Новият дом на виното е МЕТРО | webcafe.bg
Webcafe

Новият дом на виното е МЕТРО

Марина Стоименова
06.12.2017, 16:17 (обновена 07.12.2017, 16:23)
вино, винена селекция, мацка с вино, жена с чаша

Снимка: © Pixabay

Там ще намерите вината на 66 български и над 200 чужди изби

Опитвали ли сте най-известното вино от Австрия - Грюнер Велтлинер? Това е бяло вино, примесено с цитрусови плодове или бял пипер, което е чудесно за рибни ястия. А бихте ли пробвали младо вино от унгарския бял сорт Иршай Оливер, ако знаете, че естествено ниската му киселинност и аромати го правят изключително пивко и подходящо както за летните жеги, така и за зимни вечери с пикантна храна?

Ако искате да предизвикате себе си, едно от най-добрите места за това са магазините на МЕТРО, където от края на ноември вече се предлагат повече от 1100 винени приказки в бутилки от над 20 държави.

Освен обичайните дестинации в Европа като Испания, Франция, Италия, Австрия и Германия, в 11-те магазина в страната вече можете да опитате и вина от Северна и Южна Америка, Африка, Австралия.


По този начин винената листа на МЕТРО сериозно увеличава своята дължина, като асортиментът включва продуктите на 66 български и над 200 чужди изби.

В селекцията на МЕТРО ще намерите и бутилки от малки родни и чужди винарни, селектирани по качеството от винените специалисти на веригата. С тази политика МЕТРО продължава своята подкрепа за малкия бизнес, която започна от секторите „Плодове и зеленчуци" и „Месо".

Винените щандове на МЕТРО ще бъдат редовно обновявани и с нови сезонни предложения и от по-екзотични региони.

Ако побързате, може да се запасите и с младото „Божоле нуво", което излиза всяка година в третия четвъртък на ноември, след като е настъпил краят на гроздобера във френския регион Божоле (Бургундия). Факт, че то е доста популярно, но и разликата в цените му е впечатляваща.

За по-лесно навигиране сред богатия избор, вината в магазините от веригата са разделени на сектори, от които да изберете бутилка пенливо, специално, бяло, червено или розе.

Изборът на вино обаче изобщо не е лесно занимание, затова и в 11-те обекта на МЕТРО из страната ще можете да разчитате на специалисти, които да ви консултират.

И въпреки че е чудесно да можете да се доверите на сомелиер, никога не пречи и вие да сте подготвени с някои параметри, които биха ви улеснили при избирането на правилната бутилка. Става дума за елементарни ориентири, които дори клиентите, не приемащи себе си за ценители, е добре да знаят, когато пазаруват вино.

Първото и основно правило е, че хубавото вино не се избира по цена.

Нека не ви хрумва, че ако бутилката е по-скъпа от останалите, това непременно ще означава, че ще пиете нещо, което ви допада. Всеки сорт, всяка изба и всяка бутилка вино се отличават със строга индивидуалност и е въпрос на известен опит да изберете онова, което лично предпочитате или е подходящо за съответната ситуация.

След като забравите за избора по цена, забравете и за избора по възраст.

За разлика от други алкохолни напитки, виното не се избира по старост.

Има безкрайно много случаи в които младото вино е по-хубаво от по-отлежалото. Най-общо масовите вина се пият една до две годни след бутилиране за белите и две, до три години - за червените. Наистина някои висококачествени вина, съхранявани по специална технология, могат да се пият и от три до 10, че и повече години след бутилиране, но нека това не ви служи като ориентир, когато пазарувате вино за собствената си трапеза.

И все пак онова, което определено може да ви е компас в пазаруването, е годината на производство.

Ако сте чували от специалисти или производители, че 2016-а година е много добра до отлична за белите вина и розетата и изключително добра за червените вина от България - доверете им се. В крайна сметка виното зависи от реколтата и от климата - прекомерните жеги, студ или изобилен дъжд могат да се отразят негативно върху някои сортове.

Винаги, когато избирате вино, четете етикета от задната страна на бутилката.

Повечето вина имат подробни описания на вкуса си: какви плодови нотки съдържат, какъв е послевкусът им, колко време и как са отлежавали. И не на последно място: от кой регион и от коя държава е произходът им.

Обърнете внимание и на печатите и наградите, отбелязани на етикета, но не им се доверявайте напълно, защото на пазара има стотици хубави вина, които не отбелязват наградите си шумно на етикета.

Изборът на вино е изкуство, и като всички изкуства, се нуждае от практика.

Затова не се опирайте само на познатите марки и сортове, а се отдайте на експерименти и опитвайте, докато намерите любимия си вкус.

За настъпващата зима, обърнете внимание на италианския сорт Долчето Д'Алба от региона на Пиемонт, който се отличава с плътен рубинен цвят, ниска киселинност и виолетови оттенъци на цвета. Опитайте и испанския сорт Менсия, който в региона Биерзо отлежава в бъчви от американски дъб и както всяко червено вино, може да се консумира с ястия от червени меса.

Забавлявайте се с вкусовете.

Виното заслужава положителното ни отношение, а инвестицията на време и внимание при избора му със сигурност ще ви се отплати с приятно, а защо не и с незабравимо, изживяване.

Oще: metro  божоле  вина  винарна  винарска изба  винена селекция  вино  дегустация  метро  младо вино  отлежало вино  сортове вино 


Още от Web, сол и алкохол