14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар | webcafe.bg
Webcafe

14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар

Станимир Михов , stanimirmihov.com
04.03.2016, 10:57 (обновена 26.10.2016, 10:31)
, stanimirmihov.com

1 от 17 снимки Назад Напред

захар, сладко, бучка захар, бучки захар

Снимка: © Getty Images

Захарта може да е скрита под много форми. Например: глюкоза, фруктоза, декстроза, левулоза, глюкозен сироп, фруктозо-глюкозен сироп, изоглюкоза, сироп от царевица.

В галерията ви представяме 14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар.

Когато си купувате шоколад или поръчвате пица, знаете, че тези храни не са толкова добри за вас и в повечето случаи го правите с ясно съзнание, но може да се окажете доста изненадани, когато разберете, че например студеният чай съдържа до 50 грама захар на 500мл.

Съществуват и други храни и напитки, съдържащи високо количество захар, за които дори не сте се замисляли. Някои от тях дори имат репутация на здравословни.

Винаги обръщайте внимание на етикета на продукта и не приемайте дадена храна за здравословна само защото на нея пише „здравословно", „нисък процент мазнини" или „ X калории на порция - най-често става въпрос за 15-20 грама от количеството, а не 100 грама."

Други трикове, които се използват: „30% по-малко захар", „без мазнини", „от 100% сок", „отличен източник на калций".

Понякога захарта се изписва на етикета заедно с въглехидратите. Често веществата в храната са изброени на етикета в низходящ ред според теглото им, а различните видове захар вътре са дадени поотделно. В такъв случай, трябва да съберем тяхното тегло и така да установим колко захар има в храната или напитката.

Захарта може да е скрита под много форми. Например: глюкоза, фруктоза, декстроза, левулоза, глюкозен сироп, фруктозо-глюкозен сироп, изоглюкоза, сироп от царевица.

Захарта се среща и под формата на мед, добавена захар, сироп от добавена захар, лактоза, малтоза, захароза.

В галерията ви представяме 14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар.

*Текстът е публикуван в блога на Станимир Михов

Oще: станимир михов 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

10 e-mil | 05.03.201617:03

Stanimir Mihov
Ми аз не отричам, че има храни без описани захари. Посочил съм горе-долу какъв процент, като това, разбира се е моя лична, груба оценка по видяното в магазините. Може да е завишен, може и да е намален.

Обаче не е нужно да събираш видовете захар, нито да се изброяват поименно, защото законът, наредбите и европейските регламенти са свързани едни с други и не правят разлика. Задължават производителя да смята вместо теб колко са общо захарите и да ги посочва на етикета отделно от общите въглехидрати. Това всъщност е добре, защото у нас от петнайсетина години има "Наредба за изискванията към захарите", която изброява дефиниции за сиропи от глюкоза, фруктоза, декстроза и пр., но например лактозата я няма там. Естествено по този начин дизахарид като лактозата пак попада в изискванията към етикетирането без да е специално упоменат в наредбите.

Сега... за един фитнес треньор може и да е важно дали бялата захар е с един грам повече от лактозата. Но за диабетиците е достатъчно да се посочи съотношението между бързи и бавни въглехидрати. А на един здрав, физически активен човек също нищо няма да му се случи, ако консумира с мярка и не купува всичко, каквото му попадне.

В случая с тахан халвата е ясно, че щом е вид захарно изделие, дори да се рекламира, че е без захар, човек трябва да подхожда внимателно. Впрочем, като си видял такъв продукт е по-добре да подадеш сигнал в Агенцията по храните, която наблюдава етикетирането. Не че там няма корумпирани чиновници, но действието ще има повече смисъл, отколкото да го пишеш в коментарите под някоя статия, дето я някой ще го прочете, я не.

Информацията, с която можеш да ги тормозиш се съдържа в:
- Закон за храните
- Наредба за изискванията за етикетирането и
представянето на храните. Най-новият и вариант е приет с ПМС 383/2014 и е обнародван в ДВ, бр. 102 от 12.12.2014.
- Регламент (ЕС) № 1169/2011.
- И пълното име на последната която споменах е Наредба за изискванията към захарите, предназначени за консумация от човека. Тази, която съм ползвал навремето е от 2002, не съм проверявал дали има по-късни варианти.
Всички те са свободно достъпни в Интернет, има ги и по министерските сайтове.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

9 Palma Kaktusova | 05.03.201616:18

Съгласна съм с автора за посочените храни. Дори намирам повечето за абсолютно излишни.
-----
"...ядете, като американски прасета"

Хари, не знам с какво хранят американските прасета, но знам, че американските хора се хранят според разбиранията си. Другото, което знам, е че продуктите в магазините са с абсолютно точна информация за съдържание и вид мазнини, захари...
Захарта е вредна, подсладителите също. В големи количества.
Не разбирам, ти, защо всячески се опитваш да компроментираш обикновеният американец?!
Много настоявам да ми обясниш!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.03.2016, 11:48

8 Stanimir Mihov | 05.03.201612:30

2zaza - зависи от дресинга, има продукти на пазара, които са готов дресинг и съдържат различни видове захар. Ако се ползва например зехтин и оцет съм съгласен с твърдението.

Astarot - изброени са различни видове захар, фруктозата е плодова захар, но е захар и има своето въздействие върху човешкото тяло. Ето проучването: http://ajcn.nutrition.org/content/88/5/1189.full

Точка 13 - fructose a poor choice for a diabetes patient, a conclusion also held by the American Diabetes Association (13).
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.03.2016, 11:48

7 Stanimir Mihov | 05.03.201612:14

Harry - И аз смятам, че захарта не е опасна в непреработени от човека храни (до някакви граници), където е в комбинация с натурални микроелементи, витамини, минерали, фибри и други. Основният проблем идва от това, че се извличат определени хранителни вещества от храните, за да се постигнат различни ефекти като по-нисък процент мазнини, в процеса се губят и качества като вкус, мирис и вид, а за да се компенсират трябва да се добавят други химични елементи, които често не са полезни за здравето ни.

