Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Di Vino.Taste всеки ден

Всеки производител участва в Di Vino.Taste с до 7 вина, а посетителите имаха пряк контакт с хората, които стоят зад всяка една от участващите български изби и се запознаха с концепцията и философията за отделните вина Снимка: Di vino
Всеки производител участва в Di Vino.Taste с до 7 вина, а посетителите имаха пряк контакт с хората, които стоят зад всяка една от участващите български изби и се запознаха с концепцията и философията за отделните вина

През уикенда посетих форума на българското вино Di Vino.Taste.

Исках да дегустирам и открия нови и интересни вина и да видя хората, които представляват тази индустрия в България.

Аз съм любител и ценител на виното, но нямам никакви претенции, че разбирам или още по-малко, че имам сомелиерски познания и възможности.

Опитвам и употребявам и се наслаждавам на вино ежедневно.

Признавам си, че доскоро избягвах да купувам българско. Причините бяха много, малък избор, проблеми с качеството, недостатъчно информация и др. Но през последните 7-8 години във винопроизводство са инвестирани сериозни средства и има сериозен прогрес и в качеството и в разнообразието и виното ни отново се нарежда сред най-добрите в света.

Този текст обаче не е за реклама на българското вино.

На пазара има 40 български производители и близо 40 вносители на вина от цял свят и има добър избор.

В диапазона между  8 и 15 лева може да се купи много прилично вино, а за не много повече пари и по-висок клас.

Затова според мен сега е идеалният момент за изграждане на винена култура в България, каквато, за съжаление, няма.

Българският "концентратен" модел продължава да действа на пълни обороти. Ракията и салатата - част от ежедневието ни.

През лятото имаше едно тв предаване, в което популярни личности готвеха един за друг и пиеха.

Основно ракия, водка, мастика и т.н. Вино малко, без да е селектирано, ей така - да го има на масата, ако някой случайно поиска или "за жените".

Трагедия.

И това са тези, които ни представят като елит.

Представете си какво се случва по домовете.

Лошото е, че и в повечето заведения трудно може да се намери добра селекция от вино. Изключения има, но те все още са много малко.

Мисля, че вина за това имат и производителите и вносителите на вино. Кризата е притиснала всички и вероятно нивата на продажбите не са с впечатляващи размери, но трябва да се работи за създаването на винена култура.

И заради това форуми като Di Vino.Taste са много важни и необходими.

2500 души за два дни са посетили изложението.

Необходими са много повече, защото виното е култура, а ние имаме нужда от повече такава.

 

Най-четените