Смъртната опасност в любимите ни храни | webcafe.bg
Webcafe

Смъртната опасност в любимите ни храни

webcafeLifecafe
18.04.2017, 10:11 (обновена 05.05.2017, 09:54)
бъз

Снимка: © Getty Images

Почти всяка част от растението бъз съдържа циановодород или някой от неговите прекурсори, включително листата и незрелите плодове... Затова внимавайте, когато приготвяте бъзов сироп у дома

Всички някога сме страдали от преяждане, като повечето от нас вероятно ще помнят завинаги онези съмнителни стриди или сандвичът със скариди, който не трябваше да ядем.

И все пак като цяло в наши дни хората се храним сравнително безопасно, пише БиБиСи в текст, с който напомня, че въпреки напредъка на цивилизацията, все още има доста храни, които могат да ни отровят - и те са по-близо, отколкото очакваме.

Някои търсачи на силни усещания търсят фугу - японска бодлива риба, месото на която е пълно с нервнопаралитичната отрова тетрадотоксин. Така те напълно умишлено се подлагат на риска да влязат в списъка с многото жертви на неправилно приготвения деликатес.

Но не е нужно да ходим чак до Япония, за да установим, че някои добре познати храни могат да съдържат вещества, които са потенциално опасни за здравето ни. И при неправилно приготвяне и консумация...

Пайовете и конфитюрите с ревен са любими сезонни лакомства на британците.

В националната кухня се задушават червените стъбла, прецеждат се, и се превръщат в основа за пай. Но въпреки че стъблата са годни за консумация, големите зелени листа, които са традиционна украса на зеленчуковите градини, са изключително опасни.

През 1919 г. лекар в Хелена, Монтана, пише до изданието Journal of the American Medical Association за притеснителен случай с млада жена, която била пребледняла и повръщала при пристигането му. Тя очевидно е била бременна - той открил сред чаршафите "пълния плод на зачатие с около 6-седмично развитие" - но плацентата била безкръвна, а наличната кръв не се съсирвала.

Жената починала няколко часа по-късно, докато кървяла от носа.

Предната вечер тя била готвила стъбла и листа от ревен за вечеря, и изяла повечето листа сама, докато съпругът й консумирал само малко от тях. Той също изпитвал слабост и замайване, но все пак не умрял. Редакторите на изданието отвърнали, че хипотезата на лекаря - че тя се е отровила с листата от ревен, вероятно от вещество, наречено оксалова киселина - най-вероятно е правилна.

"Регистрирани са много смъртни случаи при употребата на листата от ревен", пишат те.

"По време на войната употребата на листата като заместител на липсващи хранителни продукти се е препоръчвала в Англия; когато опасността от смъртоносно отравяне е била установена (след няколко смъртни случая), са били разпространени предупреждения срещу употребата на листата".

Както се оказва, оксаловата киселина присъства както в листата, така и в стъблата, но в листата концентрацията й е много по-висока. Тя предизвиква фатално увреждане на черния дроб, и въпреки че за да причини смърт, е нужно да консумирате доста голямо количество, по-добре е просто изобщо да избягвате листата от ревен. (Ревенът дори присъства в "Отровната градина" в Алнуик, Нортъмбърланд, където много смъртоносни и опасни растения се отглеждат като зловеща туристическа атракция).

Друг интересен пример е скромният обикновен картоф - който обикновено не е сред нещата, от които да се опасявате.

Когато обаче се съхранява под пряка слънчеа светлина, химически реакции му придават зелен цвят, заради хлорофила, който се увеличава, за да подготви поникването на кълнове. Същевременно се образува и вещество, наречено соланин. То е наречено на смъртоносната беладона (Solanum nigrum).

Така че, виждате - картофите имат общо с беладоната, но това важи и за доматите и патладжаните.

Богатите на соланин зелени картофи, макар и да не попадат в същата категория като прочулата се с отровния си ефект беладона, но могат да предизвикат доста неприятен ефект при хората, които ги консумират.

През есента на 1978 година около 80 ученика от Южен Лондон внезапно получават диария, повръщане и други симптоми, след като консумират варени картофи. Разследване впоследствие показва, че картофите, които са яли, са стояли в складовото помещение на училището от лятото, а анализ на обелените им кори разкрива особено високо съдържание на соланин.

В крайна сметка всички ученици се възстановяват, "въпреки че някои бяха объркани и имаха халюцинации в продължение на няколко дни",  както пише British Medical Journal за инцидента. Изданието отбелязва, че е имало регистрирани и смъртни случаи в миналото при консумация на зелени картофи, но те са били основно при недохранени хора, на които не е била оказана достатъчно бързо медицинска помощ.

Соланинът изглежда влияе на нервната система, като уврежда нормалното функциониране на йонните канали в клетките. Това вероятно обяснява защо някои от отровилите се със соланин момчета са проявявали странни спазми, преди да се възстановят.

(Листата и стъблата на картофите впрочем също е добре да се избягват - соланинът присъства в големи количества и в тях).

Бъзовият сироп е приятна напитка. И все пак, ако го правите сами, се уверете, че не вклювате листата от растението в тинктурата.

Почти всяка част от бъзовото растение съдържа циановодород или някой от неговите прекурсори, включително листата и незрелите плодове.

При готвене на плодовете опасните молекули се унищожават, което прави конфитюра от бъз напълно безопасен, но консумацията на плодове от бъз, без предпазни мерки, води до меко казано неприятни резултати.

През 1983 изданието CDC Morbidity and Mortality Weekly Report съобщава, че осем души са били транспортирани с хеликоптери до болница в Монтерей, Калифорния.

Те пристствали на "религиозно-философски семинар" на отдалечена локация заедно с още 17 души, и в деня след пристигането им някой донесъл сок, приготвен от събрани наблизо плодове от див бъз.

Плодовете били смачкани и смесени с ябълков сок, вода и захар, но очевидно не били подлагани на топлинна обработка. Около 15 минути след консумация на сока, хората започнали да повръщат. Човекът, който изпил най-голямо количество от сока, прекарал нощта в болницата. За щастие в крайна сметка всички те се възстановили напълно.

Затова, когато сядате на масата, има причини да бъдете благодарни на съвременните мерки за безопасност на храните, които елиминират повечето рискови фактори. Така за вас не остава място за догадки дали дадена храна съдържа отровни вещества.

И в крайна сметка ако всичко се съхранява и приготвя правилно, консумацията на картофи, ревен или пай с бъз би трябвало да носи единствено приятни усещания, вместо да ви изпрати в болницата.

Повече за храните, които могат да ви пратят в болницата или дори по-лошо - прочетете тук

Oще: бъз  вино от бъз  вреден ли е картофът  вредни храни  как се приготвя бъзов сироп  картоф на пряка слънчева светлина  листа от равен  напитка от бъз  опасни храни  равен опасности  сироп от бъз опасен ли е  токсини в храните 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.