Спаначена супа с фиде | webcafe.bg
Webcafe

Спаначена супа с фиде

Стоян Георгиев
22.10.2012, 12:32 (обновена 23.10.2012, 21:48)

1 от 4 снимки Назад Напред

Здравейте,

Това е една класическа супа, много бърза за приготвяне - и страшно вкусна.

Почистването на спанака отнема най-много време в приготвянето на тази супа.

Начин на приготвяне

Почистете спанака и го измийте добре. Нарежете на ленти без да следите за размер. Нарежете лука и моркова на ситно и ги запържете за 4-5 минути в 3 с.л. загрят зехтин, като бъркате често.

Отделете 2-3 с.л. от спанака в купичка. Добавете спанака към зеленчуците, разбъркайте, за да се намасли добре и да омекне.

Налейте 1.2 литра вода и захлупете с капак. Добавете червения пипер и доматения сок, посолете и подправете с черен пипер.

Може да замените доматения сок с 2 с.л. доматено пюре. След завиране, намалете котлона и варете около 15 минути. Сложете фидето, което сте натрошили с ръка.

Използвайте хубаво, качествено фиде. Разбъркайте добре и варете още 5 минути.

Разбийте леко яйцата в купичка, заедно с 2 с.л. вода. Като бъркате непрекъснато супата, налейте яйцата на тънка струйка в горещата течност. Идеята е яйцата да се пресекат.

Бъркайте минута две, за да се сготвят и изключете котлона. Наситнете отделения спанак и го смесете с киселото мляко.

Посолете и разбъркайте добре. Поднесете супата с кисело мляко. Ако предпочитате, може и с оцет.

Добър апетит.

Oще: home cusine  супа  храна 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

6 post deluvian | 24.10.201214:09

Бичкията, никога не би ми хрумнало да готвя спанак с джоджен, пробвах твоята рецепта и се оказа учудващо приятна комбинация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 23.10.201217:35

Ха-ха-ха евала за "зловещата фраза" разсмях се искренно, но аз не я употребявам, тука я пуснах само за въведение. Майка между другото хич не може да прави сладки неща (а з самият не съм голям фен на сладкиши) а кексът е нейният тих ужас. Израснала, като малка в един двор с гръцки бежанци и от там се е въртяла по цял ден около някаква гъркиня, която пък по цял ден е готвила и така малко по-различният вкус на доста от нейните манджи. Които са ми харесвали извънредно много, ги научих и правя сам, останалото е за жена ми дивна експериментаторка на италиански и мексикански манджи.

Von Bl

таз задължително ще я пробвам с водка в краят на седмицата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

4 Von Bl | 23.10.201211:29

Не изхвърляйте коренчетата от спанака! Измийте ги добре,отрежете връхчетата /опашките/, получават се нещо, като малки дръвчета? Сварете ги за около 15/20 мин. Отцедете водата,подправете със сол,чер пипер,зехтин /поемат доста!/ и балсамов оцет/бял/. оставаете ги на студено за известно време. Перфектна зимна салата и мезе за всеки сезон!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 23.10.201211:05

"Мама това го прави така..." е зловеща фраза Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

2 nakadetaka | 23.10.201208:56

хахахаха, "мама я прави така" е добро Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 23.10.201205:10

Не разбирам идеята да се слагат домати след като спанака отделя доста киселина.

Мама я прави така:

1 кило спанак, чист измит, нарязан на лентички, една глава лук нарязана на ситно, 1 суп . лъжица червен пипер, 1 суп. л брашно, слънчогледово олио, сол, фиде, сух или пресен джоджен (ако няма с чубрица).
за застройката 2 яйца и 500 милилитра кис. мляко

Запържва се лукът , добавя се червеният пипер, спанакът и се задушава 2-3 мин. добавя се брашното, налива се гореща вода колкот ви е кеф (1.5- литра), джодженът, солта и оставяте да ври 5-7 мин. на тих огън, после се добаят 2 шепи натрошено фиде и се оставя за още 5 мин.
Изчаква се да охлади и се застройва с киселото мляко и яйцето без да се пресекат.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани