Среща на върха: Masters of Wine на масата на Капитана | webcafe.bg
Webcafe

Среща на върха: Masters of Wine на масата на Капитана

webcafeAd блок
12.06.2019, 11:00 (обновена 13.06.2019, 13:16)
masters of wine

Преживяването на масата на Капитана беше истински висш пилотаж по остроумие, сладкодумие и усещане на живо какво се крие зад понятието joie de vivre

В целия свят има едва 380 избраници, които притежават привилегията да сложат титлата Masters of Wine пред името си. И това не е случайно. За да се сдобият с нея - а тя се равнява на титлата доктор в академичните среди - всички те са преминали строгия подбор на изключително сериозно 5-годишно образование по винена култура, включващо разнообразна програма по бизнес, производство, история, химия и още много съставки, които превръщат обикновения сомелиер в Master of Wine.

Кой е Captain Cook?

За любителите на истински високата кухня, определение за което са качествени пресни продукти, приготвени по начин, който изважда напред натуралния им вкус, Капитанът отдавна е близък познат. Нещо като "член на семейството", както го описва един от 100-те редовни посетители, създали неформалния "Клуб на Капитана".

Прясна риба от Средиземно и Черно море, стриди от Нормандия, миди Вонголе и снежен кралски рак си делят вниманието с телешко от породата кобе, блек ангъс и най-вкусното свинско месо Пата негра, а това което ги обединява, е виртуозното им изпълнение на барбекю.

Тайната е в качеството на продуктите, барбекюто с бели въглени и авторските сосове. За тях се разказват легенди, но и най-добрите разказвачи не могат да пресъздадат усещането, когато ги опитвате.

Защо се срещнаха?

Masters of Wine  от цял свят пристигнаха в София като членове на престижното жури на Балканския фестивал на виното. Хубавото вино и вкусната храна за всеки от тях са не само професия, но и хоби, затова извън конкурсната програма, те се събраха на официална вечеря, на която да изпробват специална селекция регионални български вина.

За целта потърсиха най-добрия ресторант в града, който да се ангажира с нелеката задача да състави авторско меню, подходящо за отделните вина. Взискателните небца на мастърите на виното се спряха на Captain Cook, който с удоволствие домакинства специалната вечер.

С какво се храниха и какво пиха?

Започнаха с ефирно на вкус бяло вино с добра киселинност и аромат на бели цветя, отключен от микс зелена салата с морски дарове. Преминаха през розе с цвят на светъл корал от провансалски тип в акомпанимент на прясна риба тон татаки със сос трюфел, бавно и с наслада продължиха с гъши дроб с карамелизиран ананас в комбинация с червено вино с едва доловим вкус на шоколад, за да достигнат до основното блюда - телешко от породата блек ангъс, подкрепено от червено вино с изявени танини и послевкус на сини сливи.

За десерта - френска нуга по оригинална рецепта на шеф Седрик Гроле, мастърите  си позволиха да изневерят на виното и се насладиха на специалния дижестив на Капитана.

Какво си казаха?

В основата на добрата винена култура е добрата трапезна култура, която от своя страна включва забележителна обща култура, с която се отличават всички Masters of Wine.

Затова и преживяването на масата на Капитана беше истински висш пилотаж по остроумие, сладкодумие и усещане на живо какво се крие зад понятието joie de vivre. Много страници няма да ни стигнат да преразкажем всички истории на масата, затова ще ви споделим само 6 прилики между виното и живота, които "дестилирахме" по време на вечерята на Masters of Wine.

6 прилики между виното и живота

1. Става по-добро с времето

Животът е като виното - с годините става с по-изявен вкус.

2. Пробужда всички сетива

Виното, също като важните и стойностни хора в живота ни, предлага много повече, отколкото се вижда на пръв поглед.

3.  Бавно, плавно и още по-бавно

Хубавите неща и хубавото вино се консумират бавно, за да ги усетим дълбоко.

4. Дишането

Вино става още по-хубаво, ако го оставим да подиша, животът също - ако си дадем време да поемем дълбоко въздух и да се вслушаме във вътрешното си аз.

5. Споделеното удоволствие

Виното винаги е било социална напитка и то като животът е по-вкусно, когато е споделено с приятели.

6. Не винаги скъпото е най-доброто

И виното, и животът са по-вкусни, ако не робуваме на марки, а следваме собствения си вкус.

Oще: captain cook  masters of wine  български вина  винена култура  вино  капитан кук  клуб на капитана  миди вонголе  пата негра  прясна риба  стриди  хубаво вино 


Още от Web, сол и алкохол