Ще изчезне ли дюнерът от Европа? | webcafe.bg
Webcafe

Ще изчезне ли дюнерът от Европа?

webcafeLifecafe
01.12.2017, 16:38 (обновена 04.12.2017, 13:22)
дюнер

Снимка: © Getty Images

Фосфатите могат да съсипят бизнеса на дюнерджиите

Едва ли някой си прави илюзии, че сочният дюнер е една от най-здравословните храни. Мазни сосове, мазно месо, изобщо - твърде много месо... досега това бяха основните притеснения на хората, които избягват да консумират една от най-популярните улични храни.

Скоро обаче дюнерът може да се окаже под заплаха от изчезване на територията на Европейския съюз заради друг проблем: фосфатите. Това са соли, които се използват като добавки не само в месото за дюнери, но и в много колбаси и наденици, захарни изделия, безалкохолни напитки, рибени консерви и всевъзможни други хранителни продукти.

Освен че задържат водата в месото, фосфатите са важни за хранителната индустрия и заради други "предимства" - повишават теглото на готовия продукт, правят сухото или замразено месо да има по-вкусен и по-представителен вид.

Изследване от 2012 г. обаче показва, че колкото по-висока е концентрацията им в консумираната храна, толкова по-вредна може да стане тя за сърцето, бъбреците и кръвоносната система.

Прекомерното приемане на тези вещества може да увеличи риска от сърдечен удар или инсулт. Повишава се и опасността от остеопороза заради разтварянето на калция от костите. Отново - това важи само при твърде голям прием на фосфати.

Добавянето им в хранителните продукти отдавна е разрешено в страните в Европа и се регулира с позволени лимити.

Това, което досега оставаше извън регулация, обаче беше съдържанието на веществото в суровото дълбоко замразено месо - за него нямаше изрични правила. А именно то се доставя в повечето заведения за улична храна.

ЕК излезе с предложение да се даде разрешение за допустимост на фосфатите в месата за дюнерите, но Комисията по здравеопазване в Европарламента под натиска на "Зелените" и Социалдемократите отхвърли това предложение.

Окончателното решение за месото ще трябва да бъде отложено.

Причината е, че европейската служба за безопасност на храните все още прави проучване, което трябва да установи дали са верни откритите данни, че фосфатните добавки са опасни за здравето. Ако рисковете се докажат, забраната за използването им ще се отнася за всички хранителни стоки, не само за дюнерите. Резултатът би трябвало да е ясен до края на 2018 г.

Едва след него ЕП ще поднови гласуването за месото. Дотогава всичко остава по стария режим.

Дюнер-кебапът е сред най-известните храни от турската кухня. Най-общо - представлява блюдо от парчета кълцано месо, които се пекат на пластове върху вертикално разположен шиш. Първоначално дюнерът се е правил с овче или агнешко , но през последните десетилетия стават по-популярни сандвичите с говеждо или птиче месо, с добавени зеленчуци.

Приготвянето на печено месо на шиш и сервирането му в хлебче или тестен "джоб" има дълга традиция в азиатската част на Турция. Дюнерът започва да се предлага в Истанбул през 40-те години. Европейският му вариант става популярен най-вече в Германия през 70-те, като храна, привнесена от турските мигранти - гастарбайтери.

В днешно време дюнерите са сред най-популярните фаст-фууд удоволствия в страната. Затова сега възниква сериозен спор "за" и "против" евентуалната забрана на фосфатите в месото.

По данни на Bild - 80 процента от дюнерите в Европа се произвеждат в Германия, при близо 500 тона дневна консумация на територията на ЕС.

Почти във всички случаи, месото се доставя замразено. Ако се стигне до рязка промяна в бизнес модела, под заплаха могат да се окажат над 100 000 работни места.

Евродепутатът Ренате Зомер от Християндемократическата партия обвини опозицията в насаждане на паника - според нея средният гражданин на ЕС приема толкова фосфати за една година, колкото наведнъж от 1,5-литрова бутилка Coca Cola.

В момента всяка страна в ЕС има своя система за регулиране на суровите замразени меса. В Германия употребата на фосфати в дюнерите не е забранена, за разлика от Чехия например.

"Берлинер Цайтунг" цитира един от големите производители на дюнери в германската столица - Ремзи Каплан - според когото браншът вече търси алтернативи, така че да предлага храната без добавен фосфат. Ако се стигне до решение за пълната забрана на дюнерите обаче, доставчиците са готови на протести.

Технически, все още няма заместител за ползването на този вид вещества в дюнерите.

Противниците на фосфатите обаче посочват, че докато не се предприемат радикални мерки, индустрията никога няма да намери мотивация, за да потърси адекватен и безопасен вариант за решение.

Разбира се, веществото не може да бъде опасно за здравето, ако човек се храни с балансирана диета. Проблемът засяга най-вече хората, които консумират твърде много фаст фууд. Именно те съдържат особено много фосфати.

Oще: дюнер  замразено месо  какво съдържа месото на дюнера  как се прави дюнер  кебап  месо за дюнер  печено месо  пилешко  сурово месо  фосфати  фосфатни добавки  хранителна индустрия 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

6 Nikkor | 02.12.201720:43

Нещо на ислямофобия ми намирисва. Шъ забранявате дюнера, мамка ви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

5 TheRock | 02.12.201712:53

Аз слагам и 15% шилешко за сметка на свинското.
И през седмица свалям суджуците и го сплесквам с точилката, така става плоски.
Подправките са същите, но слагам и малко сушени люти чушлета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

4 скучко | 02.12.201710:25

ВиК, правя ги така: Свинско месо, шарено-60% ; Телешко, шол-35%; сланина-5%. Подправки-сол, черен пипер, кимион смлян, праз по желание, чубрица също. Смилаш сичко това, слагаш червото на фунийката на месомелачката и пълниш. През 15-20см. усукваш червото и продължаваш. Увисваш ги на терасата високо горе ,без пряко слънце да се ветреят и нагъваш ,кеф ти суров, кеф ти пържен или на скара. Задължително с цървено вино. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

3 VK | 02.12.201708:46

Според проучване в Шотландия, натриевият полифосфат в инжектираните меса съкращава живота със средно 30 години
____________________
Интересно, що се е увеличила продължителността на живота, ми не е станала 20-30 години, в последно време???
И що расте, ами не намалява, като маа населението дюнери и меса със фосфати?
А, и още едно питане - абе , всите разбирачи, дето само "чисто месо" ядете, как си правите суджуците ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

2 straight | 02.12.201701:00

Не зная за фосфатите в месото...но мексиканското бурито по същество си е дюнер. Само че не е произхожда от Турция и съществува доста преди 40те години на 20ти век. В различните си модификации е с майонеза, месо и зеленчуци. Та, нищо ново под Слънцето, със или без фосфати.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 01.12.201717:39

Според проучване в Шотландия, натриевият полифосфат в инжектираните меса съкращава живота със средно 30 години, слагат го защото инжектираната вода без него би изтекла, а така ви продават вода, на цената на месо. Но чорбаджиите от месопреработвателния бизнес никога не ядат меса с фосфати, за тях си правят от чисто месо.

Не са ли за разстрел, шмекерите безскрупулни?
   

оценка

+1 -0