"Шуменско мастърклас" и какво не знаем за бирата | webcafe.bg
Webcafe

"Шуменско мастърклас" и какво не знаем за бирата

webcafeLifecafe
05.06.2019, 11:38 (обновена 05.06.2019, 12:16)
шуменско

Снимка: © Шуменско

Специалисти споделиха как да разбираме по-добре вкуса на пивото

От "Шуменско" решиха да споделят опита си като най-стария бирен бранд в България и за целта на 4 юни организираха мастър клас.

Фокусът на събитието беше насочен както към споделянето на нови перспективи в пивоварството, така и към предаването на нови разбирания за това колко сложна е една от най-популярните напитки в света и какви нови начини има за комбинирането й с храната.

Присъстваха едни от най-добрите независими експерти по бира, а съчетаването на вековни традиции с местно майсторство беше илюстрация на уменията на "Карлсберг".

Специалистите на компанията споделиха наследството на една от най-професионалните пивоварни в света. Методи Стоянов, директор „Производство" и майстор пивовар в "Карлсберг България", посрещна гостите на мастър класа и напомни за историята и традициите в пивоварството както на "Карлсберг", така и на "Шуменско".

Бригиде Скадхауге от своя страна разказа за вековното наследство на "Карлсберг", които са собственик на пивоварната "Шуменско". Тя акцентира върху работата в лабораториите на бранда, която се насочва не само към развитието и иновациите, но и към опазването на околната среда и намаляването на въглеродния отпечатък на марката.

Скадхауге подчерта, че от "Карлберг" не се притесняват да споделят своя опит и знания с пивоварните компании и с цялата бирена общност по света.

Зидсел Йенсен, сензорен експерт в Центъра за развитие на Карлсберг, и Методи Стоянов дадоха на гостите кратък сетивен тест, който да покаже нов подход към разбирането на вкусовете.

Те дадоха съвети как да усещаме ароматът и вкусът на бирата като истински бирени специалисти и как да определим задълбочено характеристиките на пивото.

Методи Стоянов обясни как разпознава "Шуменско" сред другите светли бири и издаде някои тънкости при производството на бира тип "лагер". И той, и Йенсен подчертаха, че това е най-трудната за производство бира, тъй като вкусът й е максимално изчистен и не може да се "маскират" недостатъците на пивото.

Професионалистите на "Карлсберг" преведоха присъстващите през една истинска дегустация и дисекция на редки бири тип "лагер", включително и такава, отлежавала в бъчви за бърбън. Участниците имаха и възможност да споделят личните си впечатления за избрани крафт бири от портфолиото на "Карлсберг".

Накрая на сетивния мастърклас Биргите Скадхауге демонстрира и представи нов, уникален вид лагер бира, която се приготвя с гъби пачи крак.

Пивото доказва стремежа на бранда да продължи да се развива и да предлага иновации в категорията на бирата.

Последвалата сесия и петстепенно меню, по време на която различни видове храна бяха комбинирани с подходящи бири, включително и такива от "Колекцията на пивоварите" на "Шуменско".

Така се създаде запомнящо се усещане и да се докаже, че пивото се комбинира чудесно с всяка стъпка от един многостепенен обяд или вечеря.

Oще: бира  карлсберг  колекцията на пивоварите  пиво  шуменско 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.