Гърците са го измислили | webcafe.bg
Webcafe

Гърците са го измислили

Ангелин Балсамаджиев
30.07.2018, 10:50 (обновена 30.07.2018, 11:12)
узо паралия

Снимка: © https://www.facebook.com/pg/OuzoParaliaBG/photos/?ref=page_internal

Безвремие, морски плаж, хубава храна

Приятелите ме наричат разкошен пияч. Това е една специална порода. Ние имаме отношение към алкохола, съчетан с вкусна храна, не ставаме агресивни и арогантни, не фъфлим и не залитаме. Най-характерното за нас е, че сме непоклатими по отношение на професията и семейството си.

Кариерата ми започна с водка, на която посветих няколко години, после, съвсем естествено, преминах към ракия, за да открия след нея по-мъжественото уиски, както следва - бърбън, ирландско и накрая скоч. Съчетавах питиетата с подходящите храни и мезета, без да съзнавам, че нещо много съществено липсва в менюто ми.

Преди няколко години се оказах на прекрасен ресторант. Бяхме голяма и шумна компания. Истината е, че аз, жена ми и трите ни деца вече сме една голяма и шумна компания - представете си да има още няколко семейства! Поръчах си бяло вино, защото пък не обичам бира.

Изведнъж, я видях как приближава. Носеше я сервитьорът. Беше бяло-синя, а на подноса до нея леко дрънчеше ледарка, последва я плато от морски дарове. Поставиха всичко пред приятеля до мен, обърнах се завистливо към него и чух - „Ето това е съвършенството"!

Разкошният пияч се разтрепери и едва промълви - „Мога ли да опитам"?

Беше ми за първи път, а знаете как човек помни първите пъти. Напълних високата, тънка чаша с лед, изсипах прозрачната течност, която мигновено се промени и се матира в бяло, опитах и си казах - „гърците са го измислили"! После хапнах от морските дарове и отпих отново.

Едва ли е необходимо да казвам, че динамичната ни връзка с узото продължава и до ден днешен. Истината е, че така добре се сработихме с узо Paralia, че вече дори нямам нужда от ресторант. Ние сме си достатъчни - на балкона, в градината, на вилата, с гръцка салата или рибка, с тарама или само с хубави гръцки маслини. Няма да е преувеличено, ако кажа, че узото си е за пиене и с приятели, с готина компания.

Ето това е магията на анасоновата напитка - където и да я консумираш, ти напомня на цялото безвремие, морски плаж, хубава храна... всички благи неща, които „гърците са ги измислили", така да се каже (за сведение на негръцкоговорящите - Paralia означава плаж).

Сега, преди да скочите до магазина, за да се убедите, че съм прав, влезте на фейсбук страницата на узо Paralia, за да видите как можете да отидете до древна Елада безплатно с половинката си, за да видите къде са корените на перфектната напитка.

Сега ми замириса на петрикор и отивам да си сипя едно.

* "Петрикор е землистата миризма, която се усеща след падането на дъжд върху суха почва. Думата произлиза от гръцките πέτρα - „камък" и ἰχώρ - течността, която тече във вените на боговете от гръцката митология."

Oще: гърция  морски дарове  паралия  узо 


Още от Web, сол и алкохол