Ще дам пример с фреш от портокал - не е написано, че е вреден, но се препоръчва цял плод, защото така се запазва максимално количество фибри. Фибрите от своя страна забавят абсорбирането на храната и така ефекта върху кръвната захар ще бъде по-слаб.
_______________________________

e-mil - Все още съществуват храни, в които не е посочено какво е количеството захар. Друг проблем е, че не всеки е запознат с различните наименования, с които може да е описана захарта в етикетите. Статията представя 14 различни вида. Случвало ми се е да погледна етикет и да се комбинират захар, лактоза и сироп. Не всеки е наясно, че за да разбере всъщност колко е общото количество захар трябва да събере трите вида захар (най-малкото, защото не всеки знае, че са захари). Ако този трик не работеше повечето компании щяха спокойно да си изписват "Захар: Общо количество и отдолу да изброяват захар: 5гр., лактоза 4гр. и сироп 8гр.", но не го правят.

Ето пример: Докато правих проучвания за статията попаднах на "ТАХАН ХАЛВА - БЕЗ ЗАХАР", а състава и представлява: фруктоза, слънчогледов тахан, растителна мазнина, екстракти, лимонена киселина, E330, какао на прах.

За да се убедите сам, че в този продукт е написано количеството въглехидрат, но абсолютно нищо не е споменато за количеството захар потърсете етикета на въпросната халва в гугъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

6 Astarot | 05.03.201612:08

"Например: глюкоза, фруктоза..."
Счупи тъпомера. Фруктозата е плодова захар. Съдържа се в плодовете и затова са сладки. Ако имаш предвид глукозо-фруктозен сироп, това би било друго...
И като цяло, "смисълът" на статията е вероятно, че вместо захар трябва да има аспартам? Щото е безвреден? Айде у лево...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 05.03.201611:01

"опасно количество захар"
Много щастлив Много щастлив
Да не сте луди, захарта не е "опасна" е внушението е измислено от Монсанто, за да си купувате боклуци подсладени с отровния им синтетичен подсладител. Ако беше така, Природата щеше да ни го осигури в плодовете, нямаше да чака на Монсанто.

След войната убедили глупавите американци, че животинските мазнини запушват артериите, за да си купуват от модерната синтетична мазнина маргарин. Оказа се че точно маргарина запушва артериите, а без животински мазнини лошият холестерол се повишава.

Не бъдете овци, всичко е опасно ако ядете като американски прасета.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

4 e-mil | 05.03.201608:45

Авторът е гледал етикети, но пак се опитва да лъже. А като го преписвате, значи и вие лъжете.
Захарта не я пише на етикетите "понякога", както твърдите. Над 80% от тези в магазините показват отделно каква част са захарите от общите въглехидрати. Всички в ЕС са длъжни по закон да го правят. Има ги на почти всички вносни храни и на много голяма част от пакетираните у нас.
Ми то се вижда на снимка 7. И на двете обърнати към нас кутии в "Nutrition Facts" пише "Total Carbohydrate", а под него пише "Sugars". Друг е въпросът дали производителят лъже за стойностите, но авторът и без това не го проверява, а само е чел етикетите.

Освен на захарните изделия със сигурност на етикета пише колко са захарите в "натуралните" сокове, нескафе, енергийни и безалкохолни. Пише го на кисели и пресни млека (дори на неподсладените). На пакетирани сирена и кашкавал. На всякакви там бълвочи като сухи супи и бульони. На замразени зеленчуци и колбаси. На евтини масови продукти като пакетиран хляб, фиде и макарони го пише. Даже и на пакетиран боб може да го срещнете. Само тук-там ще намерите опити за шикалкавене, в които не отбелязват захар под 0,5%.
Ако щете погледнете и бозите с подсладител! Точно до думата "подсладител" е таблицата, в която пише 0,1 или 0,5 захари.

Е, тогава как така не подозираме?
Всички имат отрицателна нагласа към рекламите. Всички "знаят", че рекламите и прогнозата за времето лъжат. Всички дискутират Е-тата по етикетите. Ми значи не вярват на реклами и ги четат. А после сядат да преглеждат блогове и почват да пъшкат: "Ау, гледай к'ви работи вършат! Я да копирам статията за Webcafe!"
Е, кой му е виновен на тъпия клиент, че не гледа какво купува?

Лъжа е че в две супени лъжици дресинг може да има 25 гр захари. Две супени лъжици са най-много 40-50 гр. Ако имаше 50% захар или фруктозен сироп нямате представа колко сладко ще е това. Ами то дори в кетчупите, които чувствително сладеят захарта е не повече от 20-23%. Авторът твърди, че може да е 30%. Добре, ама пак е значително по-малко от 50%.
При това в кетчупа си има вкус от домати и други подправки. Ако дресингът е бил със загуба на вкуса, то захарта ще избие още повече.

То бива търсене на сензации, но това вашето вече е насаждане на страх и пораждане на конспиративни теории.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.01.2014, 13:16

3 zaza | 04.03.201623:09

т.5 не съдържа захар затова не трябва да е в списъка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2014, 13:16

2 zaza | 04.03.201623:07

Ако не сте подозирали че плодовете, сокът, фрешът и т.н. не съдържат захар явно образованието ви е до 5ти клас
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.12.2013, 03:52

1 ivod | 04.03.201618:28

,,Дриги трикове" ... език мой ... враг мой - но така е български език до пети клас .
   

оценка

+0 -1