Не пропускайте DiVino.Taste 2012. Присъствието е задължително | webcafe.bg
Webcafe

Не пропускайте DiVino.Taste 2012. Присъствието е задължително

Стоян Георгиев
14.11.2012, 09:58 (обновена 14.11.2012, 10:41)

1 от 4 снимки Назад Напред

DiVino.Taste

Снимка: © DiVino

Иначе, просто ще съжалявате

На 17 ноември (събота) в Централния военен клуб в София започва второто издание на изложението на българските винопроизводители DiVino.Taste. Любителите на виното ще имат възможност да дегустират някои от най-хубавите вина на българските изби.

Изложението дава възможност на всеки посетител да се запознае отблизо с концепцията и философията на всеки един винопроизводител и лично да се увери в качеството на дегустираните вина.

DiVino.Taste се проведе за първи път през 2011 г. и безспорно се превърна в най-големия форум за качествените български вина.

Миналата година във Военния клуб се събраха 37 от най-добрите български винопроизводители, които представиха отбрани вина пред близо 3000 гости.

Освен традиционната изложбена част, второто издание на Divino.Taste ще предложи и богата програма от лекции и майсторски класове. Това е чудесна възможност за обогатяване на винения кръгозор, както за прохождащите в необятния свят на виното, така и за по-напредналите.

В първия ден от Divino.Taste Вили Гълъбова ще запознае начинаещите с историята, генетиката и поведението на класическите винени сортове в лозето и в избата.

Когато става дума обаче за българска винена идентичност темата е мавруд, гъмза, рубин и широка мелнишка лоза. Вили Гълъбова ще представи и традиционните за България сортове - и любопитни факти, като например защо в Холандия има клуб на любителите на сорта мелник.

За уникалните местни сортове, но вече в световен мащаб ще говори и Яна Петкова в първия ден на Divino.Taste 2012. Богатството и разнообразието на тероарите по света ще проличат в дегустацията на десет различни местни сорта.

Във втория ден на форума Ефросия Благоева ще открехне вратите към съвременния динамичен начин на живот, съчетан с удоволствието от храната, любовта да споделяш и насищането на разнообразни вкусове и комбинации в миниатюри на кулинарното изкуство. На тази лекция ще бъдат предложени класически и по-нестандартни комбинации между прочутите в Испания тапаси и вино.

Идеята за идентичността на виното е силно застъпена в тазгодишното издание на Divino.Taste. Все още единственият Master of Wine на Балканите Константинос Лазаракис ще направи интригуваща обиколка из тероарите на Бургундия, които са най-добрият пример за типичен облик и идентичност на определен тип вина. Едва ли има друга област в света, където даден сорт да олицетворява по толкова категоричен начин съответно място и стила на виното, както това става в Бургундия с пино ноар.

Руи Фалкао, един от най-известните португалски винени журналисти и лектори, ще разгледа в своя майсторски клас емблематичните подсилени вина от Порто и Мадейра, в тяхното специфично очарование и характер. Споменете ли Португалия, това са вината, които веднага изникват в съзнанието.

Като потребители на вино, на всички ни се е случвало да се замислим как биха изглеждали вината от актуалната реколта, да речем след шест или повече години. За реколта 2012 в България все още можем да правим само догадки. За реколта 2006 вече можем да съдим от разстоянието на изминалите шест години.

По време на майсторския клас Divino ретроспекция - 2006 Ясен Захариев ще направи преглед на последната реколта преди присъединяването на България към ЕС. По време на лекцията ще бъдат дегустирани едни от най-добрите бели и червени вина, произведени през 2006 г. у нас. Ще се опитаме да разберем дали действително тази реколта е била с доста по-добро качество от средното за предходните години, както смятаха тогава производителите.

По време на DiVino.Taste 2012 ще бъде направена и още една ретроспекция, но този път само на текущата 2012. Класацията на най-добрите десет български вина за годината, според винения сайт divino.bg и DiVino Magazine, ще стане известна в последния ден на форума. Това не са просто вината с най-високи оценки, а онези, които притежават собствен характер и обаяние, често описвани като факторът Х.

За съчетанията на вино и храна е изписано много, а темата едва ли може да бъде изчерпана. За мнозина този въпрос не стои на дневен ред, но има хора, на които не им е безразлично какво имат в чашата и чинията.

Точно за тези, които не просто се интересуват какво ядат и пият, но искат да споделят своята страст с хора, които мислят като тях, на DiVino.Taste 2012 ще се проведе и първият форум за вино (wine) и храна (food) в България - WiFo.

WiFo е за хората, които не просто консумират, а знаят какво означава храната и виното за доброто състояние на тялото и духа. Ако и вие се чувствате част от тази общност и искате да споделите своите идеи и виждания със съмишленици закупите своя билет и станете част от първото  WiFo в България.

Не пропускайте DiVino.Taste 2012. Присъствието е задължително. Иначе просто ще съжалявате цяла година.

Oще: divino.taste  вино  винопроизводители 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.