Експерти от цял свят ще оценяват балкански вина в София | webcafe.bg
Webcafe

Експерти от цял свят ще оценяват балкански вина в София

Ясен Бориславов
13.06.2012, 10:25 (обновена 13.06.2012, 20:22)
Бъчви за вино

Около сто винарски изби от всички балкански страни плюс Унгария се представят в Гранд хотел "София"

Най-големият винен форум на Балканите (The Balkans International Wine Competition - BIWC) започва утре, 14 юни, в Гранд хотел "София" и ще продължи до неделя, 17 юни. Около сто винарски изби от всички балкански страни плюс Унгария ще покажат своите вина.

Това е първото му издание и амбицията на организаторите е той да се провежда всяка година. В първите два дни много авторитетно международно жури от 20 изявени винени журналисти и експерти от цял свят, между които четирима Masters of Wine ще оценят над 400 проби, включени в състезанието и ще присъдят награди в пет категории - бели, червени, розе, пенливи и десертни вина. Създадената миналото лято Българска винена академия също ще връчи своя награда на най-доброто от показаните вина след собствена селекция.

В събота и неделя програмата на форума предвижда открити дегустации, а също лекции и майсторски класове на теми, свързани с технологии, характерни местни сортове и търговски стратегии. Пол Ливърсидж, MW от Швейцария ще обясни какво кара азиатците от Китай и Хонконг да купуват скъпи вина от известни марки и какви са разликите между тези два пазара.

Ивана Симяновска от Македония ще представи местния сорт Вранец, Иса Бал, най-добър сомелиер на Европа за 2008, ще разкаже за турските вина, а Константинос Лазаракис, MW ще говори за настоящата и бъдеща слава на гръцките вина. Предмет на отделни лекции ще бъдат също вината от Словения, Хърватска и Сърбия, както и интригуващи всеки винен търговец и производител теми като "Дефектите във виното и техните причинители", "Значението на винената листа за успеха на ресторанта", "Как се прави успешна сделка с голяма верига супермаркети", "Ролята на етикета за успеха на виното", "Винените блогъри", "Винена дипломация чрез социалните мрежи", "Как се пробива на нов ключов пазар", "Как се прави успешен винен туризъм" и т.н. С жив интерес се очаква и майсторския клас на д-р Карълайн Гилби, MW от Великобритания на тема "Изгряващи звезди от Балканите".

"На Балканите всяка отделна страна се стреми сама да се наложи на световните винени пазари, но това е много трудно и затова преценихме, че ако обединим усилията си, ще имаме повече шансове за успех", обяснява Галина Нифору, винен консултант от България и директор на BIWC.

Според нея балканските винарни със своите 1,8 млн тона годишно производство обединени биха представлявали петата велика винена сила в света след Франция, Италия, Испания и САЩ. Освен това организаторите на форума са убедени, че много от типичните местни балкански винени сортове биха се радвали на траен интерес, ако бъдат показани и рекламирани пред света по подходящ начин.

В същото време трябва да се припомни, че въпреки древната си винарска история балканските страни никога не са диктували световната мода в тази сфера. Дори и най-добрите местни образци са си оставали част от екзотичната периферия на винарска Европа.

Явно амбицията на винарския форум е да ги извади от анонимност.

Oще: балканите  вино  дегустация  селекция  форум 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.