивата за уискито.

Месо

Американският бърбън и тенеси уискита по традиция се консумират със свинско месо или пиле на грил. Там е измислена и една от най-добрите барбекю маринати за свински ребърца - кетчуп, соев сос, звезден анасон,мед и бърбън. А макар и буквално Wild Turkey отива на печено пуешко, поднесено с бърбън сос.

Книги

Макар, че книгите са храна за ума, те чудесно се комбинират с уиски. Може би е малко известно, но Оруел написва „1984" на отдалечения остров Джура и до ден днешен местните жители твърдят, че страниците на ръкописа се „поглъщат" по-лесно с едноименното уиски. Writer's Tears пък е съвременна ирландска интерпретация на уиски, отдаващо почит на плеяда ирландски творци.

След като разкрихме любимите храни на уискито, остава да кажем само, че демонстрация на food-pairing ще има в рамките на четвъртия Уиски Фест София.

В рамките на три дни - от 30 октомври до 1 ноември, гостите на фестивала ще имат възможност да опитат над 220 различни вида уиски, разпределени в 27 щанда, да се срещнат с лектори и посланици на уиски марки от цял свят. Майсторски класове, единствени по рода си дегустации, 3 пура щанда и още много изненади очакват посетителите.

 

Най-четените